Haantjesgedrag, we kennen het allemaal. Maar wat wil een haan precies zeggen met al zijn gekraai, mooimakerij en bemoeizucht? In dit artikel nemen we 6 typische gedragingen van de haan onder de loep. 

1. De haan kraait voor dag en dauw

Een haan is een geweldig beest, dat kon je hier al lezen. Het is vooral omwille van zijn gekraai dat sommigen hem liever kwijt dan rijk zijn. Helaas komt een haan nooit zonder kukeleku, dat ochtendlijk gezang moet je er dus bij nemen. Met zijn gekraai, waarbij hij zich groot maakt en helemaal uitstrekt, laat de haan aan iedereen weten wie er in zijn tuin de plak zwaait. Hij begint daar al vroeg in de ochtend mee, voor de zon opkomt, maar ook gedurende de dag hoor je hem regelmatig de keel openzetten. Zitten er meerdere hanen in jouw buurt, dan kukelekuën ze tegen elkaar op: wie het het langste volhoudt, is dé gangmaker van de buurt: de ‘kraaiorde’ is bevestigd! 
 
 

2. Het baltsgedrag van de haan

Een haan in de tuin zal je geregeld op vrijersvoeten aantreffen. Hij probeert zijn hennen te versieren door te doen alsof hij lekkers gevonden heeft en verleidelijk te tokken. Soms lijkt hij voor z’n deerne te dansen: hij trippelt heen en weer omheen de kip, laat een vleugel over de grond slepen, heft een poot op, enzovoort. Wanneer hij vindt dat hij genoeg moeite heeft gedaan, pronkt hij met de nek- en staartveren en spreidt hij zijn vleugels. Volgens het boekje reageert de hen door zich gewillig tegen de grond te ‘drukken’, of door hem de laan uit te sturen. Al is lang niet elke haan daarvan onder de indruk: sommige mannetjes doen hun ding, eender wat mevrouw Tok daarvan vindt. 
 
 

3. De haan bestijgt zijn hennen 

Wanneer het zover is, gaat de haan op de rug van zijn kippetje staan. Om zijn evenwicht te bewaren, grijpt hij enkele nekveren met z’n bek. Met zijn staart zoekt hij steun op de grond. Door middel van dit ‘treden’ of bestijgen bevrucht de haan meerdere eicellen in het lichaam van de kip. Na de daad bevestigt de haan zijn mannelijkheid met luid gekraai. Slaan de driften van jouw haan op hol en blijven je kippen achter met een kale plek op de rug? Dan kan je casanova vermoedelijk wat meer meiden onder zijn hoede gebruiken: een viriele haan kan makkelijk 8 tot wel 15 hennen aan. 
Kraaiende haan
Haan treedt hen

4. De haan gedraagt zich als een waakhond 

Niet alleen vroeg in de ochtend kraait de haan, hij weet ook je aandacht te trekken wanneer er indringers op het erf zijn. Let er maar eens op: de komst van je eigen auto zal hem worst wezen, maar een vreemde wagen die de oprit opdraait doet de alarmbellen afgaan: “kukelekuuuuu!” Op die manier waarschuwt hij zijn kippen dat er gevaar op til is. In het geval van een vriendelijke nonkel die op bezoek komt, heeft hij natuurlijk weinig te vrezen, maar wanneer een roofvogel het kippenhok nadert, maakt zijn gekraai wel degelijk het verschil.  
 
 

5. De haan beschermt zijn toom kippen 

Terwijl hennen het hazenpad kiezen wanneer er gevaar dreigt, aarzelt een haan niet om de confrontatie aan te gaan. Alles om zijn harem te verdedigen! Daarbij zijn zijn scherpe snavel, klauwen en ‘sporen’ van onschatbare waarde. Hanen zijn echte macho’s en voor geen kleintje vervaard. Ze durven de aanval inzetten richting dieren die merkelijk groter én sterker zijn dan henzelf. Door zich op te richten, uit te strekken en flink te dreigen, doen ze zo menig tegenstander afdruipen. Komt het toch tot een confrontatie, dan is de haan bereid om te vechten op leven en dood om zo zijn harem te redden. 
    

6. De haan geeft voorrang aan dames 

Maar een haan kan ook een echte ‘gentleman’ zijn. Voor zijn kippen heeft hij alles over. Hoewel de haan strikt genomen de leider van zijn toom is, staat hij niet bovenaan de pikorde - eigenlijk heeft hij helemaal niks te maken met de pikorde van zijn ladies. Hij straalt een natuurlijk overwicht uit, waardoor hij niet hoeft tussen te komen en er rust neerdaalt over het kippenhok. Hij vindt het ook belangrijk dat zijn dames het goed hebben: nieuw gevonden voedsel wordt eerst aan zijn hennen aangeboden, terwijl de haan pas als laatste aan tafel schuift. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen