De meeste mensen omschrijven hun kat als een eigenwijs wezen dat zich niet laat commanderen. En toch worden de sociale media overspoeld met katten die zich laten ‘vangen’ in een vierkant. Is zo’n vierkant stuk tape op de grond dan hét succesrecept om door te dringen tot het kattenbrein? Of is hier iets anders aan de hand? 
Vooraleer we beginnen graven naar mogelijke verklaringen, willen we natuurlijk eerst de proef op de som nemen. Onze Beestig-redacteur met vier huistijgers markeerde op verschillende plekken in huis een vierkant op de vloer om van op een afstandje te kijken wat er zou gebeuren. De eerste kat gunde het vierkant geen blik waardig en kwam niet eens in de buurt. Kat 2 zag het vierkant wel en besloot er in een grote boog omheen te lopen. Kat nummer 3 liep onverschrokken door de kamer waarbij twee pootjes nét in het vierkant kwamen. Bijna bingo? Helaas, ook de laatste kat was hoegenaamd niet geïnteresseerd. Hoe valt de internethype dan te verklaren? 
 

Geven vierkanten een veilig gevoel? 

Wie een verklaring zoekt voor de aantrekkingskracht van vierkanten op al die TikTok- en Instagramkatten, stoot al snel op gedragsdeskundigen die uitleggen dat katten houden van ‘randen’. Zich aanvleien tegen de rand van een kartonnen doos of mandje, geeft hen een gevoel van geborgenheid, zoals wij ervaren wanneer we onder een zacht dekentje kruipen. Daarnaast zijn randen ook ideaal om je achter te verstoppen, bijvoorbeeld wanneer je in gevaar bent of als je een verrassingsaanval voorbereidt. 
 
Met een beetje fantasie zou je je kat ervan kunnen verdenken het verschil niet te zien tussen een vierkant op de vloer en een echte doos. Alleen … onze testkatten sprongen binnen de halve minuut in een doos die op het vierkant gezet werd, terwijl ze de markering zelf amper opmerkten. En als je er een beetje verder over nadenkt: hoeveel overlevingskansen heeft een kat in het wild als ze een tweedimensionale structuur op de grond verwart met een hindernis in drie dimensies? Juist: het lijkt ons een grove onderschatting van het kattenbrein om te denken dat ze zo’n duidelijk verschil niet opmerkt. 
Zwarte kat zit in vierkant stuk tape
In ruil voor wat lekkers waren al onze ... 
Getijgerde kat in vierkant met andere kat op de achtergrond
... testkatten bereid om in het vierkant te zitten! 

Vertekend beeld van katten in vierkanten

Het grote probleem met de vele kattenfilmpjes is dat vooral de weinige succesverhalen gedeeld worden, terwijl katten die zich gedragen zoals onze proefkonijnen de selectie waarschijnlijk niet halen. Uiteraard bestaan er katten die meer aangetrokken worden door ‘nieuwe dingen’ dan andere. Bij zulke katten is de kans groot dat je hen op een bepaald moment IN het vierkant betrapt. Maar de hamvraag blijft of ze dat ook bewust doen. 
 
Een Amerikaans onderzoeksteam heeft zich over de kwestie gebogen. Ze tekenden met tape een vorm op de vloer met een diameter van 1 meter en lieten het baasje van de kat ernaast zitten. Gedurende twee minuten werd het gedrag van de kat geobserveerd. Van die tijd spendeerde een testkat gemiddeld 70% binnen de getekende randen. Maar wanneer de eigenaar niet aanwezig was of zich verderop bevond, was dat slechts 6% van de tijd. De kans dat een kat in het vierkant gaat zitten, lijkt dus meer afhankelijk van toeval (of van de aanwezigheid van de katteneigenaar), dan van een mysterieuze aantrekkingskracht. 
 

Hoe krijg je je kat toch in zo’n vierkant voor de foto? 

Hoe meer kattenfoto’s en -filmpjes, hoe liever, dus geven we je hier enkele tips mee om je kat uiteindelijk tóch te laten poseren in zo’n vierkant

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen