Honden en hun knuffel: it’s complicated. De ene gaat er liefdevol mee om en overstelpt zijn favoriete ‘doudou’ met likjes en liefkozingen, de ander is wat ruwer in de aanpak waardoor de knuffel in kwestie zo nu en dan eens aan vervanging toe is. Welk type hond je ook in huis hebt, het is altijd een plezier om hem met zijn knuffel in de weer te zien!

Waarom wil je hond een knuffel?

Net als kinderen houden puppy’s van een lekker zachte knuffel waar ze tegenaan kunnen kruipen en zich veilig bij voelen, maar net zo goed gebruikt je hond zijn knuffel als een speelkameraadje of zelfs een prooi bij ingebeelde jachtspelletjes. Speeltjes met een ingewerkt ‘piepmechanisme’ zijn hier bij uitstek geschikt voor, omdat ze … nou ja, klinken als een prooi die aangevallen wordt. Wanneer je viervoeter op een gezonde manier met zijn knuffel omgaat en hij de ontwikkeling van je puppy mee helpt te stimuleren, is dit een onmisbaar item in elk hondenhuishouden!
 
 

Welke knuffel is geschikt voor je hond?

Er bestaan hondenknuffels in alle vormen en maten, gemaakt uit tal van materialen – van stof en touw tot kunststof en rubber. Welk type en formaat van knuffel jouw lieve viervoeter verkiest, hangt af van allerlei factoren, zoals het ras en het karakter van je hond. Zorg er wel altijd voor dat de knuffel voldoet aan de Europese veiligheidsregels en dus het CE-label draagt. Zo weet je meteen dat je een knuffel van betrouwbare kwaliteit in huis haalt. 
Puppy met knuffel in zijn bek
Spelen, knuffelen, jagen … Een knuffel is een onmisbaar item voor de ontwikkeling van je puppy

Hoe houd je die knuffel proper?

Misschien jeuken je vingers om dat zachte speeltje af en toe eens in de wasmachine te gooien? Da’s niet zo gek, want door het veelvuldige contact wordt zo’n knuffel al snel een bron van bacteriën. Voor de gezondheid van je hond – en die van jezelf – is een regelmatig rondje in de wastrommel dus zeker geen slecht idee. Je stopt ’m dan best in een kussensloop en laat hem draaien op het handwasprogramma op 30 graden, met een neutraal wasmiddel zonder parfum. Hang de knuffel nadien aan een droogrek en geef hem pas terug aan je hond als hij door en door droog is. Hondenspeeltjes uit kunststof kunnen trouwens ook probleemloos in de wasmachine, behalve wanneer er batterijen of een piepmechanisme in verwerkt zit.
 
 

Hoe gaat je hond om met zijn knuffel: 3 types

 
Type 1: De zachte aanpak

Voor jouw hond is zijn knuffel als een vriend voor het leven. Je vindt ’m steevast terug in zijn mandje en je hond vertrekt niet naar dromenland voor hij zich naast zijn pluchen maatje neergevleid heeft. Hij kruipt er het liefst dicht tegenaan en behandelt hem met veel liefde en tederheid. Wil je hond zijn knuffel verplaatsen, dan neemt hij hem heel voorzichtig in zijn bek, zoals een mamahond met haar jonge puppy zou doen. Je hoort het al, dit is échte liefde! Het verlies van zo’n knuffel is dan ook – net als bij kleine kindjes – een bron van groot verdriet bij je hond, dus je zorgt best dat je één of twee reserveknuffels in de kast hebt liggen. Kies een knuffel die niet te groot is, zodat je hond hem makkelijk kan optillen en ronddragen. Dit paraderen met hun knuffel kan trouwens ook betrekking hebben op het jachtinstinct van bepaalde rassen, die heel trots met hun prooi in de bek rondwandelen om ’m aan iedereen die het maar wil – of niet wil – te tonen.
Hondje met knuffel in zijn bek op een bed
Zijn je hond en zijn knuffel onafscheidelijk? Dan zorg je maar beter dat je enkele reserve-exemplaren in huis hebt
Zie je dat je hond zijn knuffel voortdurend in zijn mond neemt en er dwangmatig op ligt te zuigen, zoals hij als puppy zou doen op de tepel van zijn moeder? Dit kan betekenen dat je hondje te snel bij zijn mama is weggehaald, al hoeft dat zeker niet het geval te zijn. Heel veel honden die wél op het correcte moment uit het nest zijn weggehaald, doen dit namelijk ook. Je kan het vergelijken met jonge kinderen die hun duim of een fopspeen in hun mond stoppen: door het zuigen komen er kalmerende stofjes vrij in de hersenen, die een stressreducerend effect hebben. Met het ouder worden, bestaat de kans dat dit gedrag langzaamaan afneemt. Je kan dit nog extra stimuleren door de knuffel regelmatig eens te ruilen voor wat lekkers, en de knuffel daarna meteen terug te geven. Zo leert je hond dat er niets slechts gebeurt als hij even zijn knuffel niet in zijn mond heeft zitten. Als er echter stress of angst, bijvoorbeeld verlatingsangst, aan de basis ligt van het dwangmatig zuigen, dan neem je best een gedragscoach onder de arm om je hond te helpen. 
 
 

Type 2: De ruwe bolster

In alle opwinding die zijn fluffy speelkameraadje teweegbrengt, kan je hond wel eens wat hardhandig uit de hoek komen. Zeker wanneer de knuffel in kwestie een piepgeluidje maakt, wat zijn speelinstinct stimuleert en hem extra kan ophitsen. Schrik dus niet wanneer je anders zo rustige viervoeter plots zijn tanden in zijn favoriete knuffel zet en hem wild heen en weer begint te schudden! Zeker terriërs staan erom bekend het ene na het andere speeltje ‘liefdevol’ te verwoesten. Vaak is het trouwens eerst de ‘pieper’ die eraan moet geloven wanneer je hond zijn knuffel vakkundig dissecteert.
 
Hondenspeelgoed dat niet kapot te krijgen is, bestaat dat eigenlijk wel? Een hond die zijn zinnen heeft gezet op het slopen van zijn knuffel, kan heel wat bereiken met zijn tanden. Vooral puppy’s tasten op die manier de grenzen van hun eigen kracht af. Bereid je er dus op voor dat je af en toe eens naar de dierenwinkel zal moeten voor een vervanger. Of overweeg eens een knuffel of speeltje uit de kringloopwinkel – gebruikte knuffels zijn minstens even interessant én een stuk goedkoper wanneer je elke week een nieuwe moet halen. 
Hond bijt knuffel kapot en ligt tussen de restanten
Een knuffel kan het speelinstinct van je hond aanwakkeren en hem zodanig ophitsen dat hij nogal wild tekeer kan gaan
Heeft je hond de neiging om zijn knuffels keer op keer kapot te bijten, dan blijf je maar beter in de buurt wanneer je hem zijn speeltje geeft. Zo kan je snel ingrijpen wanneer hij stukjes van de knuffel of de vulling zou inslikken, die in zijn keel blijven steken of voor verstopping in zijn spijsverteringsstelsel zorgen. Probeer ook goed in te schatten of de vernielzucht van je hond geen andere oorzaken heeft, zoals verveling of verlatingsangst.
 
 

Type 3: De fanatieke verzamelaar

Vraag ons niet waarom, maar sommige honden geloven dat je hun speelgoed elk moment kan afpakken. Om dat te voorkomen, gaan ze het soms begraven in de tuin of tussen de kussens van de sofa. Andere honden hebben dan weer het gevoel dat er een periode van schaarste zit aan te komen, waardoor ze als een gek aan het verzamelen slaan. Eén knuffel maakt de lente niet, zullen ze vast denken. Schrik dus niet wanneer je in de mand van je hond plots een omvangrijke voorraad knuffels en speeltjes aantreft … Vooral retrievers, zoals de golden en flatcoated retriever, vinden het heerlijk om spullen bij elkaar te rapen en netjes op een hoopje te leggen voor jou.
Hond met verzameling knuffelbeesten in mand
Om voorlopig onbekende redenen kan je hond het gevoel hebben dat hij een voorraadje knuffels moet aanleggen voor moeilijke tijden
Vaak gaat het hier om onschuldig gedrag, maar toch hou je het maar beter goed in de gaten. Als het echt om een obsessie gaat, dan kan stress aan de basis van dit ‘hoarding’-gedrag liggen en moet je op zoek naar de oorzaak van die innerlijke onrust. Ook wanneer je hond zijn waardevolle verzameling knuffels met veel gegrom, geblaf en ander agressief gedrag blijft bewaken wanneer jij nog maar in de buurt van zijn mand durft te komen, is er meer aan de hand. Neem in dat geval zeker ook contact op met een professionele hondengedragscoach!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen