Deze energieke en enthousiaste jachthond voelt zich als een vis in het water in een actief gezin. Stevige loopsessies, lange wandelingen of een spetterende zwempartij? Daar staat de flatcoated retriever op elk moment van de dag voor te springen! Dit hondenras heeft ook een gezonde dosis humor die je als eigenaar moet weten te appreciëren. Wie zijn intelligentie erkent, zal meermaals om zijn vrolijke fratsen moeten lachen. De flatcoated retriever is ook een echte familiehond die houdt van het gezinsleven. Toch is hij misschien niet het ideale broertje of zusje voor heel jonge kinderen omdat hij nogal onstuimig uit de hoek kan komen. Met zijn afmetingen zit er maar een dunne lijn tegen vriendelijk opspringen en ruwweg omverlopen … 

Oorsprong – waar komt de flatcoated retriever vandaan?

De flatcoated retriever gaat tegenwoordig vaak door het leven als een enthousiaste familiehond, maar diep vanbinnen schuilt nog steeds zijn drang om bij de jacht bij te springen. Net zoals de andere retrieverrassen, zoals de labrador, de golden retriever en de toller, werd de flatcoated retriever oorspronkelijk gefokt om het wild te apporteren dat jagers geschoten hadden. Hij ontstond door vriendelijke newfoundlanders met enthousiaste setters te kruisen. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een ‘flatcoat’?  

De flatcoated retriever is knappe hond met een atletisch lichaam. Ze zijn vrij groot en vallen bij velen in de smaak door hun elegante uitstraling. Ze hebben een eerder lange kop met een grote neus. Je kan makkelijk verdrinken in hun mooie donkerbruine of hazelnootkleurige ogen. De oren van de flatcoat zijn redelijk klein en hangen tegen het hoofd aan. Ze worden naar beneden gedragen, in tegenstelling tot zijn staart die hij altijd vrolijk draagt, maar nooit hoger dan hun rug. De flatcoated retriever heeft gespierde, rechte poten en ronde voeten. Ze zijn niet in een breed kleurenpalet te vinden, alleen de kleuren zwart en donkerbruin (of leverkleurig) zijn toegestaan. De glanzende vacht van deze flinke hond is wat langer bij de staart, de borst en de hals en aan de achterkant van de poten. 
Een close up van de kop van een flatcoat
De flatcoated retriever heeft een lange kop met grote neus
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt een flatcoated retriever? 

De teven zijn doorgaans kleiner en lichter dan de reuen. Flatcoat dames hebben een schofthoogte tussen de 55 en 58 centimeter en een gewicht van ongeveer 27 kilo. De reuen kennen een schofthoogte tussen de 58 en 61 centimeter en ze wegen ongeveer 30 kilogram.  
 
 

Karakter en opvoeding – de flatcoated retriever is jong van geest

Soort zoekt soort. Dat is een boutade die je wel eens hoort, maar in het geval van de flatcoated retriever klopt het zeker. Deze energieke en beweeglijke hond zoekt een actief en dynamisch gezin. Wil je graag een flatcoat in huis halen? Wees er dan zeker van dat je genoeg met je nieuwe hond kan sporten, wandelen en ravotten. 
 
Je beschikt als baasje ook best over een goed gevoel voor humor. De flatcoated retriever is intelligent, maar werd in het verleden ook geacht om vrij zelfstandig te kunnen werken. Daardoor kan hij wel eens ongeïnteresseerd voorkomen: ziet hij ergens het nut niet van in, dan vindt hij zelf wel een leuke bezigheid. Toch is deze hond relatief makkelijk te trainen, het is aan jou als eigenaar om de juiste ‘knopjes’ te vinden. Met een vriendelijke benadering en veel aandacht voor wat jouw flatcoat gelukkig maakt, krijg je alles van hem gedaan.  
 
‘Forever young’, da’s nog zo’n uitspraak die de flatcoat op het lijf geschreven is. Deze hond wordt pas laat volwassen (reken op drie jaar) en durft wel eens te blijven hangen in zijn puppy- en puberjaren. Daar is die humor weer, weet je nog? Daardoor kan de flatcoated soms wat druk overkomen. Omring hem door nog meer drukte en je krijgt een hond die maar moeilijk rust kan vinden en steeds doorgaat. Besteed tijdens de opvoeding dus voldoende aandacht aan het inbouwen van rustmomenten en train op een manier die zelfcontrole en aandacht stimuleert. Geef de hond naast fysieke uitdaging ook voldoende mentale prikkels. Het is een intelligent ras dat graag zijn neus gebruikt of denkwerk uitvoert waardoor hij op een rustige manier leert bezig zijn. 
 
Jachthonden zijn echte teamplayers en zijn het liefst van al altijd bij hun gezin. Hij wordt niet graag alleen achtergelaten, maar je kan hem wel leren om enkele uren alleen te blijven. Kinderen, andere honden, katten en vreemde mensen zijn voor deze hond doorgaans geen probleem. Hij kan makkelijk om met ander gezelschap, al moet hij daar wel van kleins af aan positieve ervaringen mee opbouwen. Ook kinderen zijn verzot op deze hond, maar voor de allerkleinsten kan hij soms wat overweldigend zijn. Laat kind en hond nooit alleen en leer beide partijen duidelijke regels aan. In al zijn enthousiasme durft de flatcoat bezoek (of je kinderen) wel eens begroeten met 2 poten van de grond. Straffen werkt in dit geval averechts, maar je kan je hond al wel vroeg aanleren wat er wél van hem verwacht wordt: netjes gaan zitten om aaitjes en knuffels in ontvangst te nemen. Beloon goed gedrag en negeer druk gedrag zodat hij steeds vaker gaat doen wat van hem verwacht wordt.
3 flatcoats naast elkaar.
De flatcoated retriever is een echte spring-in-’t-veld
Flatcoats zijn van nature bezige bijen. Ze houden ervan om constant in de weer te zijn. Daarom is het belangrijk om deze hond veel beweging te gunnen, maar ook het mentale aspect mag je niet vergeten. Hier zijn enkele tips: 
 
  • Ga minstens twee uur per dag wandelen en zoek uit waar je je hond kan laten loslopen. Dat is puur genieten voor deze jachthond! Besteed wel voldoende aandacht aan het hierkomen, want je wil niet dat hij zomaar elk geurtje achtervolgt. 
     
  • Apporteren zit in zijn natuur en deze hond is op zijn best als hij die skill kan oefenen. Veel flatcoats lopen het liefst de hele dag rond met een dummy in hun bek. Wil je het instinct van je flatcoated retriever helemaal tot zijn recht laten komen? Misschien zijn jachtlessen dan wel iets voor jullie. 
     
  • Ook met speur -en zoekspelletjes kan je als team samenwerken met je hond. Ook door zijn hersenen te stimuleren, word je beloond met een tevreden hond. 
     
  • De flatcoated retriever is een echte waterrat. Hij is dol op zwemmen. Een uitje naar een waterplas of naar zee is dan ook de ultieme traktatie voor je jachthond. Vergeet zijn apport niet mee te nemen! 
     
  • Hou de trainingen met je hond altijd afwisselend en uitdagend zodat hij zich niet te snel verveeld! 
     
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een flatcoat nodig?

De flatcoated retriever heeft een halflange vacht die water- en vuilafstotend is. Lekker handig dus! Zijn natuurlijke jas behoeft daarom niet veel verzorging: af en toe eens goed borstelen houdt hem meestal in goede vorm. Houd wel een extra oogje in het zeil voor de haren aan zijn hals, buik, benen en oren. Daar is zijn vacht wat langer en is de kans op klitten groter. De lange haren tussen zijn voetkussens knip je best op regelmatige basis bij. Wassen is doorgaans niet nodig, tenzij je hond in een stinkende beek heeft gezwommen of in een koeievlaai ging rollen. Gebruik dan wel speciale hondenshampoo, bijvoorbeeld voor zwarte honden.  
 
In de ruiperiode is het handig om je flatcoated retriever iets vaker te borstelen zodat je de losse haren kan verwijderen. Sommige flatcoats brengen op regelmatige basis een bezoekje aan de trimmer om het vachtonderhoud te vergemakkelijken. Gecastreerde of gesteriliseerde honden krijgen wat vaker last van klitten en moeten dus meer geborsteld worden. Vergeet naast de vacht niet zijn gebit, nagels en oren regelmatig te controleren. 
Een flatcoat in het kleur hazelnoot staat rechtop.
In de ruiperiode borstel je de haren van je flatcoat beter wat vaker
Het menu van de flatcoat bestaat uit evenwichtige maaltijden. Ook bij dit ras is het belangrijk dat je hem niet te veel eten geeft, want hij is gevoelig voor overgewicht, zeker wanneer hij ook gecastreerd of gesteriliseerd is. Voorkom overmatig snoepen omdat overgewicht schadelijk is voor de gezondheid en belastend voor de gewrichten 
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de flatcoated retriever vatbaar?

Helaas wordt dit hondenras gemiddeld slechts 9 jaar oud. Daar zit zijn verhoogde gevoeligheid aan bepaalde vormen van kanker voor iets tussen. Uiteraard zijn er flatcoated retrievers die wel een gezegende leeftijd bereiken, maar aan de andere kant zijn er ook uitschieters met een erg lage levensduur. Stamboomfokkers doen er alles aan om hun ouderdieren uitgebreid te testen om de gezondheid van het ras te verbeteren. Behalve kwaadaardige tumoren, komen ook deze aandoeningen vaker dan gemiddeld voor bij de flatcoat: 
 
  • Patella luxatie: dit is een pijnlijke gewrichtsaandoening waarbij de schijf van de knie links of rechts naast de knie komt te liggen.
      
  • Heupdysplasie en elleboogdysplasie: dit is een aandoening waarbij de heup van de hond misvormt is. Daardoor past de heupkop niet goed in de heupkom. Elleboogdysplasie is dan weer een verzamelnaam voor verschillende elleboogaandoeningen bij honden. 
     
  • Epilepsie: deze aandoening uit zich vaak in epileptische aanvallen. Bij een hond zijn dat vaak extreme spierkrampen terwijl de hij zelf buiten bewustzijn is. 
     
  • Distichiasis: bij deze oogaandoening groeien haren vanuit de rand van het ooglid op een plaats waar eigenlijk geen haarzakjes zitten. Groeien die haren dan in de richting van de ogen, dan kan het hoornvlies beschadigd raken. 
     
  • Goniodysplasie: ook dit is een medische kwaal aan het oog van je flatcoat. Hierbij kan het oogkamervocht onvoldoende worden afgevoerd. 
     
  • Dilaterende cardiomyopathie: deze hartspieraandoening zorgt ervoor dat het hart erg groot wordt en niet meer optimaal kan pompen. 
   
 

Een flatcoated retriever puppy kiezen: waarop moet je letten?

Kies bij de aanschaf van een flatcoated retriever steeds voor een hond die volgens de normen van een officiële en erkende rasvereniging werd gefokt. Zo ben je zeker dat hij volgens de regels van die vereniging is gefokt en over de juiste gezondheidscertificaten beschikt. Wie het vorige hoofdstuk over de gezondheid van de flatcoated retriever gelezen heeft, weet waarom dat zo belangrijk is. 
 
Nog enkele tips: 
 
  • Een pup met een stamboom geeft je zekerheid over de afkomst van het dier. De fokker kan je vast vertellen hoe oud de groot- en overgrootouders van je pup geworden zijn. 
     
  • Koop geen goedkope puppy via het internet. Vaak zijn deze honden niet goed gesocialiseerd of beschikken ze niet over de juiste gezondheidscertificaten. 
     
  • Vraag de fokker of je kennis mag maken met de moeder van de puppy’s en bouw een relatie op met je fokker. Niks is leuker dan betrokken zijn bij het gehele proces van dekking over geboorte en socialisatie tot je je pup mee naar huis mag nemen. 
     
  • Koop alleen een pup die in huis opgegroeid is, zodat hij heeft kunnen wennen aan het gezinsleven en alle indrukken die daarbij komen kijken. Heeft je fokker meer dan twee nestjes tegelijkertijd? Dan kan hij onvoldoende tijd steken in de opvoeding en verzorging van zijn ‘kroost’ en ga je beter op zoek naar een andere liefhebber van flatcoats. 
     
  • Koop niet bij een broodfokker, lees hier hoe je er eentje herkent.  
 
 
Denk je ook eens aan al die honden die in het asiel zitten? Wie weet zit daar een lieve flatcoated retriever op jou te wachten. Pluspunt van een asielhond is dat het karakter reeds ontwikkeld is: je weet dus wat je in huis haalt en kan samen met de asielmedewerkers op zoek gaan naar een match made in heaven. En zit er geen flatcoated retriever, dan zit er vast een andere hond van jouw dromen! 
 
 

Nog niet overtuigd? Ook deze hondenrassen passen bij een actieve levensstijl: 
 

  • Welsh springer spaniel: deze rood-met-witte teddybeer heeft met zijn energieke karakter nood aan een actief gezin. De Welsh deelt verschillende karakteristieken - vrolijk, actief, lief, soms wat overweldigend -  met de flatcoat, maar hij is wel kleiner van gestalte. 
  
  • Vizsla: deze energieke jachthond lijkt wel onuitputtelijk en is op zoek naar een sportieve eigenaar. Hij is nét iets kleiner dan de flatcoated retriever en zijn vacht vergt minder onderhoud. Deze roodkleurige jachthond kent een kortharige en een ruwharige variant, waarvan de laatste geen (of nauwelijks) haar verliest. 
  
  • Bearded collie: het hoeven niet altijd jachthonden te zijn, ook bij de herdershonden vind je vast je gading. De bearded collie is graag in de weer: zwemmen, spelen, naast de fiets lopen, lange wandelingen ... 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen