Wanneer je een rashond of raskat met een stamboom wil aanschaffen, dan krijg je van de fokker het stamboomboekje mee. Dit document bevat belangrijke informatie over de voorouders van het dier. Zo ben je zeker dat jouw huisdier afstamt van een zuiver ras en kan je achterhalen of er (en welke) erfelijke aandoeningen in de familie voorkomen. Maar hoe ziet zo’n stamboom er precies uit?

Wat is een stamboom?

Een stamboom is eigenlijk de geboorteakte van je huisdier, waarop je de afstamming op een overzichtelijke manier kan raadplegen. Hét bewijs dat je met een raszuivere hond of kat te maken hebt, kortom. Als particulier is deze informatie nice to know, maar voor wie op een verantwoorde manier met zijn dier wil fokken en de juiste ‘combinaties’ wil maken, is een stamboom echt onmisbaar.
 
  • Voor honden wordt de stamboom in België afgegeven door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (KMSH), officieel en internationaal erkend door de FCI. Wil je zo’n stamboom voor je hond verkrijgen, dan moet je een DNA-onderzoek laten uitvoeren en je hond laten testen op o.a. heupdysplasie (verplicht voor grote hondenrassen die hier aanleg voor hebben, zoals de golden retriever, de labrador, de rottweiler en de meeste herdershonden) en andere ernstige aandoeningen.
     
  • Bij de Belgische Raskatten Vereniging (BRKV), maar ook bij andere erkende kattenverenigingen kan je terecht om je raskat te laten inschrijven in het officiële stamboek, op voorwaarde dat je over de nodige documenten beschikt, zoals de stamboom van beide ouders en het dekbewijs. Doe dit wel vóór je kitten vier maanden oud is.
Wil je op een verantwoorde manier met je kat of hond fokken, dan is een stamboom onmisbaar

Wat staat er allemaal op een stamboom?

Op een officiële stamboom staan in de eerste plaats de gegevens van de fokker en de naam van de vereniging die de stamboom heeft afgegeven, zodat je weet waar je rashond of raskat geregistreerd staat. Ook de officiële naam van het dier, het ras, het geslacht, de geboortedatum, het registratienummer, het chipnummer en de vachtkleur met eventuele tekeningen staan op de stamboom vermeld. Tot slot vind je er ook de voorouders tot enkele geregistreerde generaties terug – ten minste drie voor honden en ten minste vier voor katten. Je krijgt dus een heel volledig beeld te zien van de samenstelling van de familie.
 
 

Rasdier of stamboomdier?

Laten we meteen even duidelijkheid scheppen: niet elke raskat of rashond heeft een officiële stamboom. Fokkers van echte stamboomdieren moeten doorgaans lid zijn van een rasvereniging en hebben zich aan allerlei regeltjes en richtlijnen te houden. Deze vereisten lijken misschien streng, maar zijn wel nodig om de gezondheid en het welzijn van het dier in kwestie te garanderen, net als hun uiterlijke en karakterspecifieke eigenschappen.
 
Kies je voor een hond of kat met stamboom, dan weet je met vrij grote zekerheid waar je je aan kan verwachten en kan je dus echt kiezen voor een dier dat helemaal bij jou en je leefomstandigheden past. Zo’n perfect match komt wel met een zeker prijskaartje, omdat je als koper natuurlijk meebetaalt voor alle onderzoeken en controles die de fokker moet laten uitvoeren. Hou ook rekening met lange wachttijden!
Bengaalse kat
Fokkers van dieren met een stamboom moeten zich aan strenge regels houden
Maltezer
Zo garanderen ze de gezondheid, het welzijn, het uiterlijk en het karakter van het dier
Koop je een hond of kat zonder stamboom, dan ga je ermee akkoord dat je de herkomst van je nieuwe huisdier niet met 100% zekerheid zal kennen. Fokkers van deze dieren zijn niet verplicht om een DNA-onderzoek of onderzoek op genetische afwijkingen te laten uitvoeren, wat in de praktijk helaas betekent dat deze puppy’s en kittens vaak afkomstig zijn uit de broodfok of via illegale weg in België zijn beland.
 
Al kan je natuurlijk ook bij een heel betrouwbare, particuliere kweker terechtkomen, die het goed meent met zijn dieren en hen de perfecte omgeving biedt om op te groeien tot gezonde, gesocialiseerde honden en katten. Ga daarom altijd eerst eens op bezoek bij de fokker van je keuze, zodat je de omgeving waarin de puppy’s of kittens opgroeien met een kritische blik kan inspecteren.
 
 

Is een hond of kat met stamboom gezonder?

Nee, dat is helaas niet het geval. Hoewel fokkers die met stamboom werken vaak heel professioneel en betrouwbaar zijn, blijft het wel zo dat een raszuiver dier meer kans heeft op genetisch overdraagbare aandoeningen dan een kruising of bastaard. Als je telkens met dezelfde kleine groep van ouderdieren kweekt, is de kans op erfelijke gezondheidsproblemen namelijk best groot. Gelukkig leggen de stamboeken en rasverenigingen wel strenge regels op aan de fokkers om de kans op inteelt zoveel mogelijk te beperken. In het stamboomboekje kan je bovendien controleren of er binnen de laatste generaties geen dubbele voorouders te vinden zijn, wat op inteelt wijst.
De kans op erfelijke aandoeningen is groter bij rasdieren met een stamboom, omdat er telkens met dezelfde kleine groep ouderdieren wordt gekweekt
Vind je het niet zo belangrijk om een kat of hond met een specifiek uiterlijk of een bepaald genenpakketje in huis te nemen, ga dan zeker eens een kijkje nemen in een asiel of een opvangcentrum. Omdat de medewerkers zo vertrouwd zijn met de dieren in hun opvang, kennen ze hun karakter door en door. Zo kan ook een asielkat of -hond zonder stamboom jouw perfect match worden! Net als bij een stamboomdier zal ook je nieuwe vriend uit het asiel trouwens gechipt (hond én kat), ontwormd (hond én kat), ingeënt (hond én kat) en gecastreerd (enkel voor katten) zijn voor je ’m mee naar huis krijgt.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen