Hoera, de lente is in het land! De dagen worden langer, de temperaturen gaan de hoogte in en het kriebelt om in de tuin aan de slag te gaan. Dit is het ideale moment om het hok van je kippen eens grondig onder handen te nemen. Al doe je dat natuurlijk best wat vaker dan één keer per jaar ... Met deze tips kan je geen enkel hoekje of kantje vergeten!

 
Zo onderhoud je je kippenhok

Kippen zijn gesteld op hygiëne en zijn veel gelukkiger in een proper verblijf. Een vuil kippenhok is bovendien een uitnodiging voor allerlei ongedierte om er zich te komen nestelen. En dat betekent vaak een regelrechte aanslag op de gezondheid van je hennen … Wacht dus niet tot de lente voor je hun hok eens uitgebreid schoonmaakt! Los van een (twee)jaarlijkse grote schoonmaak moet je ook regelmatig een klein onderhoud uitvoeren.
 ​​​​​​
 

Wat je dagelijks doet:
 

  • de mestplank afkrabben 
  • uitwerpselen uit de ren verwijderen (vergeet het stofbad niet!)

  

Wat je wekelijks doet:
 

  • voeder- en drinkbakken schoonschrobben
  • zitstokken en klimtoestellen proper maken
  • bodembedekking vervangen (indien nodig)
  • zand van het stofbad bijvullen of verversen
 
 

Wat je maandelijks doet:
 

  • legnesten schoonmaken (in de winter tweemaandelijks)
Drie kippen op een zitstok voor een lichtblauwe houten wand
De zitstokken van je kippen krijgen heel wat uitwerpselen over zich heen – regelmatig schoonmaken is dus de boodschap!

Geef het hok een grondige schrobbeurt

Dit doe je best een tweetal keer per jaar. Maak een sopje met één deel zeep en tien delen water, en wees zuinig met ontsmettingsmiddel, want dat is erg agressief en gevaarlijk voor je kippen. Je kan het daarom best verdunnen met een flinke hoeveelheid water. Gebruik je sopje en een harde borstel om de binnen- en buitenkant van het hok helemaal schoon te schrobben. Spoel wel altijd goed na met proper water, zodat er geen zeepresten achterblijven. Je kan hiervoor een hogedrukreiniger gebruiken. Volstaat dit niet om opgedroogde resten van uitwerpselen te verwijderen, neem er dan een krabber bij. Vergeet ook niet om het hok goed na te drogen, zodat schimmels geen kans krijgen en verse bodembedekking zich niet meteen vol vocht zuigt. 
 
 

Behandel de binnenwanden

Je kippen brengen veel tijd door in hun nachthok, dus is het belangrijk om de binnenkant ook schoon te houden en regelmatig eens op te frissen. Zijn de wanden binnenin wit gekalkt tegen de bloedluizen? Geef ze deze lente dan een een nieuw likje verf en maak de kieren en spleten opnieuw dicht, bijvoorbeeld met vaseline, om ongedierte buiten te houden. Wanden uit metaal behandel je zo nu en dan best met een ontsmettend middel – maar wederom: goed naspoelen!
 
 

Maak de buitenren proper

In het buitenverblijf van je kippen is het hele jaar rond veel beweging. Ga dus regelmatig eens met een hark en schepje door de ren om uitwerpselen te verwijderen. Het stro of het zaagsel dat ze vanuit het hok mee naar buiten nemen, kan je af en toe best bij elkaar harken en opruimen. Om de twee weken schep of spit je best de grond of het zand in de ren om met een spade. Enkele keren per jaar is de laag zand in de buitenren aan vervanging toe, aangezien die na een tijdje in de bodem zakt. Schep er dan een flinke laag uit en vul aan met vers zand, zo kunnen je kippen weer lekker scharrelen en krabben in een propere bovenlaag.
Bruine kippen in een buitenren
Ook de ren vraagt het nodige onderhoud, zodat je kippen ook in hun buitenverblijf proper zitten

Inspecteer de infrastructuur

Een degelijk kippenhok gaat een hele tijd mee, maar toch zal het verblijf van je hennen op een zeker moment sporen van slijtage beginnen te vertonen en aan vervanging toe zijn. Ook wanneer je toom zich uitbreidt, kan het nodig zijn een nieuw, groter hok aan te schaffen. Controleer ook eens of de omheining van je buitenren nog in goede staat is. Gaat het slotje van het poortje nog goed open en dicht? Zitten er geen gaten in de afrastering waar een roofdier doorheen kan kruipen? Zitten de palen nog stevig in de grond? Check ook of je kippen zich niet kunnen verwonden aan scherpe randjes of splinters aan hun speeltuigen of loopplankjes, en schuur ze indien nodig wat bij.
 
 

Geef je kippen een lente-boost!

Is je kippenhok helemaal spic en span? Dan zorg je best dat je kippen geen vieze beestjes en parasieten binnenbrengen in dat propere verblijf. Het voorjaar is dan ook een goed moment om je kippen preventief te ontwormen. Ook vaccineren tegen pokken en pseudo-vogelpest gebeurt bij de meeste dierenartsen traditioneel in het voorjaar, zo rond april of mei. En pak je kippen ’s avonds regelmatig eens op om ze te controleren op rode bultjes: vooral onder de vleugels bijten bloedluizen zich graag vast in de huid van de kip. In het voorjaar kan je ook prima kiemgroenten kweken in een bakje of bokaal op je vensterbank. Een heerlijke verwennerij voor je kakelende dames!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen