Van woonst veranderen is een big thing, voor jezelf net zo goed als voor je huisdier. Katten zijn dan nog eens echte ‘gewoontedieren’, ze ervaren een periode van aaneengeschakelde veranderingen meestal als erg stressvol. Om de verhuis van je kat zo vlot mogelijk te laten verlopen, kan je wel enkele maatregelen nemen. Met dit stappenplan van kattengedragsexpert Benjamin Jacobs beperk je het ongemak voor je liefste huistijger tot een minimum. 

Stap 1: Verhuis de geur van je kat

Katten communiceren met geuren en doen dat eigenlijk de hele dag. Zo hangen ze je huis ongemerkt helemaal vol met ‘geurvlaggetjes’ die naar zichzelf ruiken. De ‘eau de chat’ komt vrij terwijl ze kopjes geven, aan de krabpaal krabben of tegen een voorwerp strijken met hun lichaam. Wanneer je kat door haar paleis loopt, ruikt ze dus aldoor haar eigen parfum dat zegt ‘hier is’t goed’. 
 
In je nieuwe huis hangt nog geen enkel vleugje ‘kat’, maar daar kan je gelukkig iets aan doen. (Woonde er voordien wél al een kat, dan voer je eerst een heel grondige schoonmaakbeurt uit om alle geurherinneringen aan de vorige poezelige bewoner uit te wissen.) Je begint liefst een dag of drie voor de eigenlijke verhuis al met een ‘geurverhuizing’. Neem een washandje of wattenschijfje en strijk ermee over enkele strategische plekken bij je kat: haar wangen, vlak boven de ogen, op de flanken en aan de staartbasis. 
 
Neem de verse geurtjes mee in een luchtdicht zakje naar je nieuwe huis en wrijf ermee op natuurlijke markeerplekken: hoeken, deuropeningen, trapleuningen, enzovoort. Leef je in in de wereld van je kat. Waar zou jij als eerste je geurvlag deponeren wanneer je deze nieuwe ruimte binnenwandelt? 
 
Kat geeft kopje aan trapleuning
Katten verspreiden hun geur door je hele huis door kopjes te geven 
Kat zit in krabmeubel
Breng je kat tijdens het verhuizen onder in een 'kattenkamer' met alle spullen die ze nodig heeft

Stap 2: Installeer een kattenkamer in het nieuwe huis

Kies één kamer uit waarvan de deur tijdens de verhuisdag zeker niet open hoeft. Daarin kan je je kat veilig achterlaten terwijl je jezelf bezig houdt met het verplaatsen van je huisraad. Rust de kattenkamer uit met het standaardpakket dat elke kat nodig heeft: drink- en eetbakjes, een kattenbak, een krabmeubel, een mandje of dekentje, … Doe de deur op slot als dat kan (en bewaar de sleutel ergens waar je hem zeker terugvindt) of hang een groot papier op de deur met ‘niet openen, loslopende kat’. 
Heb je meer dan één kat? Dan heb je ook meer dan één kattenkamer nodig. 
Duurt de afzondering van elkaar meerdere dagen, dan kan het nuttig zijn om tussendoor elkaars geuren uit te wisselen zoals in stap 1 wordt uitgelegd. Laat in eerste instantie de katten één voor één het nieuwe huis verkennen, terwijl de andere kat(ten) in hun kattenkamer blijven. 
 
Alleen katten die samen een sociale groep vormen, kunnen in dezelfde kamer wennen aan de nieuwe situatie. Dat zijn katten die elkaar (meestal) van jongs af kennen, elkaar vrolijk begroeten, elkaar wassen, tegen of op elkaar slapen en met elkaar spelen zonder blazen. 
 
Vinden jouw katten elkaar niet (meer) leuk, dan kan de verhuizing een goed moment zijn om ze opnieuw aan elkaar te introduceren. Geef hen lekker eten met een gesloten deur ertussen. De volgende keer zet je de deur op een kiertje, maar je sluit ze weer voordat ze gedaan hebben met eten. Zo ga je elke dag een stapje verder tot de deur volledig open staat en de katten terug bij elkaar kunnen. Dat klinkt als veel werk, maar bij katten die vooraf al samenleefden, duurt zo’n ‘light herintroductie’ meestal maar één of twee weken. 
 
 

Stap 3: Maak een kattenplan voor je nieuwe huis

Probeer alle spullen van je kat meteen op de juiste plek in huis neer te poten. Wanneer hare majesteit straks op verkenning gaat en een week later opnieuw moet wennen aan een reorganisatie van het meubilair, bezorgt dat alleen maar extra (onnodige) stress. Koop geen volledig nieuwe uitzet voor je kat, maar werk in je nieuwe stek met zoveel mogelijk vertrouwde dingen die je kat meteen herkent. Een goed doordacht kattenplan voorkomt verrassingen die je kat helemaal van slag brengen. 
 
Je kat voelde zich waarschijnlijk helemaal thuis in haar oude woning en ook nu wil je een gelukkige kat met alles wat haar hartje begeert. Overloop daarom nog even de basisbehoeftes die voor elke kat vervuld moeten zijn: 
 
  • Voorzie van elke ‘bron’ 1 exemplaar per kat, plus 1 extra. Dat wil zeggen dat je voor twee katten drie kattenbakken, krabpalen, waterkommen enz. in huis hebt.
     
  • Verspreid je bronnen over het huis: twee kattenbakken naast elkaar tellen slechts één keer mee.
     
  • Eet- en drinkbakjes staan liefst niet naast elkaar, je kat verkiest water dat een eindje van haar voedsel af staat.
     
  • Ook kattenbakken staan liefst niet in de directe buurt van plekken waar je kat eet of drinkt.
     
  • Je kat heeft haar bronnen liefst op een veilige plek, niet in een drukke doorgang dus. Als uitzondering gelden krabplekken: die mag je wél naast bijvoorbeeld een deur plaatsen.
     
  • Voorzie voldoende hoge plekjes waar je kat op de uitkijk kan liggen. Misschien is er in je nieuwe huis wel plek voor een kattenmuur
     
  • Katten haten inkijk van buurkatten. Plak daarom de onderkant van je ramen af met lichtdoorlatende folie, zodat ze zich niet begluurd voelt door vreemde soortgenoten.
  
  

Stap 4: Laat je kat op eigen tempo het huis verkennen 

Zijn alle verhuizers vertrokken, staan de meeste meubels op hun plaats en heb je een goede plek gevonden voor alle spullen van je kat? Perfect! Dan is het nu tijd om je voeten op de salontafel te leggen en te genieten van je eerste tv-avond in je nieuwe huis. Maak de deur van de kattenkamer open zodra het weer helemaal rustig is in huis en geef je kat de kans om op verkenning te gaan. 
 
Kat loopt door traphal
Laat je kat op haar eigen tempo het nieuwe huis verkennen 
Kat speelt met wc-rolletje waarin voedsel verstopt zit
Stimuleer je kat d.m.v. voedselverrijking terwijl ze tijdelijk niet buiten mag
Heeft ze daar (nog) geen behoefte aan? Dat is niet erg! Katten zijn erg territoriaal en een nieuwe omgeving is voor hen niet van de poes. Sommige katten wachten liever nog even in hun eigen, veilige kamer en hebben enkele dagen nodig om de nodige moed bijeen te rapen. Je kan in die periode wel af en toe bij je kat gaan zitten voor wat sociaal contact. Als je kat toenadering toelaat, kan je opnieuw geuren verzamelen en in de rest van het huis verspreiden. 
 
 

Stap 5: Wanneer mag je je kat voor het eerst buiten laten na een verhuis? 

Woon je in een veilige omgeving en ben je van plan om je kat ook buiten te laten, dan wacht je daar best 4 tot 6 weken mee (tenzij je tuin catproof omheind is of er een kattenren beschikbaar is). De ene kat voelt zich immers sneller thuis op een nieuwe locatie dan de andere. 
 
Tijdens die periode van ‘verplichte huisarrest’ kan je natuurlijk wel allerlei huiselijke avonturen met je kat ondernemen: speel spelletjes, stimuleer haar hersenen met voedselverrijking of leer haar trucjes aan. 
Op enkele weken tijd kan je bijvoorbeeld leren aan je kat om te komen als je roept of fluit: ideaal wanneer je haar binnenkort voor de eerste keer buiten laat! 
Wanneer het dan zover is, laat je haar een eerste keer onder begeleiding buiten voor een korte tijd. Doe dat op een rustig moment en laat de deur naar binnen altijd open. Zo heeft je kat steeds een vluchtweg naar bekend terrein. Roep je kat weer binnen na enkele minuten en geef haar dan pas eten. Herhaal dat scenario gedurende een paar dagen. Je zal zien dat je kat steeds geruster wordt in de tuin en snel al een stapje verder durft te zetten. Pas wanneer ze je tuin op haar duimpje kent, kan je de deur sluiten. 
 
 

Extra: ondersteun je bange kat met supplementen

Is jouw kat extra stressgevoelig? Houdt ze niet van bezoek, is ze van haar melk wanneer je naar een andere kat ruikt of verstopt ze zich twee dagen onder bed wanneer je een nieuw salon gekocht hebt? Dit type kat kan wat extra ondersteuning gebruiken om de stress van een verhuizing te doorstaan. 
 
Voedingssupplementen zoals Zylkène of Telizen zijn vrij verkrijgbaar en hebben een positief effect in spannende situaties. Gebruik je feromoonverstuivers zoals Feliway Classic om in het stopcontact te steken, dan plaats je die best al 1 tot 2 weken voor de verhuis in je nieuwe huis. Van deze feromonen bestaan ook sprays die je een half uurtje tevoren toedient op interessante plekjes voor je kat (mandjes, schuilplekken, rustplaatsen …). 
 

Deel dit artikel