De Cavalier King Charles spaniël, wat een schatje! Maar onderschat hem niet, deze eigenwijze speelkameraad draagt nog steeds een jachtinstinct met zich mee. Hij heeft misschien een schattig snoetje, maar helaas gaat dat vaak gepaard met ernstige gezondheidsrisico’s. Let dus zeker op onderstaande tips indien je graag een pup in huis haalt!

Oorsprong – waar komt de Cavalier King Charles spaniël vandaan?

De Cavalier King Charles spaniël, vaak verkort tot Cavalier, stamt af van de Engelse jachtspaniël die aan het Engelse hof werd gefokt. Deze honden hebben een lange geschiedenis achter de rug en danken hun naam aan koning Charles I en II die dol waren op hun geliefde spaniëls. We zien ze dan ook vaak terug op schilderijen uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. 
 
  

Uiterlijk – hoe herken je een Cavalier King Charles spaniël?

De viervoeter heeft een lange vacht zonder krullen. De Cavalier King Charles spaniël heeft vier kleurvarianten: black en tan, ruby, blenheim en tricolour. De eerste variant (black en tan)kent een zwarte vacht met helderbruine aftekeningen op de snuit en/of het lichaam (black en tan). De Cavalier kan ook diep rood gekleurd zijn (ruby) of wit met kastanjekleurige aftekeningen (blenheim). Tot slot zien we ook vaak de drie kleuren samen verschijnen (tricolour): zwart, wit en bruin.
 
De Cavalier heeft in vergelijking met de Cocker spaniël een kortere snuit, dit omdat fokkers ze na de dood van Charles II met mopshonden hebben gekruist. Let wel op dat de snuit niet te kort is en de kop niet te klein, dat gaat jammer genoeg vaak gepaard met gezondheidsproblemen. 
 
 

Grootte en gewicht

De Cavalier King Charles spaniël is groter dan de toyspaniël en wordt gemiddeld zo’n 30 à 33 cm hoog. Deze hond heeft een lichaam dat mooi in proportie is en weegt gemiddeld vijf tot acht kilo.


 

Karakter en opvoeding – de Cavalier King Charles spaniël is een slimme en betrouwbare jachthond

Een Cavalier is een echte gezelschapshond. Hij is ontzettend trouw en vriendelijk, maar kan ook eigenwijs zijn. Hij draagt dan ook nog steeds het jachtinstinct van zijn voorouders mee en gaat wel eens zijn neus achterna. Het is bovendien een intelligente en betrouwbare hond die dankzij zijn opmerkelijk reukvermogen nog steeds wordt ingezet tijdens de jacht.

Door hun hoge intelligentie leren ze snel bij en kan je ze gemakkelijk trainen. Ze kunnen ook goed om met andere huisdieren en worden graag omringd door mensen. De Cavalier is een échte kindervriend!
 
De Cavalier King Charles spaniël is een gemakkelijk hondje dat zich snel aanpast aan de situatie, of je nu woont op een appartement of in een huis met tuin. Hij geniet van een wandeling, groot of klein, en is dol op spelletjes. Trek er dus zeker af en toe mee naar buiten. De hond kan grote tochten aan door zijn groot uithoudingsvermogen en ontmoet graag andere viervoeters, maar vindt het zeker niet erg om een dagje minder actief door te brengen. 
 

 
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft de Cavalier King Charles spaniël nodig?

De Cavalier King Charles spaniël is ingesteld op de vertering van vlees. Koop dus hondenvoer aan dat zo weinig mogelijk graan bevat en vlees als hoofdbestanddeel heeft. Als je op een ander hondenvoer wil overschakelen, is het belangrijk dat dit geleidelijk gebeurt om reacties van de gevoelige maag te voorkomen. Honden tot tien maanden oud geef je bij voorkeur drie tot vier porties per dag, volwassen honden twee porties per dag. Cavaliers hebben aanleg om zwaar te worden, geef ze dus niet te veel eten en voldoende beweging.
 
De Cavelier kan wel wat verzorging gebruiken. De vacht dagelijks borstelen is sterk aangeraden om klitten te voorkomen, vooral aan de oren en onder de oksels. Controleer de vacht ook op takjes of teken!
 
De verzorging van de oren is bij deze honden ook van belang. De oren kunnen snel gaan ontsteken, maar kunnen ook snel terug genezen met een oorverzorging die je terug kan vinden bij de dierenwinkel. Let goed op symptomen zoals een vieze geur of krabben aan de oren. 
 
Naar de hondenkapper moet je er echter niet mee, het ras hoeft vaak niet getrimd te worden. Cavaliers verliezen doorheen het jaar dus wel een pak haar. Let ook op het haar tussen de tenen, dat knip je best regelmatig bij. Gecastreerde reuen en teefjes neem je best wel af en toe mee naar de hondentrimmer. Er kan na de castratie een verandering in de vachtstructuur optreden waardoor de vacht dikker wordt en langer gaat groeien.

De oortjes van een Cavalier King Charles spaniël
Kijk regelmatis de oren van je Cavalier King Charles spaniël na!

Gezondheid en levensverwachting - voor welke kwaaltjes en ziektes is de Cavalier King Charles spaniël vatbaar?

Een Cavalier wordt gemiddeld tien tot twaalf jaar oud. Doordat het ras uit een kleine groep dieren is gefokt, kent het helaas enkele grote gezondheidsrisico’s.
 
Naast hart-, heup- en knieproblemen treden ook vaak problemen op aan de ogen die onder meer kunnen leiden tot blindheid of ‘Episodic Falling’, spierkrampen die optreden na inspanning of stress en kunnen leiden tot een beperkte bewegingsvrijheid. De droge ogen van deze honden moeten dan ook continu behandeld worden. Ook ’syringomyelie’ komt vaak voor bij de Cavalier, een genetische aandoening waarbij de hersenen te groot zijn voor de schedel, wat kan resulteren in extreme hoofdpijn. Let dus zeker op waar je je pup aankoopt en kies voor een fokker die de nodige gezondheidstesten uitvoert!
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Cavalier King Charles spaniël?

 
Omdat de Cavalier King Charles spaniël genetische ziekten kan meedragen, is het extra belangrijk op te letten waar je de hond aankoopt. Ga bij voorkeur op zoek naar pups die worden aangeboden door fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging
 
Ga na of de pup gezond en sociaal oogt en leer ook de ouders kennen. Stel de fokker gerust ook vragen over de gezondheid van de ouders en de pup. Check uiteraard ook de gezondheidscertificaten en de bewijzen van vaccinatie en ontworming
 
Let ten slotte ook op de snuit en de vacht van de ouders. De snuit mag niet te kort zijn, het hoofd niet te klein en te rond, en ook bolle ogen zijn geen goed signaal. De vacht is glad en nooit krullend. Neem ook zeker een kijkje in de asielen op zoek naar gezonde en gesocialiseerde hondjes. Wie weet geef jij een Cavalier wachtend op een baasje een nieuwe thuis!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen