De Heilige Birmaan staat bekend voor haar blauwe ogen en typerend vachtpatroon. Sommigen vinden dat het lijkt alsof ze haar pootjes in potjes witte verf heeft gezet … niets is natuurlijk minder waar! Ontdek hier waar haar karakteristieke eigenschappen vandaan komen!

Oorsprong – waar komt de Heilige Birmaan vandaan?

De oorsprong van de Heilige Birmaan ligt in het oude Birma, het huidige Myanmar. De geschiedenis is echter een beetje onduidelijk omdat ze gebaseerd is op een legende. De Heilige Birmaan zou ontstaan zijn wanneer een priester stierf in de tempel van Lao-Tsun. Er zou een beeld van een godin met saffierblauwe ogen en een huid van goud gestaan hebben. Wanneer de kat dit beeld aankeek, kreeg ze dezelfde kenmerken toegewezen. De kat kreeg helderblauwe ogen, bruine benen maar de voeten bleven wit omdat dit een symbool van puurheid was. De vacht kreeg op sommige plaatsen ook goudachtige tinten. Tot daar de legende... Oordeel vooral zelf of je die gelooft! 

Het ras zou bij ons in Europa intrede gedaan hebben doordat twee katten door priesters uit Birma werden meegegeven met enkele Britse bezoekers die in Frankrijk woonden. In 1925 werd het ras ook officieel erkend in Frankrijk. De kattensoort werd heel populair in onze regio, tot de Tweede Wereldoorlog aanbrak. Toen stierf de Heilige Birmaan bijna uit, maar het ras kon gelukkig nog net worden gered. De eerste katten van het ras werden in de jaren 1960 geïmporteerd in Groot-Brittannië. In 1966 werd het ras officieel erkend in het Verenigd Koninkrijk. In 1967 was dat ook in de Verenigde Staten het geval. Daar heet het ras simpelweg ‘Birmaan’, in Europa houden we vast aan de legende door te verwijzen naar de legende als ‘heilige kat van Birma’.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Heilige Birmaan?

Het uiterlijk van de Heilige Birmaan zit ergens tussen de Perzische en Siamese kat. Het lichaam is vrij gedrongen en zwaar gebouwd. Vooral bij katers is dit meer uitgesproken. In het algemeen ziet het lichaam er ook vrij krachtig en zwaar, maar toch sierlijk uit. De poten zijn middellang en stevig en de spieren zijn goed ontwikkeld. De staart wordt rechtop gedragen als een pluim. De Heilige Birmaan heeft een brede schedel en de snoet ziet er vrij rond uit. Op het gezicht is de vacht vrij kort. De kat heeft een zogenaamde Romeinse neus en de oren hebben een gemiddelde grootte met afgeronde toppen. De kin is stevig en krachtig. De Heilige Birmaan heeft grote, bijna ronde, helderblauwe ogen die ver uit elkaar staan.

De vacht is halflang tot lang en zijdezacht. Deze kan in verschillende kleuren voorkomen, maar altijd met een goudachtige glans. Het grootste deel van het lichaam heeft een crème tint en de voetjes zijn spierwit. 

Daarnaast zijn er de typische 'points' in een andere, donkerdere kleur. Meestal heeft de kat een donkere snoet, staart en donkere poten en oren. Het is belangrijk dat er een relatief groot contrast is tussen deze zaken en de kleur van de rest van de vacht. De kleuren van de points kunnen sealpoint, chocolatepoint, bluepoint, redpoint, lilacpoint of creampoint zijn. Bovendien kunnen in de points patronen voorkomen zoals tabby en tortie. 

De kleur van de Heilige Birmaan is pas definitief wanneer het dier volwassen is. Meestal worden kittens volledig wit geboren. Doorgaans worden de dieren ook donkerder met het ouder worden.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt een Heilige Birmaan?

De Heilige Birmaan is middelzwaar. Ze weegt tussen de 4,5 en 8 kilogram. Daarnaast is ze middelgroot. Het belangrijkste is dat ze gelijkmatig gebouwd is.

Lees hier alles over de Heilige Birmaan
Een jonge Heilige Birmaan met points die zich nog verder moeten ontwikkelen

Karakter en opvoeding – de Heilige Birmaan heeft een zacht karakter met een bezitterig kantje

De Heilige Birmaan is sociaal en houdt van gezelschap, maar als het te druk wordt, trekt ze zich liever wat terug. Ze houdt van rust en kalmte. Haar baasje is degene aan wie ze het meest gehecht is. Daardoor kan de kat zelfs wat jaloers worden wanneer ze niet voldoende aandacht en tijd van haar baasje krijgt. Ze zal echter niet op een agressieve manier uiten, daarvoor is ze te vredelievend!

De Heilige Birmaan verkent wel graag de grenzen en daarom kan ze misschien niet zo ideaal zijn voor een onervaren eigenaar. Toch heeft ze ook heel veel positieve eigenschappen. Ze heeft charme, is speels, vriendelijk, intelligent en sportief. Ze is ook goed gezelschap voor kinderen, katten en zelfs andere honden … tenzij het wat te luid wordt natuurlijk!
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft de Heilige Birmaan nodig?

De katten zijn van nature vrij gedrongen, zoals je al kon lezen. Daardoor is het ras vatbaar voor overgewicht. Een goede dagelijkse beweging is zeker nodig. Het ras heeft een sportief karakter, dus hou ze daar zeker niet in tegen! Een goede conditie is tenslotte de eerste stap om een gezonde kat te hebben. Natuurlijk draagt ook de voeding bij tot de gezondheid van de kat. Je kiest best voor een evenwichtige voeding met een groot aandeel aan vlees
 
De verzorging van een Heilige Birmaan is vrij simpel. De vacht vereist niet veel speciale verzorging aangezien deze niet vilt. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er wel een regelmatige verzorging nodig is. Een wekelijkse kam- en borstelbeurt volstaat. Tijdens de ruiperiode is een dagelijkse kambeurt niet overbodig.

Lees hier alles over de Heilige Birmaan
Een alerte Heilige Birmaan

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Heilige Birmaan vatbaar?
 

  • Enkele afwijkingen die vaak voorkomen zijn scheel kijken en knikken in de staart. Toch kunnen deze makkelijk voorkomen worden tijdens het fokproces. Wanneer een fokker geen dieren kruist die deze afwijking hebben, is de kans heel klein dat de nakomelingen deze afwijkingen hebben.
     
  • Ook is de Heilige Birmaan vatbaar voor dermoidcysten op de eierstokken en testikels en soms ook op het hoofd. Dat uit zich in een ophoping van bijvoorbeeld een stukje huid of haar waarrond een stevige rand ontstaat. 
     
  • Daarnaast heeft de Heilige Birmaan soms last van ademhalingsziektes zoals de niesziekte. Vooral wanneer katten bij elkaar leven is het risico op besmetting groot, dus let hier goed op wanneer je een kitten in huis haalt.

 
Gemiddeld wordt de Heilige Birmaan tussen de 10 en 15 jaar.
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Heilige Birmaan?

Het is heel belangrijk naar een professionele en betrouwbare fokker te gaan. Enkele zaken waar je best op let:
 

  • Een goede fokker heeft maximaal twee nestjes tegelijkertijd, anders kan hij onvoldoende aandacht schenken aan iedere kitten individueel.
     
  • De katten moeten er gezond uitzien en voldoende ruimte hebben om te bewegen.
     
  • Zorg dat je kitten een stamboom heeft, alleen zo weet je zeker dat je een raskat aankoopt.
     
  • Er zijn enkele erfelijke afwijkingen mogelijk (zie puntje hierboven), dus check zeker de tests die de fokker met de ouderdieren gedaan heeft.
     
  • Een kitten mag nooit vroeger dan 12 weken na de geboorte uit het nest gehaald worden.
     
  • Ga niet af op goedkope prijzen, de kans is groot dat er iets aan de kitten scheelt!

 
 
De kostprijs van een Heilige Birmaan ligt ergens tussen de 500 en 1.000 euro. Daarbij komen natuurlijk ook nog de dierenartskosten en de voeding bij. Maak de beslissing om er eentje in huis te nemen dus niet ondoordacht.

Je kan natuurlijk ook een kat uit het asiel een nieuw leven schenken. Via herplaatsingsorganisaties kan je op zoek gaan naar raskatten die een nieuwe thuis zoeken. Weeg dan wel goed af of de kat bij jouw gezinssituatie past, rekening houdend met haar verleden. De mensen van het asiel zullen je graag helpen om een geschikte huisgenoot uit te zoeken!

Denk je na het lezen van dit artikel dat de Heilige Birmaan perfect bij jou past? Veel plezier samen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen