De cymric is de langharige variant van de Manx. Beide rassen delen dezelfde uiterlijke en innerlijke kenmerken. Hoe je ze dan kan onderscheiden? Aan de lengte van hun vacht. De cymric heeft namelijk steeds een halflange, donzige jas aan. Net zoals de manx, kan je de cymric makkelijk herkennen aan haar typische stompstaartje. Maar opgelet, de afwezigheid van een staart (een gendefect verwant met een ‘open rug’) kan bij deze kat voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Er worden zelfs regelmatig kittens doodgeboren in een poging om perfect staartloze dieren te fokken. Bij dit ras mag je je dus oprecht afvragen of het ethisch wel verantwoord is om de cymric met zijn stompe staart in stand te houden.  
 
 

Oorsprong – waar komt de cymric vandaan?

De cymric is één van de oudste kattenrassen. Ze deelt haar geschiedenis met de Manx: een ander kattenras waar ze qua persoonlijkheid en qua uiterlijk heel sterk op lijkt. Beide rassen zijn staartloos en afkomstig van het Britse eiland Man in de Ierse zee tussen Ierland en Engeland. De cymric is de langharige versie van de Manx. Via schepen kwamen katten lang geleden op het eiland terecht, al is het een raadsel vanwaar ze precies afkomstig waren. 
 
Vermoedelijk is rond 1750 een nestje zonder staarten geboren op het eiland. Dat nest had een natuurlijke genetische mutatie – zonder inmenging van de mens – waardoor de kittens staartloos door het leven moesten. Die mutatie werd doorgegeven aan steeds meer katten waardoor de kat-zonder-staart uiteindelijk flink ingeburgerd raakte. Wat later, in 1800, nam men de Manx mee naar de steeds populairder wordende kattenshows, waardoor het opvallende dier aan bekendheid won. Op het eiland werd lang geen onderscheid gemaakt tussen een kortharige en langharige Manx, maar later besloot men om de langharige variant de naam ‘cymric’ te geven, dat komt van het Welshe woord Cymru wat ‘Wales’ betekent (hoewel de kat dus allesbehalve afkomstig is uit Wales). 
 
Niet alle kattenverenigingen erkennen de cymric als apart ras, soms worden de kortharige en de langharige variant nog steeds samen ondergebracht onder de noemer ‘Manx’. Net als de Manx doen er zich bij het fokken van de cymric vaak problemen voor. Het gen dat hen staartloos maakt, kan namelijk dodelijk zijn. Het komt regelmatig voor dat kittens doodgeboren worden. Dat komt omdat ze twee hoeveelheden van het staartloze gen erven. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een cymric? 

De cymric heeft – net zoals Kim Kardashian – een uniek achterwerk. Ze zijn beide staartloos, maar dat is vooral voor de kat een opvallend kenmerk. Het gebrek aan een staart komt in verschillende gradaties voor. Sommige cymrickittens hebben een stijging van het bot aan het eind van hun ruggengraat en beschikken daardoor wel over een stompje. Doordat de cymric een verkorte rug heeft, hopt ze wat vooruit en kan ze niet normaal bewegen. Toch zijn er ook cymrics met een normale, lange staart. Soms worden binnen één nest kittens geboren die allemaal een verschillende staartlengte hebben.
 
Liefhebbers van het ras hanteren de volgende terminologie rond staartlengte:
 
  • Rumpy: de kat is volledig staartloos. Deze staartlengte is het meest gewenst voor katten die willen deelnemen aan een kattenshow.
 
  • Rumpy-riser: de staart van de kat bestaat uit één tot drie wervels die met de wervelkolom verbonden zijn. Daardoor heeft de kat een korte, stompe staart.
 
  • Stumpy: de staart is ongeveer ⅓ van de lengte van een normale staart.
 
  • Longy: de staart is nog wat langer, maar nog steeds korter dan een normale staart van een doorsnee kat
 
  • Tailed: de staart is even lang (of bijna even lang) als de staart van een standaardkat
Een cymric met wit en rode aftekeningen zonder staart
De cymric heeft net zoals de manx vaak geen staart 
Het uiterlijk van de cymric heeft veel ronde trekjes: een ronde kop, ronde ogen en een rond en gebogen achterwerk. Als je deze kat aait, merk je al snel dat zij een volle pluche vacht heeft die erg zacht aanvoelt. Haar vacht is halflang en lekker dik. Aan de schouders, nek, borst en buik is de vacht doorgaans wat langer. De cymric komt in verschillende kleuren en patronen voor: in het wit, blauw, zwart, rood, crème, zilver, bruin … en dat volledig effen, tweekleurig, gespikkeld, schildpad …
 
Een cymric die bijna volledig rood is met witte aftekeningen
De cymric komt voor in verschillende kleuren en patronen zoals deze bijna volledige rode variant met witte aftekeningen
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de cymric?

De cymric is een middelgrote kat met een gewicht dat ergens tussen de 3,5 en 5,5 kilogram ligt. De katers zijn doorgaans iets groter en zwaarder dan de kattinnen. 
 
 

Karakter en opvoeding – de cymric is jong van geest

De cymric is een echte familiekat. Ze kan erg actief zijn, maar heeft over het algemeen een rustig karakter. Daarnaast kan de cymric goed overweg met kinderen. Maar de kinderen moeten wel geleerd hebben hoe ze rustig en respectvol met een kat omgaan. De cymric is ook erg intelligent en kan zelfs net zoals een hond apporteren. Ze houdt enorm van beweging en activiteit. Het is dus belangrijk om als eigenaar deze raskat fysiek en mentaal te blijven uitdagen. Je kan bijvoorbeeld een assortiment aan speeltjes voorzien waar ze naar hartenlust mee kan ravotten. Let wel op voor verlatingsangst. Doordat de cymric erg gericht is op mensen, kan ze snel ongelukkig zijn als ze lang alleen moet blijven.
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft de cymric nodig? 

De cymric heeft een zachte, dubbele vacht die je – indien je die natuurlijke glans wilt behouden – goed moet verzorgen. Borstel haar twee tot driemaal per week om dode haren uit haar vacht te verwijderen. Houd haar nagels kort en controleer haar oren op regelmatige basis. Je kan steeds met een wattenschijfje de buitenkant van de oren wat poetsen, maar ga NOOIT IN het oor van de kat.
 
Zie je dat de cymric vaak aan haar oren krabt of met haar hoofd schudt? Dan is er vast iets mis! Neem voorzichtig een kijkje in de oren. Zien die er overmatig vuil, rood of ontstoken uit? Ga dan eens langs bij je dierenarts. Die kan een zorgvuldige diagnose stellen van wat er mis is met de oren van je kat. 
Een bruine cymric met een erg pluche vacht kijkt voor zich uit
Die zachte pluchen vacht moet je goed verzorgen! Borstel haar twee tot drie keer per week om dode haren te verwijderen
De cymric is net als de Manx erg vatbaar voor overgewicht. Geef haar dus niet te veel eten! Door overgewicht te vermijden, kan je ook aandoeningen zoals diabetes, artritis en hartkwalen uit de weg gaan. Zorg voor evenwichtige maaltijden op regelmatige tijdstippen en gebruik eventueel een voederpuzzel om overeten te voorkomen. Vraag gerust tips aan je dierenarts of fokker rond het dieet van je cymric.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de cymric vatbaar?

Door het dichte verwantschap met de Manx, kent de cymric wat dezelfde gezondheidsaandoeningen als haar kortharige vriend. Het gen dat de cymric staartloos maakt, brengt ook verschillende, ernstige gezondheidsproblemen met zich mee. Door het manx-syndroom kan de cymric geboren worden met afwijkingen aan de ruggengraat – meestal spina bifida (of open rug). Die aandoening zorgt verder voor: 
 
  • Neurologische problemen.
 
  • Problemen met staan of lopen.
 
  • Incontinentie of verstopping waardoor de cymric moeilijk naar het toilet kan gaan.
 
  • Darm -en spijsverteringsproblemen
 
Het Manx-syndroom treft ongeveer 20 procent van de katten. Dat is erg veel! Daardoor kan je terecht de vraag stellen of het fokken van katten die vaak met zo’n ernstige gezondheidsproblemen kampen, wel ethisch verantwoord is. 
 

De cymric kampt daarnaast met enkele andere gezondheidskwaaltjes zoals: 
 
  • Hoornvliesdystrofie: een aandoening waarbij het hoornvlies langzaamaan troebel wordt. Deze aandoening begint zich vaak te ontwikkelen als het kitten ongeveer vier maand oud is. 
 
  • Artritis aan het staartbeen bij katten die slechts een gedeeltelijke staart hebben.
 
De cymric wordt - als het kitten niet doodgeboren wordt -  gemiddeld tussen de 9 en 13 jaar oud. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een cymric?

Wil je, nadat je de gezondheidsproblemen van deze kat ter harte hebt genomen, toch een cymric in huis halen? Oké! Maar wees erg aandachtig! Het is enorm belangrijk dat de fokker de gezondheid van zijn kittens al-tijd voorop plaatst. Hoe worden doodgeboren kittens voorkomen en wat is de geschiedenis van de ouderdieren? Ga ten slotte zeker volgende checklist af om de juiste fokker te vinden!
Hier zijn nog enkele tips voor je een cymric in huis haalt:
 
  • Check de gezondheid van de kittens en hun ouders. Zijn de ouders drager van erfelijke ziektes? Zijn de oren, ogen, tanden en vacht van de kittens en ouders verzorgd? Zijn de katten niet ondervoed? Vraag tenslotte ook naar de testresultaten van de ouderdieren. Zo weet je onmiddellijk of je met erfelijke aandoeningen kan te maken hebben.
 
  • Zijn de kittens goed gesocialiseerd? Groeiden ze in huis op en zijn ze reeds gewoon gemaakt aan verschillende mensen, dieren en dingen? Een fokker die veel nestjes tegelijk heeft, heeft hier meestal onvoldoende tijd voor. 
   
  • Inspecteer daarnaast de omgeving waarin de kittens opgroeien bij de fokker. Is die omgeving hygiënisch? Is de moeder aanwezig? Zitten de kittens niet te krap op elkaar?
 
Overweeg ook eens om een bezoekje te brengen aan het asiel. Het kan zijn dat daar een unieke cymric op jou zit te wachten. Je beseft vaak niet hoe hard je een dier kan helpen door het een nieuwe thuis te geven. En ook voor jou heeft het voordelen! Door een volwassen cymric in huis te halen, hoef je haar niet zelf van in het begin op te voeden én weet je meteen of je een knuffelkat dan wel een einzelgänger in huis haalt. Een echte win-win, dus!  
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen