De Turkse angora is een van de meest elegante katten die je ooit zal tegenkomen. Met haar lange, volle staart en grote, amandelvormige ogen ziet ze er haast sprookjesachtig uit. Bovendien weet ze met haar sociale, vriendelijke karakter het hart van jong en oud te veroveren. Ontdek hier alles over deze sierlijke kat uit Turkije!  

Oorsprong – waar komt de Turkse angora vandaan?

De Turkse angora komt, zoals haar naam al doet vermoeden, uit de toenmalige Turkse stad Angora en is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Italiaanse kooplieden brachten de Turkse angora rond de 17e eeuw Europa binnen. Met haar lange, witte vacht en blauwe of gele ogen zag de kat er fraai en sierlijk uit. Omwille van deze luxueuze uitstraling nam haar populariteit bij welvarende Europese families toe en werd ze vaak cadeau gedaan aan vorsten of andere leden van de koninklijke familie. Om het ras naar een nog hoger niveau te tillen, begon men de katten in de 19e eeuw te kruisen met andere rassen. Zonder dat dit de bedoeling was, stierf de Turkse angora daardoor bijna volledig uit. Omdat de Turken heel veel belang hechtten aan hun prestigieuze ras, wouden ze er alles aan doen om de katten te redden. Samen met de dierentuinen van Istanboel en Ankara zorgden ze er aan de hand van een speciaal fokprogramma voor dat de Turkse angora niet meer met uitsterven bedreigd werd. Zo mochten bijvoorbeeld de witte exemplaren van het ras niet meer worden geëxporteerd naar het buitenland en vermeden ze om witte katten met elkaar te kruisen met de bedoeling doofheid te vermijden. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Turkse angora? 

De Turkse angora is een elegante, lenige kat met een fijn beendergestel. Ze heeft een vrij lang lichaam met voorpoten die iets lager staan dan de achterpoten. De katten hebben een lange hals en kleine, ronde poten met pluimpjes tussen de tenen. Hun kop is relatief klein in vergelijking met de rest van hun lichaam en ook in hun oren bevinden zich harige pluimpjes. De katten hebben grote, amandelvormige ogen die zowel blauw, geel als groen kunnen zijn. Wist je dat het zelfs regelmatig voorkomt dat een Turkse angora twee verschillende kleuren ogen heeft? Het ras heeft een vol behaarde staart, net zoals hun kraag en broek. De vacht van de katten is vol, halflang en meestal effen wit. Vandaag de dag mag de Turkse angora echter elke kleur of kleurcombinatie hebben en hoeft dit niet zuiver wit te zijn. Zo komen ook de kleur rood, zwart of ‘schildpad’ regelmatig voor. De vacht mag witte aftekeningen vertonen. 
Turkse angora met twee verschillende oogkleuren
Het komt geregeld voor dat Turkse angorakatten twee verschillende kleuren ogen hebben

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Turkse angora?

Turkse angorakatten zijn pas volgroeid op een leeftijd van 2 jaar en worden gemiddeld tussen de 30 en 46 cm groot. De katten wegen rond de 2 en 4 kilogram
 
 

Karakter en opvoeding – de Turkse angora is een echt gezelschapsdier

De Turkse angora heeft een uitgesproken sociaal karakter en zoekt graag het gezelschap van mensen en andere katten op. Ze vraagt vaak om aandacht en worden graag geknuffeld. Wanneer ze deze aandacht niet krijgen, zullen ze deze op een negatieve manier opeisen door bijvoorbeeld op de tafel te springen, in de gordijnen te klimmen…Van urenlang alleen in huis te zitten, worden ze dus niet gelukkig. De katten houden zich graag actief bezig en spelen het liefst heel de dag door. Een goed gevulde doos vol speelgoed komt daarom zeker van pas! De Turkse angora is geschikt voor gezinnen met kinderen en andere dieren maar zal hen, dankzij z’n vriendelijke maar pittige karakter, zeker en vast duidelijk maken wie de baas is!
Turkse angora met koperkleurige ogen
De Turkse angora is allesbehalve lui en speelt liefst heel de dag door 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Turkse angora nodig? 

Ondanks de lange vacht van de Turkse angora ontstaan er niet snel klitten waardoor deze relatief weinig verzorging nodig heeft. Wekelijks een uitgebreide borstelbeurt inplannen moet dus normaal gezien voldoende zijn om de vacht in optimale conditie te houden. Eigenaars van witte angorakatten kunnen mogelijks baat hebben bij een uitgebreide wasbeurt zo nu en dan om moeilijke vlekken uit de vacht te krijgen. Dat klinkt misschien als een hele opgave, maar de Turkse angora staat erom bekend een echte waterrat te zijn waardoor dat allemaal wel meevalt. Je begint best van jongs af aan hierop met je kitten te oefenen, zodat ze het op latere leeftijd helemaal gewend zijn. Zie je het niet zitten om je kat zelf te wassen? Geen probleem, er zijn heel wat kattentrimmers die dit taakje van je willen overnemen! 
 
 

Gezondheid en levensverwachting – Voor welke kwaaltjes en ziektes is de Turkse angora vatbaar?

De Turkse angora wordt gemiddeld 13 jaar oud, maar er zijn veel angorakatten die deze leeftijd ruimschoots overschrijden. Het gaat om een sterk ras met weinig kwaaltjes of andere ziektes, maar toch zijn er enkele aandoeningen waar ze extra gevoelig voor zijn. 
 
  • Doofheid: de Turkse angora loopt, net zoals andere rassen met een hoofdzakelijk witte vachtkleur, een hoger risico op doofheid. Heel wat jaren geleden werden andere vachtkleuren niet toegestaan in het stamboek waardoor er enkel witte katten met elkaar gekruist werden en sommige handicaps, zoals doofheid, ontstonden. Gelukkig werd deze regel in 1994 aangepast en mogen nu ook andere kleuren officieel erkend worden. Via een BAER-test kunnen de katten eenvoudig getest worden op doofheid. 
     
  • Hypertrofische CardioMyopathie (HCM): HCM is een van de meest voorkomende hartziekten bij katten en ontstaat wanneer de hartspierwand verdikt en de hartspier ziek is. Daarenboven is meestal ook de linker boezem vergroot en is er sprake van een vernauwde lichaamsslagader. Hoe de aandoening precies veroorzaakt wordt, is niet duidelijk. Meestal vertonen katten met HCM geen symptomen en wordt de ziekte eerder toevallig ontdekt. Het is pas op het moment dat de ziekte al vergevorderd is, dat het dier in de problemen komt. Veel voorkomende klachten zijn hartruis, kortademigheid, verminderde eetlust of algemene sloomheid. In het slechtste geval kunnen de achterpoten plots verlamd raken als gevolg van een trombose of kan de kat zelfs sterven omdat haar hart het begeeft.
   
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Turkse angora?

Vooraleer je een Turkse angora aanschaft, is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. Eerst en vooral is geweten dat deze katten relatief veel aandacht vragen. Vraag je dus bij jezelf af of je hier voldoende tijd voor hebt en of je bereid bent hen de aandacht te geven die ze verdienen. Daarnaast is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede fokker.
 
  • Kijk eerst en vooral naar de algemene omstandigheden waarin de kittens zich bevinden. Een goede fokker zorgt voor voldoende bewegingsruimte, schone eet- en drinkbakjes en laat de kittens bij de moeder zitten. Wanneer de levensomstandigheden slecht zijn, is het geen goed idee om een dier van deze fokker te kopen, ook al denk je hierdoor een van de kittens uit hun lijden te verlossen. Wanneer je een dier bij een broodfokker koopt, zorg je er namelijk voor dat hij deze wanpraktijken kan verderzetten. 
     
  • Ga na hoe de dieren zich gedragen. Is het moederdier sociaal of is ze eerder schuw? Lijken de kittens gezond of zitten ze er maar stilletjes bij? Dat zijn allemaal belangrijke zaken om in het oog te houden. 
     
  • De kittens moet gechipt, geregistreerd, ingeënt en ontwormd zijn. Bij aankoop krijg je ook het vaccinatieboekje mee, en zijn de dieren gesteriliseerd of gecastreerd
     
  • Omdat de Turkse angora een groter risico loopt op doofheid, is het belangrijk dat je kitten hierop getest wordt. Dit kan met behulp van de BAER test die aan de hand van klikgeluidjes nagaat of de signalen van de oren de hersenen van de kat goed bereiken. Je kan deze test laten uitvoeren bij een dierenarts of dierenkliniek bij jou in de buurt.                                                                                                                                                                                                         
 
Ben je nog op zoek naar een Turkse angorakat of mag het ook wat anders zijn? Neem eens een kijkje in het asiel. Daar zitten honderden dieren die een tweede kans verdienen en op zoek zijn naar een nieuwe thuis. De dankbaarheid en voldoening die je hiervoor in de plaats krijgt, zijn het meer dan waard. Bovendien is de kans groot dat het om een iets ouder dier gaat in plaats van een kitten. De kat is daardoor al grotendeels opgevoed en haalt minder kattenkwaad uit, waardoor jij ten volle kan genieten van jouw nieuwe vriend! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen