Is jouw gezin op zoek naar een poezelige huisgenoot? Succes gegarandeerd wanneer je kiest voor een kat die houdt van aandacht en altijd in is voor een spelletje. In dit artikel gaan we op zoek naar rassen die meer geschikt zijn voor een druk gezinsleven dan andere, maar we bekijken ook enkele randvoorwaarden voor een goede match. Want hoe beter je je voorbereidt op de komst van een besnorde vriend, hoe groter de kans dat kat en kind vier handen (of poten) op één buik worden. 
Je kan ook meteen doorscrollen naar ons lijstje met kindvriendelijke kattenrassen, maar dat zou zonde zijn. Want met deze basistips voor succes maak je je toekomstige kat én je kind zoveel gelukkiger. Let wel: ze zijn garantie voor een perfecte speelkameraad. Wel zorgen ze ervoor dat de noden van je kat vervuld worden en je kind met respect leert omgaan met zijn nieuwe poezenbroer of -zus. En dat kan wel eens resulteren in urenlang speel- en knuffelplezier! 
 
 

Kies voor een fokker die kittens laat wennen aan kinderen

Net zoals alle dieren, hebben katten in het begin van hun leven een kritieke ‘socialisatieperiode’ waarin ze kennismaken met de wereld om hen heen. Alles waar ze dan mee in contact komen, aanvaarden ze later makkelijker in hun dagelijkse leven. Een fokker die zelf kinderen heeft of waar regelmatig kinderen over de vloer komen, heeft dus de voorkeur. Zo weet je zeker dat jouw kitten positieve ervaringen heeft opgedaan met ‘kleine mensjes’. Koop je je kat in een winkel of ergens anders waar ze niet betrokken wordt bij het gezinsleven, dan loop je kostbare tijd mis en heb je meer kans op een angstig dier. Hoe meer leuke ervaringen kittens op jonge leeftijd hebben met kinderen, hoe beter ze er later mee kunnen omgaan. 
 
 

Regels en aanpassingen zorgen voor een gelukkige kat

Je kan van een kat niet verwachten dat ze kindvriendelijk is, als je kind niet katvriendelijk is. Geen enkele kat hoeft het te pikken dat er aan haar staart getrokken wordt of dat ze uit haar slaap gewekt wordt om verkleed te worden. Maak dus vanaf dag 1 duidelijk hoe je kind hoort om te gaan met zijn fluweelpotige speelkameraad en zorg voor enkele kleine aanpassingen in huis. 
 
 

Enkele basisregels: 
 

 • Stoor geen slapende kat
 • Stoor geen kat op de kattenbak
 • Pest de kat niet 
 • Niet aanstaren
 • Niet roepen
 • Niet optillen
 • Niet achtervolgen
 • Niet over de buik aaien
 • Laat kinderen niet alleen met de kat
Kind met kat
Al gedacht aan adopteren? Dan ben je zeker van een kindvriendelijke kat! 
Ragdoll
Deze ragdoll wordt van jongsaf gesocialiseerd met kinderen

Aaien? Eerst vragen! Tips om je kat met wederzijdse toestemming te aaien:

 
 • Laat de kat eerst aan je hand ruiken. Krijg je een kopje? Dan mag je aaien. 
   
 • Katten worden graag geaaid onder de kin, bij de mondhoeken en opzij van de oren. 
   
 • Aai altijd van voor naar achteren, nooit tegen de haren in. 
   
 • Katten worden niet graag bovenop het hoofd geaaid.
   
 • Aai nooit over de buik van de kat. 
 
 

Aanpassingen in huis

 • Plaats minstens twee kattenbakken op verschillende, rustige plaatsen in huis – op de kattenbak mag de kat nooit gestoord worden.
   
 • Zorg voor voldoende plekjes om uit te rusten en de omgeving te bekijken, ook in de hoogte.
   
 • Voorkom dat buurkatten je kat door het venster komen aanstaren, door een stuk folie te bevestigen. 
 
   

Kindvriendelijke kattenrassen

Het is ondertussen duidelijk dat dé ideale gezinskat niet bestaat, maar toch is het ene ras een betere match met kinderen dan het andere. Je gaat best op zoek naar een stabiele, sociale en aanhankelijke kat met een vriendelijk karakter. Let op de individuele karakterverschillen binnen één nestje: een goede fokker kent zijn kittens door en door en kan je helpen met het maken van een doordachte keuze. 
 
Deze rassen zien een rijkgevuld gezinsleven wel zitten: 
 
 

1. Adoptiekat

Geen echt kattenras? Dat klopt! Maar hét grote voordeel van een volwassen asielkat is dat het karakter (meestal) volledig gekend is. De dieren worden vaak volwassen afgestaan en de oude eigenaars geven alle informatie over hun ex-kat door aan de asielmedewerkers. Je kan er dus bewust op zoek gaan naar een kindvriendelijke kat die houdt van aandacht en spelletjes. Het is trouwens een fabeltje dat alle asielkatten gedragsproblemen hebben. Er zitten een heleboel lieve, vriendelijke katten te wachten op een liefdevol baasje, nadat ze onverwacht afscheid moesten nemen van hun oude eigenaar door een overlijden, scheiding of ziekte. Wil je liever een kitten, dan kan je terecht bij de gemeentelijke kattenopvangen. Zij brengen nestjes kittens onder in de gezinnen van vrijwilligers, zodat ook zij de allerbeste start krijgen. Door een kat te adopteren, leert je kind ook een belangrijke les over ‘tweede kansen’. 
 
 

2. Maine Coon

Deze grote kat houdt van mensen: ze staat altijd klaar voor een knuffelsessie of borstelbeurt. Haar zachtaardige karakter is een grote plus voor gezinnen met kinderen. Ze houdt van aandacht en is graag omringd door andere katten, honden en mensen. De Maine Coon is een nieuwsgierige kat die graag op avontuur gaat. Geef haar daarom voldoende uitdaging, bijvoorbeeld met voerpuzzels of door haar te leren apporteren. 
Maine coon en kind
Maine Coon
Burmees en kind
Burmees

3. Burmees

Laat haar intrigerende uiterlijk je niet afschrikken: de Burmees is speels en aanhankelijk: de perfecte combinatie voor een langdurige relatie met je kinderen. Soms lijken ze wel een hond, want menig Burmees apporteert zoals de beste! Over het algemeen heeft dit ras geen probleem met een druk gezin, integendeel: ze genieten van alle aandacht en actie om heb heen. 
 
 

4. Ragdoll

Rustig, vriendelijk, sociaal, aanhankelijk … Het zijn maar enkele positieve kenmerken die dit prachtige ras omschrijven. De ragdoll staat daarnaast ook bekend om haar speelse karakter, waardoor ze het best zal kunnen vinden met jouw kroost. De naam ‘ragdoll’ betekent trouwens ‘lappenpop’: een stempel die deze raskat kreeg omdat ze zich helemaal ontspannen wanneer ze in je armen of op je schoot komen liggen. 
 
 

5. Siamese kat

De Siamese kat is een speelse, maar lieve kat. Het is een sociaal ras met een hoge activiteitsgraad. Spelletjes spelen, voerpuzzels oplossen, trucjes leren … Allemaal hobby’s die een siamees graag wil verkennen samen met jouw kind! 
Siamese kitten wordt gekust door meisje
Siamees
Sphynx ligt op bed met baby
Sphynx

6. Sphynx

De sphynx is een ietwat atypische kat, die misschien toch haar plekje kan veroveren in jouw gezin. Deze naaktkat is zeer intelligent en sociaal, ze wordt blij van mensen om zich heen. Meer nog: ze staat het liefst in het middelpunt van de belangstelling! Klinkt dat niet als de ideale partner in crime voor jouw zoon of dochter? 
 
 

7. Brits korthaar

Dit rustige kattenras houdt van een spelletje op zijn tijd, maar toch vooral van knuffelen. Het is een heel aanhankelijke kat die veel liefde geeft. Het is niet altijd een schootzitter, maar ze houdt er wel van om in je buurt te liggen. Door haar liefdevolle karakter is de Brits korthaar zeker geschikt voor een gezin met jonge kinderen, op voorwaarde dat ze een rustig plekje heeft om zich terug te trekken wanneer ze daar zin in heeft. 
 
 

8. Heilige Birmaan

Ook de Heilige Birmaan is gesteld op haar rust, maar even goed zoekt ze geregeld het gezelschap van haar eigenaars op voor een heerlijk potje kroelen. Daarnaast is ze speels en intelligent, wat van haar een droomkat voor veel kinderen maakt. ‘t Is te zeggen: op voorwaarde dat ze goed gesocialiseerd is én de kinderen hun grenzen kennen. Want wanneer de boel té luidruchtig wordt, zoekt de Heilige Birmaan een plekje op om zich even terug te trekken. 
Brits korthaar wordt geknuffeld door kind
Brits korthaar 
Heilige birmaan ligt op de grond met meisje
Heilige Birmaan 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen