Het is een fase waar bijna elke kat op een gegeven moment in haar - meestal jonge - leven doorheen gaat: ze springt op het aanrecht, jij zet haar op de grond, ze springt er weer op, jij bent even koppig, enzovoort. Waarom wil jouw kat per se daar zijn waar jij haar niet hebben wil? En hoe breng je haar op andere gedachten? Dat vogelen wij voor je uit! 

Waarom springen katten zo graag op je aanrecht? 

Wij houden ervan om ons eten op een schone plek, met veel aandacht voor hygiëne, klaar te maken. En katten? Die houden van hoge plekjes. Ze geven hen een veilig gevoel en vormen een perfect uitkijkpunt om de omgeving in de gaten te houden. Als je kat er ook nog wat te eten kan scoren, wordt het aanrecht helemaal aantrekkelijk. Of misschien valt er net dáár waar jij je groenten snijdt om 14 uur 's middags een warme streep zon op het keukentablet. Ideaal voor een snorrend middagdutje! 
 
Vanuit het standpunt van je kat bekeken, is het dus perfect normaal gedrag om op het aanrecht te springen. Alleen vinden mensen het vaak niet gewenst om vuile pootjes, kattenhaar en speeksel op hun keukenuitrusting terug te vinden. Betekent dat dat we zulk gedrag zomaar moeten toelaten? Zover willen we het nu ook weer niet drijven. Iedere katteneigenaar beslist voor zichzelf of hij zijn kat wel of niet op het aanrecht laat paraderen. En wanneer je dat - heel terecht - liever niet hebt, dan zorgen enkele eenvoudige maatregelen ervoor dat je kat voortaan elders haar natuurlijk gedrag zal uitvoeren. 
 
 

Waarom helpt het niet om je kat te straffen? 

Een kat die op het aanrecht vindt wat ze (in haar ogen) nodig heeft, breng je niet zo snel op andere ideeën. Luid roepen, sprayen met de plantenspuit of haar welgemikt van haar favoriete plekje vegen, helpt misschien voor even, maar heeft geen nut op de lange termijn. Zolang ze haar gading vindt op het aanrecht - ook al is het maar af en toe - zal ze er tot jouw grote ergernis regelmatig poolshoogte gaan nemen. En dan vooral wanneer jij niet in de buurt bent om in te grijpen. 
 
Maar er zijn nog veel grotere nadelen verbonden aan het inzetten van straffen zoals hierboven beschreven. Een kat die op onverwachte momenten het leven zuur wordt gemaakt wanneer ze (opnieuw: in haar ogen) gewoon op zoek is naar iets leuks om te doen, krijgt last van stress. Ze krijgt het gevoel steeds op haar hoede te moeten zijn in eigen huis, wat zich kan uiten in onaangename gedragsproblemen zoals onzindelijkheid en sproeien. Bovendien schaad je de band tussen jou en je kat door straffen in te zetten. Zou het niet ontzettend jammer zijn dat ze jou als vijand in plaats van als beste vriend gaat zien? 
 
 

Zo zorg je ervoor dat je kat niet meer op het aanrecht springt

Gelukkig hoef je je als trotse katteneigenaar niet neer te leggen bij de situatie. Ook op een katvriendelijke manier kan je de kans op ongewenste keukenbezoekjes minimaliseren. Dat lukt het beste wanneer je onderstaande twee strategieën combineert: 
 
 

Strategie 1: Verwijder alle dingen die je kat aantrekkelijk vindt van het aanrecht 

Om je kat op andere gedachten te brengen, moet je eerst en vooral ontdekken wat ze uit haar bezoekjes aan het aanrecht hoopt te halen. Observeer je kat en noteer waar ze op uit is. Verwijder alle leuke dingen (voor je kat) van je aanrecht, zodat ze niet meer in de verleiding komt om erop te springen. 
Kat zit naast het kookvuur bij een overvolle pot soep
Wanneer je kat vaak op het aanrecht te vinden is ...
Kat drinkt van de keukenkraan
... zoek dan uit waarom ze die plek zo leuk vindt
Enkele voorbeelden: 
 
  • Houdt jouw kat van eten? Laat dan geen voedsel slingeren op je aanrecht. Sluit gebruikte potjes smeerkaas, zet borden meteen in de vaatwasser, doe keukenafval in een afsluitbaar emmertje en laat de soep afkoelen met het deksel erop.
     
  • Gaat je kat wel eens drinken in de buurt van de gootsteen? Zet dan niet langer vuile vaat in de week of leg een plank over je afwasbak. 
     
  • Staan er aantrekkelijke kruiden of andere planten in je keuken? Bevestig dan een plantenplankje tegen de muur waar je kat niet bij kan. 
     
  • Ligt je kat vaak te zonnen op het aanrecht? Dan kan een gordijntje of andere zonwering soelaas bieden. 
     
  • Kiest je kat steevast een keukenhanddoek, placemat of ovenwant uit om zich op neer te vlijen? Hang die dan op aan een haakje zodat je kat niet in de verleiding komt. 
     
  • Is je kat verliefd op de vaatdoek en kan ze niet stoppen met hem kopjes te geven? Stop de vaatdoek na de afwas weg in een keukenkast en trakteer je kat op een zelfgemaakt trappelkussen om haar lusten op te botvieren. 
     
  • Drinkt je kat graag rechtstreeks van de kraan? Kies dan elders in huis een kraan uit om haar te laten drinken, zodat ze niet meer op het aanrecht hoeft te springen wanneer ze dorst heeft. 
     
  • Gebruikt je kat het aanrecht om door het raam naar de tuin te kijken? Plak dan de onderste helft van je raam af met een speciale, lichtdoorlatende folie. Zo kan jij nog genieten van de groene buitenwereld, maar moet je kat andere raampartijen opzoeken. 
 
 

Strategie 2: Richt andere interessante, hoge plekjes in voor je kat 

Nu je het fungehalte van je aanrecht drastisch aangepakt hebt, ben je het aan je kat verschuldigd om haar elders haar pleziertjes te gunnen. Hoe meer gezellige, hoge plekjes je in huis voorziet die de noden van je kat vervullen, hoe minder interessant het ‘kale’ aanrecht voor haar wordt. 
 
Enkele voorbeelden: 
 
  • Een grote krabpaal in de buurt van een raam is een eerste en misschien wel meest logische oplossing om in de behoeftes van je kat te voorzien. 
     
  • Je kan ook extra plekjes creëren door een schap in je kast vrij te maken of een plankje tegen de muur te bevestigen - liefst nét een tikkeltje hoger dan het aanrecht zelf. 
     
  • Maak krabpaal, schap en plankje extra aantrekkelijk door er een zacht dekentje in te leggen. Kies liever niet voor een kussen, want katten houden meer van holle dan bolle oppervlakken.
     
  • Er bestaan ook speciale hangmatjes voor katten die je met zuignappen tegen het raam kan bevestigen. 
     
  • Is je kat eerder gesteld op haar privacy, dan kan het helpen om een kartonnen doos of papieren zak (zonder hengsels) voor haar klaar te leggen op hoge plekjes. 
     
  • Voor liefhebbers van warmte - zeg maar: elke kat ter wereld - bestaan er thermische dekentjes die je kan opladen via een usb-poort. Zo kan je je kat dirigeren naar eender welke slaapplek die jij wenst. 
     
  • Om deze nieuwe rustplekjes extra interessant te maken voor je kat, kan je er regelmatig wat lekkers verstoppen. Strooi wat kattensnoepjes in het rond en varieer met smaken om het interessant te houden. Zo wakker je haar jachtinstinct aan, een andere basisbehoefte van je kat die bevredigd moet worden. 
     
  • Houdt je kat van stromend water en zit ze daarom vaak op het aanrecht? Trakteer haar dan op een drinkfontein die haar geliefde drankje 24/7 aanbiedt. 
 
 

En wat als je kat gewoon graag bij jou is? 

Sommige katten zijn helemaal niet uit op alles wat hierboven beschreven is, maar willen simpelweg in jouw buurt vertoeven. Na een lange, eenzame werkdag zijn ze wat blij dat jij weer thuis bent en eisen ze hun portie aandacht op door opvallend in de weg te lopen. 
 
Bij zulke aanhankelijke katten helpen bovenstaande strategieën niet en moet je een aangepaste handleiding volgen: 
 
  • Geef je kat extra veel aandacht bij het thuiskomen. Las een speelkwartiertje in, los samen een voerpuzzel op of ga een wandeling maken aan de leiband. Een huisdier dat de hele dag alleen thuis gebleven is, heeft recht op wat exclusieve tijd met zijn eigenaar voor die aan zijn eigen hobby’s (of levensonderhoud) begint. Beëindig je samen-tijd met een rijkelijke kattenmaaltijd en je zal zien dat je huistijger zich al wassend klaarmaakt voor een deugddoend avonddutje. 
     
  • Richt een (hoog) plekje in, in de buurt van het aanrecht, waar je kat ongestoord bij jou kan zijn. Geef haar regelmatig aandacht in de vorm van een lief woordje, een zachte aai of een lekker kattensnoepje terwijl ze op haar plekje zit als toeschouwer. Je kat leert dat alle goeds naar haar toekomt wanneer ze braaf op haar ‘troon’ blijft zitten. In het begin moet je de tijd nemen om heel regelmatig te belonen en roep je best hulp in van een tweede persoon. Naarmate je kat de bedoeling snapt, worden de intervals tussen twee beloningen langer. Uiteindelijk is je kat zo tevreden op haar ultieme plaatsje, dat ze er vanzelf opspringt en blijft zitten wanneer jij je kookschort voorbindt. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen