Het is één van de eerste dingen die we doen wanneer we een kat in huis halen: een naam geven. Van simpelweg Minoes tot Prinses Leila van de Fluwelen Pootjes: elke kat verdient haar eigen naam. Heb je je ooit al eens afgevraagd of jouw huistijger die naam ook effectief herkent?
Waarschijnlijk krijg je wel een of andere reactie wanneer je de naam van je kat uitspreekt. Misschien komt ze vrolijk aangelopen tot op je schoot, maar het kan ook zijn dat ze enkel haar ogen lichtjes opent en zich met een diepe zucht weer omdraait. 
 

Hoe communiceren katten met hun eigenaar? 

Er is al veel onderzoek gedaan naar de manier waarop honden en hun baasjes met elkaar omgaan, maar aan katten werd lange tijd veel minder aandacht besteed. Toch weten we dat ze tot uitzonderlijke dingen in staat zijn, ook al leven ze nog maar een kleine 10.000 jaar aan onze zijde. Zo kunnen katten een wijzende vinger volgen, kijken ze naar hun eigenaar wanneer ze iets eng vinden, herkennen ze de stem van hun baasje en kunnen ze zijn gezichtsuitdrukking interpreteren. 
 

Herkennen katten hun naam? 

De hamvraag is nu of katten ook effectief woorden - en dan vooral hun eigen naam - verstaan. Je zal ervan versteld staan, maar in de meeste gevallen is dat zo! Ze reageren positief op hun naam, of die nu uitgesproken wordt door hun eigenaar of door een vreemde. Aan andere woorden besteden ze veel minder aandacht. 
 
Alleen katten die in kattencafés wonen, hebben meer moeite om hun eigen naam te onthouden. Zulke katten reageren vaak ook op de namen van andere katten die in hetzelfde café verblijven. Dat is niet zo gek, want ze krijgen de hele dag door aandacht van verschillende mensen die niet altijd de juiste naam gebruiken. 
 

Hoe kan je je kat helpen om haar naam te leren? 

Het voorbeeld van de kattencafékatten maakt duidelijk dat katten positieve ervaringen moeten opdoen bij het horen van hun eigen naam. Alleen zo gaan ze waarde hechten aan dat woord en ernaar luisteren. Je kan je kat een handje helpen door steeds iets leuks aan te bieden wanneer je haar naam uitspreekt: een lekker hapje, een kriebel onder de kin, een spelletje waar ze van houdt … Wanneer je kat haar naam kent, kan je haar ook leren om te komen wanneer je roept - superhandig wanneer ze af en toe buiten op stap gaat!

Aanbevolen artikelen