Je hebt de basset hound vast al wel eens gezien. Dit hondenras is te herkennen aan zijn typische gigantische flaporen, korte poten, lange rug en droevige blik. Laat je echter niet misleiden door de uitdrukking op zijn gezicht, want achter zijn droopy oogjes schuilt een vrolijke, sociale hond, die doorgaans rustig is en geen overdreven nood heeft aan activiteiten zoals andere jachthonden. Dat laatste heeft echter ook een reden: de korte poten van de basset zijn een gevolg van ‘chondrodysplasie’, een ernstige kraakbeenafwijking die allerlei chronische pijnen veroorzaakt. Het kalme karakter van deze honden wordt dus waarschijnlijk eerder ingegeven door hun afwijkende lichaamsbouw, dan door hun zachte inborst.


 

Oorsprong – waar komt de basset hound vandaan?

De basset hound is van oorsprong een Brits hondenras. Dat is opmerkelijk, want zijn voorouders zijn de Franse Bassets d’Artois, die momenteel beter bekend zijn als de Bassets Artésiens Normands. Toen die Franse honden in de negentiende eeuw in Engeland terechtkwamen, besloten de Engelsen de honden te kruisen met beagles en bloedhonden. Uit die kruisingen is het typische uiterlijk van de basset ontstaan. 

Net als bij veel andere hondenrassen was ook voor de basset hound de Tweede Wereldoorlog een cruciaal moment. Toen overleden er namelijk veel honden van dit ras, waardoor hun voortbestaan onzeker was. Hondenfokster Peggy Keevil kon het tij doen keren. 

Oorspronkelijk was het de taak van de basset om te speuren naar aangeschoten hazen en konijnen op moeilijk toegankelijk terrein, maar hij werd ook ingezet in de meute om wild richting jager te drijven. Later werd de basset meer en meer een gezinshond en zelfs een modehond, waardoor zijn uiterlijke kenmerken extreem werden uitvergroot. Dat bracht heel wat problemen met zijn gezondheid met zich mee. Vandaag de dag heeft de basset nog steeds veel last van ernstige medische kwalen door zijn korte poten en lange rug. Gelukkig komt er tegenwoordig steeds meer tegenkanting t.o.v. extreme uiterlijke kenmerken, zoals toen onlangs een basset werd geweerd van een grote hondenshow omdat hij onmogelijk in goede gezondheid kon verkeren.
 

Uiterlijk – hoe herken je een basset hound? 

De basset is een kloeke, stevige hond met lange rug en korte, dikke poten. De lange, laag aangezette oren en overvloedige huid, geven hem zijn typische droevige aanblik. Hij heeft een korte, dichte vacht met typische ‘hound’-kleuren: wit met rood (bicolor); of bruin, zwart en wit (tricolor). 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de basset hound?

De basset hound bereikt een gemiddelde schofthoogte van slechts 38 centimeter met een aanzienlijk gewicht van 35 kilogram
 
De basset hound is een erg vrolijk hondenras
De basset hound is een erg vrolijk hondenras

Karakter en opvoeding – vrolijk van inborst, ondanks droevige ogen

De basset hound staat misschien bekend om zijn treurige blik, maar eigenlijk is het van nature een erg vrolijke en speelse hond. Wanneer hij nog jong is, moet er dan ook veel aandacht besteed worden aan het doseren van zijn beweging: hij moet zo goed mogelijk ondersteund worden om uit te groeien tot een robuuste, volwassen hond, zonder dat zijn gevoelige gewrichten daar te veel onder lijden. Lange wandelingen zijn dus uit den boze, evenals trappen lopen en in de zetel springen. 

Dit ras is enorm vriendelijk en verdraagzaam: kinderen, katten, andere huisdieren, vreemde mensen of andere honden … Het is allemaal geen probleem voor de basset hound. Wel zal hij zijn zware basstem laten horen wanneer hij onraad ruikt, een geluid dat mensen met slechte bedoelingen meestal meteen op andere gedachten brengt. De basset is van oorsprong een meutehond en heeft dus erg veel nood aan gezelschap. Deze sociale hond de hele dag alleen laten, maakt hem intens ongelukkig. 

Er wordt wel eens lachend gezegd dat de basset met zijn grote oren erg moeilijk kan ‘luisteren’. Zijn werkskills vergen dan ook een enorme zelfstandigheid, wat wil zeggen dat de basset alleen naar jou wil luisteren wanneer hij daar zelf het nut van inziet. Gelukkig is dat niet zo moeilijk om te bekomen met een beloningsgerichte aanpak. Hou rekening met het jachtinstinct van je basset: met eigen katten kan hij meestal goed overweg, maar buiten triggeren kleine dieren zijn instincten. Hij heeft ook een enorm goede neus die van nature laag bij de grond hangt: snuffelen is zijn tweede natuur. 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een basset hound nodig?

De vacht van de basset stelt geen hoge eisen op vlak van verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat om de losse haren te verwijderen, tijdens de rui kan je dode haren verwijderen met een vochtige microvezeldoek. De oren daarentegen vergen wel wat meer aandacht. De grote flaporen van de basset hound verstoppen makkelijk de gehoorgang, waardoor vuil achter kan blijven. Reinig dus regelmatig de gehoorgang met een speciale oorreiniger (vraag raad aan je dierenarts) en een schijfje watten. Ook de ogen kunnen snel ontsteken door achterblijvende vuiltjes, zeker wanneer de hond hangende oogleden heeft. In de huidplooien van een basset kan het heel warm en broeierig worden, kijk die dus regelmatig na op irritaties. Tenslotte ontwikkelen deze honden makkelijk overgewicht, dus is het belangrijk om te letten op hun voeding. Zeker een basset in de groei moet een gezonde voeding met niet te veel energie krijgen, waardoor hij niet te snel groeit en zijn botten kunnen volgen. 
 
Deze puppy heeft al de typische hangoren van een basset
Deze puppy heeft al de typische hangoren van een basset

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de basset hound vatbaar?

De basset hound is gefokt met extreme uiterlijke kenmerken, wat hem vatbaar maakt voor verschillende medische problemen. Voor dit type hond is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar een eerlijke fokker die let op de gezondheid van zijn dieren en die weet wat voor fokmateriaal hij in de kuip heeft. Toch moet je je bij de aanschaf van dit type hond bewust zijn van de raseigen gevoeligheden van de basset. 

Een eerste groep aandoeningen zijn die aan de gewrichten, het kraakbeen en de wervels.
  • Chondrodysplasie: alle bassets lijden aan deze ernstige groeistoornis aan het kraakbeen van de honden, vergelijkbaar met dwerggroei bij mensen. De aandoening zorgt ervoor dat bepaalde botten niet in de lengte groeien, maar eerder in de dikte. Zo ontstaan er korte, kromme botten. Behalve de basset hound lijden ook de kortbenige teckel en de pekinees aan dit genetische manco. De kraakbeenstoornis zorgt niet alleen voor het koddige (zielige?) uiterlijk van deze hondenrassen, maar ook voor het ontstaan van allerlei chronische pijnen. 
  • Heupdysplasie: bij heupdysplasie is de vorm van het gewricht afwijkend, waardoor de verschillende gewrichtsdelen niet goed in elkaar passen. Daardoor ontstaat er wrijving bij de bewegingen die de hond maakt, wat artrose veroorzaakt. Deze aandoening doet erg veel pijn voor de hond en zal leiden tot kreupelheid.
  • Elleboogdysplasie: dit is een gewrichtsprobleem aan de elleboog dat ontstaat door drukverschillen in het gewricht. Daardoor ontstaat er schade aan het ellebooggewricht, wat net als bij heupdysplasie leidt tot kreupelheid.
  • Hernia nuclei pulposi: bij deze aandoening puilt de kern van de tussenwervelschijf uit, waardoor de zenuwen bekneld raken. Daardoor kan niet alleen ernstige pijn ontstaan, maar de functies van de geknelde zenuwen kunnen ook plotseling uitvallen, waardoor verlamming kan optreden. Ook kan de hond hierdoor problemen met zindelijkheid krijgen. 
 
Daarnaast heeft de basset hound ook een verhoogde kans op aandoeningen aan de ogen.
  • Ectropion: bij deze aandoening krullen de oogleden naar buiten. Door die afwijking aan het onderste ooglid is er een grotere oppervlakte van de oogbol onbeschermd, waardoor het oogslijmvlies en het hoornvlies erg kwetsbaar worden. Zo kunnen er verschillende stofjes in het oog belanden, wat al snel tot irritaties kan leiden. Gelukkig kan een oogzalf die irritaties oplossen, maar bij terugkerende problemen is een operatie om het onderste ooglid te corrigeren noodzakelijk.
  • Entropion: hierbij krullen de oogleden niet naar buiten, maar naar binnen. Daardoor ontstaat er irritatie aan de oogbol, omdat de wimpers tegen het hoornvlies schuren.
  • Glaucoom: bij glaucoom is de druk in het oog te hoog, waardoor er schade ontstaat aan verschillende onderdelen zoals het netvlies en de oogzenuw. Die schade kan zo groot worden dat ze leidt tot blindheid. 
 
Ten slotte zijn er nog twee aandoeningen die we vaker zien bij de basset hound dan bij andere hondenrassen. 
  • Dystocia: dit is een ander woord voor een ‘moeilijke bevalling’. De meeste bassets zijn niet in staat om hun pups op natuurlijke wijze op de wereld te zetten, waardoor een keizersnede eerder regel dan uitzondering is.
  • Epilepsie: een epilepsieaanval vindt plaats wanneer de elektrische activiteit van de hersenen plotseling verstoord wordt. Zo’n aanval kan zich op verschillende manieren manifesteren: spierkrampen, bewusteloosheid …
 
Ondanks de chronische pijnen waarmee de basset vaak te maken krijgt, bereikt hij een gemiddelde leeftijd van 13 jaar
 
De basset houdt van korte wandelingen maken
De basset houdt van korte wandelingen maken 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een basset hound?

Als je ervoor gekozen hebt om een basset hound in huis te halen, zijn er twee opties. Ofwel ga je op bezoek bij verschillende fokkers om te kijken of zij een puppy in de aanbieding hebben voor jou, ofwel neem je een kijkje in het asiel of bij een herplaatsingsorganisatie. Een hond redden uit het asiel heeft verschillende voordelen. De honden zijn vaak al zindelijk, in min of mindere mate opgevoed en (hopelijk) gesocialiseerd. Daarnaast kennen de medewerkers van het asiel hun dieren door en door, waardoor je een hond kan vinden met een karakter dat perfect bij jou past. Zo vind je misschien wel een basset die net wat meer affectie uit dan de anderen! Ten slotte zal je merken dat een asielhond je enorm veel dankbaarheid geeft. Niet alle dieren in een asiel dragen overigens een rugzakje met zich mee. Er zitten even goed perfect normale dieren die thuis niet meer welkom zijn door een scheiding, een verhuis, een overlijden of een andere droevige gebeurtenis … 

Als je er toch voor kiest om een dier te kopen bij een fokker, ga dan zorgvuldig na of hij geen broodfokker is. De gezondheid van dit hondenras heeft al genoeg te lijden, daarom kies je liever iemand die met hart en ziel het ras in stand wil houden dan voor iemand die gewoon zo snel mogelijk geld in het laatje wil krijgen. Met deze checklist kan jij de goede fokkers en de broodfokkers zonder problemen onderscheiden:
  • Let op de leefomstandigheden waarin de dieren leven. Hebben ze voldoende ruimte om rond te lopen of zitten ze in kleine kooien? Leeft de moeder bij de pups of is zij nergens te bespeuren? Lopen de honden rond in de woonkamer van de fokker of zitten ze in een apart hok? 
  • Hoeveel nestjes heeft de fokker? Zijn er nog andere hondenrassen aanwezig? Een goede fokker fokt niet meer dan twee verschillende hondenrassen en twee nestjes per keer. Met meer dan twee nestjes op hetzelfde moment heb je namelijk onvoldoende tijd om te besteden aan de socialisatie van de pups. 
  • Hoe snel krijg je je basset mee? Als je hem meteen in de auto mag steken, loop je liefst hard weg. Een goede fokker heeft evenveel vragen voor jou als jij voor hem. Hij wil immers dat zijn ukjes de allerbeste zorgen krijgen en gaat samen met jou op zoek naar een karakter dat past in jouw situatie. 
  • Als je een pup aankoopt, krijg je de stamboom en het vaccinatieboekje mee naar huis. Bovendien is de hond gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt
 

Nog meer rustige hondenrassen

Berner Sennenhond: dit is een erg rustige gezinshond, die wel in is voor lange wandelingen. Deze allemansvriend heeft wel wat meer vachtverzorging nodig dan de basset. 
Shih-tzu: een wat kleiner hondenras dan de basset hound of de Berner Sennen. Dit hondje is een echte schoothond, maar houdt er ook van om trucjes te leren. Net als de basset kan dit hondenras prima met kinderen omgaan. 
Lhasa apso: deze langharige knapperd durft blafferig uit de hoek komen, maar over het algemeen is hij erg trouw tegenover zijn gezin en de mensen die hij kent. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen