De weimaraner is een werkwillige, atletisch gebouwde hond afkomstig uit Duitsland. In de jacht staat hij zijn mannetje en dat is te merken aan zijn scherpzinnigheid en dynamische karakter. Hij is vriendelijk, speels en vertoeft graag in het gezelschap van z’n eigenaar. Woon je op een appartement of heb je een drukke job? Dan kies je best voor een ander hondenras. De weimaraner is een grote hond die nood heeft aan een actieve levensstijl en niet graag alleen is. Heb je geen tijd om hem meer dan een wandeling in het weekend te geven en ben je vaak uit huis, dan verandert je weimaraner in geen tijd in een onhandelbare hond. Ben je echter op zoek naar een actieve levensgenoot om allerlei dingen mee te ondernemen, dan zal de weimaraner graag aan jouw zijde schitteren.

Oorsprong – waar komt de weimaraner vandaan?

De weimaraner is een relatief nieuw hondenras dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Omstreeks 1800 begon de Duitse adel met het kruisen van Duitse en Franse jachthondenrassen om zo het optimale ras voor de sport te creëren. Het is dan ook geen verrassing dat de weimaraner duidelijke gelijkenissen vertoont met de Duitse staande korthaar, tot wiens stamboek hij oorspronkelijk behoorde. Verder zijn er ook enkele kenmerken van bloedhonden in het ras te herkennen. 
 
De weimaraner werd dankzij zijn hoge intelligentie en onuitputbare energie een populaire jachtcompagnon. In 1897 werd het ras officieel erkend en richtte men de Duitse Weimaraner Club op. 
jagende weimaraner
Weimaraners zijn uitstekende jachthonden

Uiterlijk – hoe herken je een weimaraner? 

De weimaraners is een goed gebouwde, atletische hond met lange poten. Hij komt zowel met een lange als een korte vacht voor en heeft een muisgrijze, reegrijze of zilvergrijze kleur, waarbij het hoofd meestal een iets lichtere tint heeft. Kleine, witte aftekeningen zijn enkel toegestaan op de borst en aan de tenen. De hond heeft een lang, elegant hoofd met een prominent achterhoofdsbeen en scherpe kaak. Naast zijn hoofd hangen twee lange, lobvormige oren en zijn ogen hebben een amberachtige kleur. Bij langharige weimaraners bevinden de lange haren zich voornamelijk op de borst, buik, achterkant van de poten, staart en oren.

 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de weimaraner?

Mannelijke weimaraners zijn meestal tussen 59 en 70 centimeter groot. Ze wegen gewoonlijk 30 à 40 kilogram. Vrouwtjes zijn met hun gemiddelde schofthoogte van 57 tot 65 centimeter een beetje kleiner. Ze wegen ook minder: ongeveer zo’n 25 à 35 kilogram
weimaraner in bos
Er zijn zowel kortharige …
langharige weimaraner
… als langharige weimaraners

Karakter en opvoeding – de weimaraner is een intelligente hond

De weimaraner is een atletische hond met veel energie. Om deze energie kwijt te geraken en ongewenst gedrag te voorkomen, is het belangrijk om hem iedere dag voldoende beweging te geven. Zorg hierbij voor genoeg afwisseling: elke dag hetzelfde blokje lopen zal hem niet tevreden stellen. Wees creatief: varieer met verschillende wandelingen en omgevingen en daag hem daarnaast ook mentaal uit met behendigheidsparcours, trucjes of hondensporten. Overweeg ook eens om met je weimaraner te gaan joggen, canicrossen of fietsen. Het allergelukkigst maak je deze jachthond met een potje apporteren, liefst in het water. 
 
Weimaraners zijn enorm intelligent en leergierig. Wanneer je onvoldoende tijd steekt in hun opvoeding, leren ze zichzelf kattenkwaad aan. Wees dus maar niet verbaasd wanneer deuren vanzelf openen of de koekjeskast plots geplunderd is. Gelukkig zetten weimaraners hun slimheid ook graag in om hun eigenaars te plezieren. Het is een droom van een hond om mee te trainen, want hij begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Wie voldoende tijd investeert in dit prachtige hondenras, krijgt er een trouwe, speelse maar vooral superlieve hond voor in de plaats. 
 
Verder is de weimaraner erg aanhankelijk en bouwt hij al snel een onbreekbare band op met zijn eigenaar. Hij kan samenleven met andere honden of huisdieren, op voorwaarde dat hij op jonge leeftijd fijne ervaringen opdoet met andere dieren. Ook gezinnen met kinderen kunnen gerust een weimaraner houden, maar hou er wel rekening mee dat zijn onstuimige karakter op kleine kinderen indrukwekkend kan overkomen. Hou dus steeds een oogje in het zeil en leer beide partijen op welke manier ze met elkaar moeten omgaan. Met vreemde mensen gaat de weimaraner goed om, hoewel hij wel van zich zal laten horen bij ongewenst bezoek. 
 
Tot slot staat de weimaraner erom bekend snel verlatingsangst te ontwikkelen. Uit alles blijkt dat de hond graag in (menselijk) gezelschap vertoeft, dus alleen zijn maakt hem niet meteen heel blij. Met behulp van een goede training kan dit probleem grotendeels opgelost worden, maar het blijft wel iets om rekening mee te houden wanneer je voor dit ras kiest. 
twee weimaraners
Weimaraners gaan goed om met soortgenoten

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een weimaraner nodig? 

Omdat weimaraners over een korte, gladde vacht beschikken, vereist deze niet al te veel verzorging. Ook de langharige varianten zijn erg onderhoudsvriendelijk. Een wekelijkse borstelbeurt om dode haren te verwijderen moet dus zeker volstaan. Tot slot knip je af en toe zijn nagels bij (zeker bij oudere honden) en houd je zijn oren schoon
 
Wist je trouwens dat je ook de tanden van je hond regelmatig moet poetsen? Doe je dit niet, dan kunnen er ernstige paradontale problemen ontstaan en kan je hond onder andere moeilijkheden krijgen met eten.
 
Om te voorkomen dat je weimaraner te zwaar wordt, geef je hem correcte porties kwaliteitsvolle voeding en probeer je het aantal traktaties te beperken. Twee maaltijden per dag in plaats van één grote kunnen het risico op buikpijn of een maagtorsie verkleinen. Je hond moet ook op elk moment van de dag toegang hebben tot proper drinkwater.

 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de weimaraner vatbaar?

Zoals bij de meeste grote hondenrassen wordt de weimaraner wel eens getroffen door gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Geef dit ras als pup geen te energierijke voeding om groeispurten in te dijken, beperk springen en trappen lopen, en pas de lengte van je wandelingen aan aan de leeftijd van je jonge hond. Daarnaast zijn er enkele oogaandoeningen die bij dit ras vaker dan gemiddeld voorkomen en moet je opletten voor de symptomen van een maagkanteling na overmatig eten of drinken, of door een fysieke inspanning na het eten. 
 
  • Distichiasis: bij honden met deze ziekte groeien er uit de vrije ooglidrand, waarin zich normaal geen haarzakjes bevinden, haren. Deze haren irriteren het hoornvlies en kunnen er zelfs kleine krasjes op maken. Door deze irritatie gaan de ogen tranen en kan het hoornvlies verkleuren als gevolg van ingroeiende bloedvaatjes. Distichiasis kan behandeld worden door de misplaatste haartjes te verwijderen en/of het haarzakje operatief weg te snijden of te bevriezen. 
 
  • Atopie: bij deze aandoening ontstaat na contact met bepaalde stoffen een buitensporige ontstekingsreactie. Als deze allergenen afkomstig zijn uit de omgeving, spreken we over ‘atopie’. Honden kunnen allergisch zijn voor allerlei dingen, waaronder pollen, gras of huisstofmijt. Tijdens zo’n allergische reactie krijgen ze veel jeuk en infecties op hun huid, oren en tussen hun tenen.
 
  • Heup- en elleboogdysplasie: heup- en elleboogdysplasie komen voornamelijk voor bij grote en/of zware honden of worden door erfelijke factoren veroorzaakt. Omdat de kop van het gewricht niet meer goed in de heup- of elleboogkom past, ontstaat er heftige pijn. Bijgevolg zullen honden die aan deze aandoening lijden telkens pijn ervaren wanneer ze spelen of rennen en zullen ze langzaamaan minder mobiel worden. 
 
  • Cataract: honden met cataract hebben een witte of grijze waas over de ooglens en kunnen daardoor minder goed zien. Ze lopen tegen dingen aan, gaan voorzichtiger lopen en schrikken sneller van geluiden in hun omgeving. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben: oogontstekingen, ouderdom, suikerziekte of oogtrauma. Heel vaak wordt cataract genetisch doorgegeven. Een fokker die jou de medische voorgeschiedenis van de hond kan voorleggen, is dus geen overbodige luxe. 
 
  • Wobbler syndroom: ziekte waarbij de halswervels ten opzichte van elkaar verschuiven en zo het ruggenmerg beschadigen. De honden hebben moeite hun lichaamsdelen te coördineren en hebben een ‘dronkemansgang’. De ziekte kan in lichte gevallen genezen worden. In zware gevallen zal een operatie noodzakelijk zijn en zullen de symptomen nooit volledig verdwijnen.
 
Weimaraners worden gemiddeld tussen 11 en 13 jaar oud
weimaraner op het strand
Weimaraners zijn gevoelig voor heup-en elleboogdysplasie

Waarop moet je letten bij het kiezen van een weimaraner?

Tijdens de zoektocht naar jouw droomhond zijn er heel wat zaken die je in het achterhoofd moet houden. Om het een beetje overzichtelijk te houden, hebben we een checklist opgesteld die je helemaal kan afvinken. Zo ben je er zeker van dat je niets over het hoofd ziet! Hier herhalen we nog even de belangrijkste punten: 
 
  • Denk goed na vooraleer je een hond aankoopt. Weimaraners zijn extreem actieve honden en hebben véél aandacht en beweging nodig. Bovendien is het niet de bedoeling om je toekomstige hond na enkele maanden alweer te moeten herplaatsen. Bij het kopen van een hond ga je een engagement voor meer dan tien jaar aan en is het jouw verantwoordelijkheid hem een goed leven te geven. Puppy’s zijn heel schattig, maar een half jaar later loopt er een grote puber in huis en nog een jaar later is dat kleine snoetje helemaal volgroeid.
 
  • Wat je ook doet, koop nooit een dier bij een broodfokker. Als je dit wel doet, geef je dit soort handelaars de middelen om hun praktijken verder te zetten en zullen er nog veel meer dieren in deze slechte omstandigheden geboren worden. Weet je niet zeker of je met een broodfokker te maken hebt? Biedt de fokker verschillende rassen en meer dan twee nestjes tegelijkertijd aan? Of mag je de moederhond niet zien en zitten de pups in kleine hokken? Dan is de kans groot dat het zaakje niet zo koosjer is. Je kiest dan best voor een andere verkoper.
 
  • Heb je de ideale puppy gevonden? Wanneer je hem mee naar huis krijgt, is hij ontwormd, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Ook de belangrijkste documenten zoals het vaccinatieboekje en de stamboom zijn nu in jouw bezit. Vergeet niet dat een pup pas na 8 weken het nest mag verlaten.
 
Ga sowieso ook eens langs bij een asiel. Hier zitten heel wat dieren die staan te springen voor een tweede kans en wie weet zit er ook wel de weimaraner van je dromen tussen. Bovendien kunnen de medewerkers je helpen bij het vinden van een hond die perfect past bij jouw levensstijl. Twee vliegen in één klap! 

 

Nog meer hondenrassen die een actieve levensstijl ambiëren

  • Tervuerense herdershond: we zoeken het deze keer niet in Duitsland, maar in Tervuren. De Tervuerense herdershond is een echte waakhond met een werklust om u tegen te zetten. Het is de langharige variant van de Mechelse herder, een ras dat bekend staat om zijn moed en doorzettingsvermogen.
 
  • Bearded collie: bearded collies zijn energieke, leuke en vooral erg sociale honden. Omdat ze een beetje kleiner zijn dan de weimaraner, zijn ze nog net iets geschikter voor gezinnen met kinderen. Omdat de beardie in herdershond is, zal hij makkelijker kunnen loslopen en heeft hij minder oog voor wilde dieren. Opgelet: de verzorging van zijn lange vacht kan best wat tijd in beslag nemen.
 
  • Welsh springer spaniel: net zoals de weimaraner heeft de Welsh springer spaniel nog echte jachtgenen in zich. Dat wil zeggen dat de welshie energiek en leergierig is, maar ook niet graag alleen blijft: het is een echte teamplayer! Met een Welsh springer haal je een lieve, energieke jachthond in huis die een flinke maat kleiner is dan de weimaraner. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen