Je zou er een complot achter kunnen vermoeden: huiskatten die tijdens de coronacrisis opgescheept zitten met hun plots thuiswerkende eigenaars en wraak nemen door hun job te saboteren. Met hun nieuwsgierige neuzen, fluweelzachte poten en kronkelende staart blokkeren ze het zicht tijdens een Zoom-meeting, wissen ze belangrijke bestanden en versturen ze ongepaste mails naar je allergrootste klant. Je kan ze nog zo vaak wegduwen, op de grond zetten of gewoonweg smeken om naar hun mandje te gaan, de aantrekkingskracht tussen poezenkont en laptop lijkt ijzersterk. Sommige katten zijn zelfs zo volhardend in hun missie dat ze je laptop al kopjes gevend dichtklappen. Wat is hier aan de hand? 

Waarom houden katten zo van laptops? 

Sommige mensen denken dat katten hen willen imiteren en zetten daarom een extra, oude laptop op hun bureau. Toch brengt die noodoplossing - behalve grappige foto’s voor Instagram - meestal weinig soelaas. De échte reden waarom katten jouw laptop als ideale rustplek uitkiezen, is drieledig:
  
  1. laptops zijn warm, perfect voor een gezellig namiddagdutje
     
  2. laptops staan op een hoge plek, vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt
     
  3. laptops krijgen veel menselijke aandacht, aandacht die je kat ook wel kan pruimen nu je zo vaak thuis bent - en door zich tussen jou en je laptopscherm te wurmen, wordt poes gegarandeerd opgemerkt! 
Kat ligt met pootjes op touch pad van laptop

Hoe kan je rustig verder werken met een kat als collega? 

Een extra laptop kán helpen, maar dat hangt helemaal af van de voorkeuren van je kat. Een nieuw voorwerp in huis wekt sowieso interesse op. Maar of je kat er haar nieuwe place-to-be van zal maken, is nog maar de vraag. 
 
Als je kat vooral op zoek is naar warmte, kan een oude, draaiende laptop misschien helpen. Maar een gezellig mandje voor het raam in de zon of een hangmat aan de radiator wordt waarschijnlijk nog veel meer geapprecieerd. Of zet eens een kartonnen doos op je bureau: veel katten zijn er niet uit weg te slaan! 
 
Heeft je kat vooral nood aan een uitkijkpunt, plaats dan een krabpaal in de buurt van je werkplek of, nog beter, naast het raam. Als de krabpaal hoger is dan de plek waar je laptop staat, is de keuze van Minoes snel gemaakt. 
 
Is je kat alleen maar op zoek naar wat aandacht, dan zit er niks anders op dan even te pauzeren. Katten zijn volhardend, ze krijgen hun zin toch! En het kan écht geen kwaad dat die e-mail 10 minuten later verzonden wordt - op kantoor neem je toch ook af en toe een koffiepauze? 
 

Coronakatten

Voorkom dus dat je kat een e-mail met als onderwerp ‘nbn+%---------@@&’ naar je baas stuurt en neem regelmatig de tijd voor een leuk spelletje met je kat. Denk eraan: vóór de coronacrisis was er voor je kat geen verschil tussen werktijd en vrije tijd. Wanneer haar baasje thuis was, kon ze altijd rekenen op aandacht, knuffels en ander vertier. Net zoals bij jou, is haar routine helemaal veranderd het afgelopen half jaar. Je kan proberen om haar het concept ‘kantooruren’ aan te leren, maar geloof ons: het is véél eenvoudiger om gewoon af en toe even de beest uit te hangen met je nieuwe, harige collega.  

Aanbevolen artikelen