Als baasje van een avontuurlijke buitenkat krijg je er vroeg of laat mee te maken: het mysterie van je verdwijnende viervoeter. Elke dag komt je kat op vaste tijdstippen om eten of aandacht vragen, maar plots verschijnt ze niet meer op de afspraak. Om dan doodleuk enkele dagen of zelf weken later weer naar binnen te wandelen alsof er niets gebeurd is. Wat is hier aan de hand?

Eigenwijs en een tikkeltje opportunistisch

Geloof het of niet, maar een kat kan zich even sterk aan haar baasje hechten als een hond. Dat toont ze door je al spinnend te verwelkomen, kopjes te geven en langs je benen te strijken om haar geur achter te laten. Wees maar zeker dat ze geniet van alle aandacht die ze van je krijgt – al laat ze dat niet altijd met evenveel enthousiasme merken. Hoewel ze prima voor zichzelf kan zorgen, zal ze je best wel missen als je niet in de buurt bent.
 
Tenminste, als ze zelf haar voordeel haalt uit jouw aanwezigheid. Want zo eigenwijs is jouw besnorde viervoeter wel: aaitjes wil ze alleen als zij erom vraagt, op andere momenten wil ze gewoon met rust gelaten worden en haar eigen ding doen. Zoals op stap gaan wanneer ze daar zin in heeft en zo lang wegblijven als ze zelf wil. Avondklok? Nooit van gehoord in kattenland. 
 

Last van territoriumdrang

Katten zijn roofdieren en leven in verschillende territoria. Is je kat heel aanhankelijk, een beetje lui of snel bang, dan zal ze meestal niet ver afdwalen van haar ‘hartsgebied’. Dit is de plek waar ze eet, slaapt en zich veilig voelt, meestal in en rond je huis. Maar katten met een nieuwsgieriger karakter durven weleens een pootje in de wereld te zetten om hun ruimere leefgebied te verkennen. Dat is heel normaal én gezond.
 
Een kat in touch met haar instinct is steeds op zoek naar het ideale jachtterrein, en dat kan uitbreiden en inkrimpen naargelang er meer of minder kapers op de kust rond trippelen. Komt er een nieuwe kat in de buurt wonen, dat worden de onzichtbare krijtlijnen opnieuw uitgezet. In tegenstelling tot mensen zijn katten namelijk helemaal geen sociale dieren: ze gaan geen langdurige relaties aan met andere katten, maar houden het bij korte contacten. Daarom blijven ze liefst in hun eigen ‘kamp’ en proberen ze confrontaties met andere katten zoveel mogelijk te vermijden. Een territorium delen met een andere kat is wel mogelijk, mits duidelijke afspraken over wie wanneer het terrein mag betreden.
Twee katten vechten
Een territorium delen met een andere kat is niet evident

Op vrijersvoeten of op jagerspad?

Maar waarom wagen ze zich dan toch af en toe buiten de grenzen van hun eigen territorium? Zo’n meerdaagse excursie kan verschillende redenen hebben. In de paartijd kan een kater op vrijersvoeten de geur van een kattinnetje hebben opgevangen en zich laten leiden door zijn neus en, euh … andere lichaamsdelen om onbekend terrein te gaan verkennen. Door je kater of kattin te laten castreren of steriliseren – wat overigens bij wet verplicht is vóór ze vijf maanden oud zijn en voor verkoop en/of adoptie – verklein je de kans dat ze gaan ronddwalen op zoek naar een onenightstand.
 
Ook kan het innerlijke kompas van je kat even de kluts kwijt zijn wanneer ze in volle vaart achter een prooi aan gaat of een hond wil verjagen. Of misschien is zij wel per ongeluk het terrein van een buurkat binnengewandeld, die haar vervolgens als een razende furie achterna zit naar het einde van de (bekende) wereld. Plots bevindt poeslief zich honderden meters buiten haar vertrouwde omgeving en vindt ze niet meteen de weg naar huis terug. Het kan dan gerust enkele dagen duren voor ze zich weer kan oriënteren en bij jou komt binnenwandelen.
 

Een tweede verblijf

Katten zijn prima speurneuzen, dus normaal gezien kunnen ze moeiteloos weer naar huis navigeren. Wanneer een kat tijdens haar oriëntatietocht echter een lekker hapje vindt buiten haar eigen territorium, dan zal ze daar in de toekomst wel vaker naar terugkeren. Zet daarom nooit zomaar een kommetje met brokjes op je terras om een vreemde buurtkat te voederen! Je denkt haar misschien een plezier te doen, maar eigenlijk leer je haar zo aan om haar vertrouwde thuisomgeving te verlaten en haar ‘werkterrein’ te verleggen, met ongeruste baasjes tot gevolg.
 
En dat is waar het opportunistje in je eigenwijze huisdier naar boven komt. Hoe gehecht je kat ook is aan jouw aandacht en verzorging, als ze die ook op een ander kan krijgen, dan keert ze jou schaamteloos de rug toe. Je kan dan spreken van een ‘tweede adres’: een plek die vergelijkbaar is met haar hartsgebied, waar ze ook de rust, het eten en het veilige gevoel vindt die haar eerste thuis biedt. Je kat leidt dan in principe een dubbelleven. En dat kan ze verbazend lang onder de radar houden, zolang ze maar regelmatig weer bij jou komt aankloppen.
Kat eet brokjes uit kom
Een vreemde buurtkat voederen is geen goed idee

Hoe stop je het ‘vreemdgaan’ van je kat?

Katten zijn gewoontedieren en houden van routine in het leven. Zij willen op vaste tijdstippen een gevuld etensbakje, een propere kattenbak en een zacht mandje voor hun middagdut ter beschikking hebben. Zomaar dagenlang verdwijnen om vrijwillig door de wildernis te gaan banjeren, waar ze die vaste structuur niet heeft, zal je kat dus niet zo snel doen. Verdwijnt jouw furry friend met de regelmaat van de klok voor enkele dagen of zelfs weken uit haar vertrouwde habitat? En nestelt ze zich zelfs na een lange afwezigheid weldoorvoed en met een glanzende vacht weer bij jou in de zetel? Dan kan je er dus donder op zeggen dat ze ergens een comfortabel tweede verblijf heeft gevonden.
 
Beseffen dat je kat regelmatig gaat logeren bij haar ‘pleeggezin’, is geen fijn gevoel. Als kattenbaasje kan je je afgewezen voelen wanneer jouw huisdier de liefde van een ander mens boven de jouwe verkiest. Al is het misschien een troost te weten dat ze op z’n minst goed verzorgd wordt en niet in gevaar verkeert, toch wil je natuurlijk dat jouw relatie met Snorremans eentje van de monogame soort is. Deze tips kunnen helpen om je kat weer op het rechte pad te helpen:
 
  • Zorg dat je kat gechipt is. Zo kan ze niet als een zwerfkat aanzien worden wanneer de ‘vinders’ haar bij de dierenarts of een asiel binnenbrengen, en haar vervolgens adopteren.
     
  • Laat je kat castreren of steriliseren. Dit is wettelijk verplicht vóór de leeftijd van vijf maanden. Zo gaan ze minder ronddwalen in de paartijd op zoek naar een romantisch avontuurtje. 
     
  • Stuur je kat op stap met een zendertje. Een halsbandje dat gps-signalen uitstuurt, helpt je om de whereabouts van je viervoeter te traceren en haar tweede adres te lokaliseren.
     
  • Vertel je buren over de wanderlust van je kat. Wanneer ze jouw huisdier door hun tuin zien wandelen, kunnen ze jou daarvan op de hoogte brengen, zodat je een stuk geruster bent.
     
  • Installeer een ‘catio’ of kattenren. Zo kan je poes veilig buiten spelen zonder al te ver af te dwalen van zijn warme nest. En jij kan te allen tijde een oogje in het zeil houden.
     
  • Voorzie opvang tijdens verbouwingen. Katten houden niet van verandering, drukte of lawaai in hun vertrouwde omgeving. Op zoek naar een rustiger plekje zullen ze zich makkelijker settelen in een tweede thuis.
     
Siamese kat in tuinhuis
Katten verstoppen zich graag in tuinhuisjes

Check garages en tuinhuisjes!

Opgelet: een kat die wekenlang niet naar huis terugkeert, is niet per definitie van het goede leven aan het profiteren. Tijdens een van haar nachtelijke uitstapjes kan ze zich ook verwond hebben of in een situatie verkeren waar ze zelf niet uit raakt. Wat je vaak hoort, is dat katten een schuilplek zoeken in een garage of tuinhuisje en daar per ongeluk opgesloten worden door de eigenaar, die zich niet bewust is van zijn viervoetige bezoeker. 
 
Maak je je ongerust over de verdwijning van je kat? Ga dan zeker eens bij alle buren aanbellen om te controleren of ze niet ergens vastzit. Of hang postertjes op in de buurt, met een foto en beschrijving van je poes en een telefoonnummer waarop ze je kunnen bereiken. Heel veel vermiste katten vinden op die manier hun baasje terug! Komt je kat na dagenlange afwezigheid weer bij jou aanlopen en merk je dat ze vermagerd, uitgedroogd of gewond is? Ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts voor een grondige check-up.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen