Katten kunnen sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten. In het wild zijn sociale groepen voornamelijk verwante poezen met hun kittens.


Zijn katten groepsdieren?

De kat is van oorsprong geen groepsdier, zij zullen dus niet als honden in het wild samen lopen in een roedel. Katten hebben elkaar namelijk niet nodig om te overleven. Ook is het belangrijk om te weten dat het sociaal gedrag bij katten zeer verschillend is: sommige katten houden ervan om in groep te leven, andere katten zijn liever altijd alleen. Het zou zelfs kunnen dat ze agressief zijn naar soortgenoten. Kittens uit eenzelfde nestje vormen wel sowieso een sociale groep. Deze katten hebben vaak van jongs af aan geleerd hoe ze om moeten gaan met andere katten en zijn daarom heel sociaal. Katten kunnen ook vrijwillig kiezen om met vreemde katten een sociale groep te vormen, maar dat hangt af van hun omgeving, voornamelijk van de beschikbaarheid van eten en schuilplaatsen.
 

Daarom is het voor je kat niet altijd gemakkelijk om zomaar een nieuwe kat in huis te aanvaarden. Deze kat heeft ze niet zelf gekozen en vaak is de omgeving er niet op afgestemd. Een nieuwe kat in in huis halen en aan je kat voorstellen moet dus altijd erg geleidelijk gebeuren!
 

Behalve een langzame en correcte introductie is ook de aanwezigheid van voldoende bronnen (eten, drinken, hoge plekjes, veilige schuilplaatsen, kattenbakken…) een absolute must! Denk er ook aan dat het karakter van de andere kat een grote rol kan spelen in dit proces. Misschien is jouw eigen kat wel heel rustig, dan is het waarschijnlijk geen goed idee om er een heel speelse, wilde kitten bij te plaatsen.

Bruine kat met zwarte strepen buiten huis
Het karakter van de katten kan een belangrijke rol spelen in het introductieproces! 


Kunnen katten hun territorium delen met andere katten?

Ja, dat kunnen ze zeker, indien hun omgeving daarop afgestemd is. Je kunt die omgeving dus aanpassen door voor voldoende verstop- en eetplekjes te zorgen. Zelfs katten die in naburige huizen wonen, kunnen een territorium delen. Ze gebruiken het nooit samen, maar wisselen hun tijd af. Dat wordt ook wel eens timesharing genoemd. De katten spreken via hun geuren af wie er ’s morgens op het terrein mag komen en wie ’s avonds.

Aanbevolen artikelen