Heel wat katten gaan door het leven met een aangeboren drang om spullen van tafel te gooien. Maar dat doen ze niet om ons het bloed vanonder de nagels te halen, volgens de Katviseur Benjamin. Waarom ze hun schattige/vervelende (schrap wat niet past) trucje dan wel uitentreuren herhalen? Dat heeft te maken met een combinatie van nieuwsgierigheid, een ongebreideld jachtinstinct én de aandacht die het hen oplevert. 

Katten onderzoeken de wereld met hun poten 

Jonge katten zijn zo nieuwsgierig naar de wereld om hen heen, dat ze alles uit de kast halen om nieuwe dingen te onderzoeken. Omdat hun ogen niet aangepast zijn om scherp van dichtbij te kunnen zien, ontdekken ze de geur, vorm en textuur van voorwerpen door ze te besnuffelen en te bepotelen. Hun voorpoten vormen daarbij een onmisbare tool: die zijn hypergevoelig en uitgerust met een set tastharen – gelijkaardig aan hun snorharen – om alle details in zich te kunnen opnemen. 
 
Wanneer katten een klein object in hun omgeving bespeuren, kunnen ze haast niet anders dan het van nabij te inspecteren. Het zou zomaar eens een lekkere prooi kunnen zijn! Dat er tijdens hun doorgedreven controle af en toe iets omvalt, wegrolt of van tafel valt, is een onvoorziene bijkomstigheid. Geen kat die dat expres doet, zij kan er toch niet aan doen dat jij je balpen altijd op minder dan 15 cm van de tafelrand laat liggen? 
 
 

Een ludieke manier om aandacht te trekken

Bovenstaande uitleg gaat over kittens en jonge katten, waartegenover we ons vaak wat vergevingsgezinder opstellen. Want hoe grappig is het niet om te zien hoe zo’n klein ukje de grotemensenwereld te lijf gaat? Geef maar toe, je hebt er vast wel eens mee gelachen toen je kat nog een katje was en haar voorpoten niet kon bedwingen. Misschien rolde je wel een balletje in haar richting om haar keeperskills te testen! De kans is groot dat jouw kat daaruit afleidde dat jij het spelletje misschien wel nog leuker vond dan zijzelf. En dat ze het vaker ging doen, alleen maar om jouw aandacht voor zich te winnen. 
Kat duwt schrijfspullen van tafel
Ook volwassen katten vinden het een leuk spelletje om dingen van tafel te duwen
Dat verklaart meteen waarom ook veel oudere katten dit kattenkwaad blijven uithalen. Soms werken we dat onbewust in de hand, door hen te geven wat ze willen op het moment dat ze weer maar eens met hun poten in de weer zijn. Klinkt volgend scenario jou herkenbaar in de oren? Je zit rustig voor de televisie na een drukke werkdag, maar je kat wil nu actie. Eerst maar even je favoriete serie uitkijken, denk je hoopvol, totdat je kat ostentatief op tafel springt, haar klauwen uithaalt en je kaartlezer op de vloer kegelt. Zuchtend sta je op om haar eten, affectie of een speeltje te overhandigen. En je kat? Die stelt tevreden vast dat ze ‘het’ nog steeds in de vingers heeft! 
 
 

Hoe voorkom je dat katten dingen van tafel gooien? 

Nu je weet waarom je kat dit spelletje zo leuk vindt, is het niet zo moeilijk te bedenken hoe je haar op andere gedachten kan brengen. De beste manier om haar te slim af te zijn, is door haar andere uitdagingen voor te schotelen die je huisraad niet in gevaar brengen. Speel samen een hengelspel, doe aan voedselverrijking, bouw een kattenmuur, maak een trappelkussen, leer haar trucjes uitvoeren met haar oh zo geliefde pootjes … Geef je kat op alle mogelijke manieren de kans om haar jachtinstinct te botvieren met spullen die jij uitgekozen hebt, zodat ze zelf niet op zoek moet gaan naar pseudo-prooien. 
 
Wil je echt helemaal af van het ‘tafelruimen’, dan is het daarnaast belangrijk om voortaan nooit meer aandacht te schenken aan deze (ongewenste) hobby van je kat. Dat wordt makkelijker wanneer je ook zelf je huiswerk goed doet: laat geen pennen rondslingeren, ruim tafel en aanrecht steeds op, haal breekbare spullen uit je boekenrek … Hoe minder snel je kat in de verleiding komt om spullen op de grond te werpen, hoe minder vaak jij je moet bedwingen om haar op andere gedachten te brengen. Een win-win! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen