Ook al zijn babyaapjes onweerstaanbaar en lijkt een leeuw de allercoolste huisgenoot: als huisdier zijn ze niet geschikt. Bepaalde diersoorten vragen bijzondere zorgen, zijn gevaarlijk of kunnen ziekten overbrengen naar de mens. Wij lijsten even op welke dieren je wél mag houden en waarom net die andere niet.

 

Deze (zoog)dieren mag je houden

Op basis van enkele criteria, zoals de noden van het dier en het mogelijke gevaar voor de mens, werden deze zoogdieren geschikt verklaard als huisdier:
 

Elk van bovenstaande diersoorten heeft zijn eigen leefgewoonten en elk (toekomstig) baasje moet zich daarover informeren. Zoogdieren zoals een aap of wasbeer mag je niet houden, al komt dit helaas nog regelmatig voor. Heb jij nog een ander zoogdier in huis, maar al van vóór 1 oktober 2009? Dan mag je het dier gewoon bijhouden. 

 

Wat met andere dieren?

Ook voor de niet-zoogdieren gelden er wetten en regels. Ga eerst na of de diersoort die jij wilt houden al dan niet beschermd is. Een goudvis in huis is natuurlijk niet verboden, maar pas op met het houden of kweken van roofvogels, schildpadden, uilen, slangen of papegaaien. Hiervoor heb je vaak een certificaat of milieuvergunning nodig.

Voor dieren die niet als gezelschapsdier, maar bijvoorbeeld voor de landbouw gehouden worden, gelden nog andere regels die vaak van regio tot regio afwijken. Twijfel jij nog over een diersoort? Informeer je dan hier.
 

Aanbevolen artikelen