Ook al zijn babyaapjes onweerstaanbaar en lijkt een leeuw de allercoolste huisgenoot: als huisdier zijn ze niet geschikt. Bepaalde diersoorten vragen bijzondere zorgen, zijn gevaarlijk of kunnen ziekten overbrengen naar de mens. Wij lijsten even op welke dieren je wél mag houden en waarom net die andere niet.

Deze zoogdieren mag je als huisdier houden

Voor zoogdieren bestaat er een positieve lijst waarop alle diersoorten staan die geschikt verklaard zijn om als huisdier te houden, op basis van enkele criteria, zoals de noden van het dier en het mogelijke gevaar voor de mens. Deze dieren hebben alvast de lijst gehaald:
   
Wil je de volledige lijst raadplegen, dan kan je die hier vinden. Elk van deze diersoorten heeft zijn eigen leefgewoonten en elk (toekomstig) baasje is verplicht zich daarover te informeren.
 
Zoogdieren die niet in deze lijst opgenomen zijn, zoals een aap of een wasbeer, mag je dus niet houden, al komt dit helaas nog regelmatig voor. Heb jij een zoogdier dat niet op de positieve lijst staat in huis, maar al van vóór 1 oktober 2009? Dan mag je het dier gewoon bijhouden. Voor andere dieren heb je een geldige erkenning nodig van de Dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid.

 

Wat met andere dieren?

Ook voor de niet-zoogdieren gelden er wetten en regels. Ga eerst na of de diersoort die jij wilt houden al dan niet beschermd is. Een goudvis in huis is natuurlijk niet verboden, maar pas op met het houden of kweken van roofvogels, schildpadden, uilen, slangen of papegaaien. Hiervoor heb je vaak een certificaat of milieuvergunning nodig.
 
  • Voor reptielen bestaat er, net als voor zoogdieren, een positieve lijst die je kan terugvinden op deze website.
     
  • Voor amfibieën, vissen en insecten is zo'n lijst er (nog) niet, maar er bestaat wel een internationaal verdrag – het zogenaamde CITES-verdrag (Convention of International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) over bedreigde diersoorten. Dieren die op de CITES-lijst staan, mag je zeker niet als huisdier houden.

Voor dieren die niet als gezelschapsdier, maar bijvoorbeeld voor de landbouw gehouden worden, gelden nog andere regels die vaak van regio tot regio afwijken. Twijfel jij nog over een diersoort? Informeer je dan op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen