De kans is groot dat jij kippen in je tuin hebt genomen om regelmatig eens van een vers eitje op je bord te genieten. Maar wat als je op een dag kapot gepikte eieren in het legnest terugvindt? Denk dan niet meteen aan een roofdier – kippen durven namelijk zelf hun eigen eieren op te eten! Eens ze de lekkere smaak ontdekt hebben, is het best lastig om hen dit gedrag weer af te leren. Wil je voorkomen dat je kippen hun eieren kapot pikken? Dan moet je eerst op zoek naar de oorzaak van dit ongewenste gedrag.

Oorzaken van eieren pikken

 
Per ongeluk of expres?

Eieren eten is geen natuurlijk gedrag voor een kip. Hoe komt het dan dat ze zich plots toch als een halve kannibaal op haar eigen eieren werpt? Meestal gebeurt dat eigenlijk niet met voorbedachten rade. Door per ongeluk tegen haar legnest vol eieren te stoten, kunnen de eitjes tegen elkaar aan tikken of uit het nest op de grond rollen, waardoor ze barsten. Eens de kip in de gaten heeft dat er uit die schaal een lekkere, voedzame maaltijd tevoorschijn komt, is de kans groot dat ze de inhoud nadien op eigen houtje probeert te bemachtigen door zelf in de schaal te gaan pikken.  
 
 

Tekort aan kalk

Kippen die elke dag een ei leggen, hebben kalk nodig om stevige eierschalen aan te maken. Daarom moeten ze steeds toegang hebben tot calciumrijk voer en een flinke dosis grit. Wanneer kippen een tekort aan kalk hebben, zullen ze eieren zonder schaal leggen, ook wel ‘windeieren’ genoemd. Vinden ze geen kalkrijke voeding in hun hok of ren, dan bestaat de kans dat ze stukjes van hun eigen eierschalen gaan lospikken om ze te kunnen opeten. 
 
 

Tekort aan vocht

Net als alle levende wezens hebben ook kippen dagelijks voldoende water nodig, om hun vochtgehalte op peil te houden en hun lichaam optimaal te laten functioneren. Daarom is het heel belangrijk om her en der in de ren een drinkbakje met water te voorzien en dit ook regelmatig te verversen. Zonder drinkwater in de buurt zullen kippen al sneller hun eigen eieren te lijf gaan, want zo’n portie eigeel met eiwit bestaat voor het merendeel uit water.
Kippen rond waterbak
Kippen die een tekort aan vocht hebben, gaan sneller eieren pikken – een ei bestaat immers grotendeels uit water

Verveling

Eieren pikken kan ook een teken zijn dat je kippen niet voldoende uitgedaagd worden. Van nature wil een kip de hele dag kunnen pikken en scharrelen, dus het is aan jou als kippeneigenaar om in die behoefte te voorzien. Als ze niet genoeg ruimte hebben in hun ren om de hele dag rustig rond te scharrelen of wanneer ze verder niks anders te doen hebben, dan is de verleiding groot om hun snavel eens in een vers eitje te zetten. 
 
 

Tips om eieren pikken te voorkomen

Kippen die een andere kip uit de toom van haar eigen eieren zien eten, gaan dit gedrag heel snel kopiëren. Voor je het weet, doen je hennen zich elke dag tegoed aan een heus eierfeestmaal! En hoe langer je kippen aan eieren pikken doen, hoe moeilijker het wordt om dit gedrag weer af te leren. Daarom is het enorm belangrijk om, in de mate van het mogelijke, te voorkomen in plaats van te genezen.
 
 

Tip 1: Verwijder dagelijks de verse eieren uit het hok

Wil je jouw kippen niet op ideeën brengen? Controleer dan regelmatig de legnesten – dat mag gerust drie of vier keer per dag zijn – en neem de vers gelegde eieren er zo snel mogelijk uit. Zo krijgen de hennen niet de kans om hun legsel van wat naderbij te gaan bestuderen en kunnen er ook geen verschillende eieren tegen elkaar aan liggen, wat de kans op barsten vergroot. Denk eraan: eens je kippen hebben kennisgemaakt met de lekkere inhoud van hun eieren, hebben ze de smaak te pakken!
Nest van stro vol kippeneieren
Als er te veel eieren tegelijk in het legnest liggen, is de kans groot dat ze tegen elkaar tikken en barsten

Tip 2: Voorzie het juiste voer en voldoende water

Kippen met een tekort aan bepaalde nutriënten gaan hier zelf wel naar op zoek, en dan creëer je gegarandeerd eierpikkers. Zorg je daarentegen voor een kippenvoer rijk aan mineralen, calcium, eiwitten en plantaardige vetten, dan krijgen je kippen alle nodige voedingsstoffen binnen om gezond te blijven én sterke eieren te leggen. 
 
Met behulp van een zelfgemaakte dispenser kan je je kippen bovendien op een makkelijke en onderhoudsvriendelijke manier permanent voorzien van een flinke dosis kippengrit – een mix van kalksteen en schelpgruis. Opgelet: geef je kippen nooit vermalen eierschalen, want dan leren ze de smaak van hun eigen eieren evengoed kennen. Keukenrestjes van gebakken of gekookte eieren zijn vanzelfsprekend ook uit den boze.
 
En hebben ze daarenboven altijd toegang tot vers drinkwater, dan hoeven ze daar ook geen andere bronnen voor aan te spreken. Via het drinkwater kan je je kippen eventueel nog een extra calciumsupplement toedienen indien nodig.
 
 

Tip 3: Zorg voor voldoende ruimte in het hok

Heb je een grote toom kippen? Dan is het heel belangrijk om voldoende beweegruimte in het hok te voorzien. Kippen die dicht op elkaar zitten, krijgen last van stress en bovendien is de kans zo ook groter dat ze per ongeluk elkaars eieren vertrappelen. Zorg ook dat de legnesten groot genoeg zijn en niet te dicht bij elkaar liggen. Een extra boordje eromheen kan voorkomen dat er eieren uit het nest op de grond vallen en kapot breken. 
Kippen die te dicht op elkaar zitten, raken gestresseerd en gaan sneller elkaars eieren vertrappelen
Maak het nestgedeelte van het kippenhok ook gezellig donker, daar worden je hennen rustig van. Dek eventuele vensters af en richt het hok niet met de legkant naar de zon, zo kan je de binnentemperatuur beter op peil houden. Kippen hebben het niet graag te koud of te warm.
 
 

Tip 4: Geef je kippen de nodige uitdaging

Verveelde kippen gaan op zoek naar manieren om zichzelf bezig te houden. Eieren pikken – hetzij haar eigen eieren, hetzij die van een ander – is helaas één van die spelletjes die ze dan voor zichzelf bedenken. Daarom zorg je maar beter voor een kippenren waar van alles te beleven valt. Denk maar aan wat boomstronken of een laddertje om op te klimmen, een bergje hooi om in te scharrelen of een stofbad voor een dagelijkse schrobbeurt. Maak van de ren gerust een speeltuin voor je kippen! 
 
Ook door hun voeding eens op een andere manier aan te bieden, bijvoorbeeld met een groenteslinger, kan je voorkomen dat ze uit verveling gaan eieren pikken. En het is nog goed voor hun dagelijkse beweging ook.
Kippen scharrelen in hooi
Geef je kippen een bergje hooi om in te scharrelen en ze zijn urenlang zoet!

Te laat? Zo kan je het eieren pikken weer afleren

Helaas heb je niet altijd meteen in de gaten wanneer een of meerdere van je kippen hun eigen eieren opeten. Zie je toch eens een van je hennen smullen van een omeletje? Dan is het zaak om zo snel mogelijk in te grijpen, voor ze er een gewoonte van heeft gemaakt en de rest van de toom mee op de wagen is gesprongen.
 
 

Misleid je kippen met een kalkei

Kippen zijn best makkelijk om de tuin te leiden. Het verschil tussen een echte ei en een nepei hebben ze niet zo snel in de smiezen … Wanneer je de vers gelegde eitjes uit het nest gaat rapen, leg dan eens een kalkei in de plaats. De kip zal erin beginnen te pikken, zonder veel resultaat. De kans bestaat dat ze het eieren pikken al snel weer voor bekeken houdt, omdat het haar niets oplevert. Wat je ook kan doen, is een ei leegblazen en het opvullen met een goedje waar je kippen hun snavel voor optrekken, zoals mosterd. 
 
 

Maak gebruik van een wegrolnest

Zijn je kippen goed bij de pinken? Dan zal de truc met het kalkei misschien niet werken. Of misschien ben je niet vroeg genoeg wakker om de verse eieren weg te halen voor het onheil geschied is. Dan zit er niets anders op om de pas gelegde eieren zo snel mogelijk af te voeren. Dat kan je doen met een ‘wegrolnest’, dat voorzien is van een speciaal reservoir waar de eieren inrollen en de kippen niet bij kunnen. Kies dan wel voor een nest uit kunststof, zo heb je minder kans dat je bloedluizen aantrekt.
 
 

Verban de boosdoener voorgoed

Dit klinkt als een extreme maatregel en dat is het eigenlijk ook wel. Maar als dit de enige manier is om te voorkomen dat het ongewenste gedrag ingang vindt bij de rest van je kippen, dan zit er niets anders op dan de eierpikster permanent af te zonderen van de toom. Ze kan dan alleen nog maar haar eigen eieren kapot pikken, zonder dat de leg van de andere kippen mee moet sneuvelen.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen