Wie al eens konijnen in het wild observeerde, weet dat ze zelden voor lange tijd stilzitten. En dat geldt evengoed voor hun mondjes! Konijnen zijn echte kampioenen in het foerageren, dat wil zeggen: voedsel verzamelen. Ze besteden er dan ook het merendeel van hun dag aan. Wil je vermijden dat jouw tamme konijnen zich vervelen in hun hok of ren, dan is het belangrijk dat je hun natuurlijke foerageergedrag gaat stimuleren. Met voederspeelgoed, bijvoorbeeld. Wij zetten onze 5 favoriete keuzes voor jou op een rijtje.

 
Het nut van voederspeelgoed

We gaan er gemakshalve van uit dat onze huisdieren het liefst hun voer netjes op een schoteltje aangeboden krijgen. Maar voor een konijn is zo’n dagelijkse kant-en-klaarmaaltijd eigenlijk behoorlijk saai. Als hij maar gewoon z’n snuit in een voerbakje moet steken, dat bovendien elke dag op dezelfde plaats in zijn hok of ren terug te vinden is, dan kost dat eetmoment hem amper een kwartiertje tijd. Om bezig te blijven, moeten je konijnen dan alweer op zoek naar een andere vorm van afleiding om zijn dag te vullen. En zo ligt verveling al snel op de loer … 
 
Laat je langoortjes dus gerust wat moeite doen voor hun eten! Een voederspeeltje op maat van jouw konijnen is de ideale manier om hen de nodige verrijking te bezorgen. En het is ook nog eens goed voor de gezondheid van hun tanden – véél beter dan een knaagsteen. Wedden dat je jouw konijnen wel enthousiast krijgt voor een van deze vijf lekkere, gevarieerde voederspeeltjes?
 
 

1. Gevulde wilgenbal

Als er iets is waar konijnen dol op zijn, dan is het wel knagen, en dat doen ze enorm graag op wilgenhout. Goed voor hun tandjes én het zorgt voor voldoende afleiding om verveling tegen te gaan. Omdat de Aveve Wilgenbal Gevuld met hooi is opgevuld, sla je trouwens drie vliegen in één klap: een dagelijkse portie vers hooi om op te knabbelen, is namelijk onontbeerlijk voor eender welk konijnenras. 
 
Het handige aan zo’n bal is dat je hem makkelijk van plaats kan veranderen. Merk je dat je konijn uit verveling aan de tralies van zijn kooi of ren begint te knagen, dan kan je de wilgenbal op die plaats ophangen om zijn aandacht af te leiden en positief, natuurlijk gedrag uit te lokken. Tot slot kan je konijn ook met zijn neus tegen de bal aanduwen en hem wegrollen als hij vindt dat-ie beter op een andere plaats in zijn territorium past.

2. Gevulde boomstam

Konijnen lijken op het eerste gezicht misschien heel lief en voorzichtig, maar diep vanbinnen zijn het gulzige en onverschrokken versnipperaars. Als je niet uitkijkt, kunnen jouw loslopende binnenkonijnen hun tandjes wel eens in jouw favoriete zetel of de inhoud van je boekenkast zetten … Om het sloopgedrag van je langoortjes onder controle te houden, geef je hen dus best een interessant alternatief, zoals diverse soorten knaaghout. Maar opgelet: sommige hout- en plantensoorten zijn giftig voor konijnen! Leg dus niet eender welke tak of stronk die je in het bos vond in de ren van je konijnen.
 
De Aveve boomstam knaagdier gevuld bestaat uit hout dat gegarandeerd niet giftig is. Je konijnen kunnen er dus in alle veiligheid de schors van af trekken en die nadien ook oppeuzelen. Zijn ze niet zo verzot op de smaak van schors, dan beleven ze zowel aan de kruiden aan de buitenkant als aan het hooi binnenin urenlang heerlijk knabbelplezier. Bovendien bestaat dit stammetje in verschillende formaten, wat het zowel voor dwergkonijntjes als voor Vlaamse reuzen tot geschikt voederspeelgoed maakt. 

3. Knabbelboomstronk

Konijnen zijn niet alleen de grootste fans van vers hooi, maar ook voor een assortiment aan diverse kruiden halen ze hun snuffelneusje niet op. Zelf heb je ook graag wat variatie in je dagelijkse kost, toch? De Aveve Knabbelboomstronk voor knaagdieren is een festijn voor de zintuigen en dus absoluut onmisbaar in het verblijf van je konijnen. Al die lekkere geuren en smaken triggeren gegarandeerd het natuurlijke knaaginstinct van je huisdiertjes, waardoor ze moeiteloos de groei van hun tandjes onder controle houden.
 
Door de bijzondere vorm van deze ‘stronk’ worden je konijn bovendien uitgedaagd om er langs alle kanten eens aan te snuffelen en te knabbelen of er met hun pootjes bovenop te gaan staan. Alweer een prima voederspeeltje om zowel de verveling tegen te gaan als de gezondheid van je konijnen een flinke boost te geven!

4. Snackbal met belletje

Op het menu van een konijn staat hoofdzakelijk hooi. Maar dat wil niet zeggen dat ze hun tandjes niet graag eens in een mals blaadje sla of een stukje wortel zetten. Als rasechte herbivoren zijn ze immers gek op allerhande soorten plantaardige vezels, dus groenvoer verdient zeker ook een plekje in het dieet van je konijnen. In plaats van die verschillende lekkere hapjes gewoon op de grond in de ren te leggen, kan je ze ook in de Kowloon Snackball met bel aanbieden. Zo blijven de snacks langer schoon en vers en kan je ze ook makkelijker eens op een andere plek in de ren ophangen.
 
Door de bal op te hangen aan het kettinkje, zullen je konijnen op hun achterpootjes moeten gaan staan om eraan te kunnen knabbelen. Dat geeft hen de extra uitdaging die ze nodig hebben om de dag zonder verveling door te komen! Voor sommige konijnen is het belletje een meerwaarde, andere vinden dat getingel maar niks. Hou het gedrag van je huisdieren dus goed in de gaten en haal eventueel het belletje weg als je merkt dat je konijnen er niet van houden. Nog een voordeel: de snackbal bestaat in twee formaten, voor kleine en grote eters.

5. Hooirol met kruiden en bloemen

Zijn je konijnen fan van de knabbelboomstronk? Dan kan je ze zéker een plezier doen met de Aveve Hooirol met bloemen. Behalve een geurige toets van pepermunt – goed voor de spijsvertering – bevat dit voederspeeltje ook gedroogde bloemen van roos en hibiscus die voor een ware explosie aan geuren zorgen. Ideaal wanneer je konijnen wat uitgekeken zijn op hun gewone, ‘saaie’ hooi of om andere redenen hun neus ophalen voor hun gewoonlijke voer. Wedden dat dit parfum een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op je fijnproevertjes?
 
Bovendien kan je ervan op aan dat je konijnen met dit product geen kunstmatige kleurstoffen of toegevoegde suikers binnenkrijgen. Deze hooirol is echt puur natuur en leunt met zijn gevarieerde samenstelling dicht aan bij de planten die konijnen in het wild tegenkomen. Prima als aanvulling op de dagelijkse portie hooi dus! Opgelet wel: konijnen hebben een gevoelige spijsvertering, dus je biedt nieuwe voeding in het begin best geleidelijk aan, zodat ze er rustig aan kunnen wennen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen