Voor je het weet heeft de snoezige Engelse cocker spaniël je compleet betoverd. Zijn lange oren en droevige ogen in combinatie met een immer kwispelende staart zijn dan ook té schattig! Maar voor je je helemaal laat verleiden, weet dat deze fluwelen verpakking diep vanbinnen een échte jachthond bevat. Dat wil zeggen dat de Engelse cocker houdt van een actief leven met lange wandelingen en andere uitdagingen. Dit intelligente ras kan bovendien wel eens een tikkeltje eigenzinnig uit de hoek komen. De cocker weet perfect met welke Droopy-blik hij je kan inpakken om weg te komen met allerlei olijke fratsen. Zie je daar de humor van in en ben je bereid om de nodige tijd en aandacht te besteden aan een consequente opvoeding, lees dan snel verder.

Oorsprong – waar komt de Engelse cocker spaniël vandaan? 

De Engelse cocker spaniël werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Zijn naam ‘cocker’ is afkomstig van ‘woodcock’, het Engelse woord voor ‘houtsnip’, een vogel waarop vroeger veel gejaagd werd. Vanuit Spanje (vandaar het deel ‘spaniël’ in de rasnaam) kwam de kleine jachthond in Engeland terecht, waar hij intensief gebruikt werd om vliegend wild aan te wijzen of op te stoten. In het begin zagen alle spaniëls er bijna gelijk uit, maar gaandeweg ontstonden er verschillende types met elk zijn eigen specialiteit en uiterlijk. Zo werd de Engelse cocker spaniël in 1893 door de Engelse Kennelclub erkend als apart ras, naast de iets grotere maar sterk gelijkende Field spaniël. Tegenwoordig wordt deze cocker nog steeds ingezet voor de jacht, hoewel de meeste rasgenoten een gezellig leven leiden als huishond. 

 
 
Uiterlijk – hoe herken je een Engelse cocker spaniël? 

De Engelse cocker spaniël is een compacte, gespierde hond met stevige poten en een diepe borstkas; een echte atleet. Zijn rug is vrij recht, maar loopt lichtjes af richting de staart. Die laatste is middellang, goed behaard en wordt in actie naar achteren gedragen. Bij de kop van deze hond zie je een duidelijke overgang tussen de schedel en de snuit. De lange, lobvormige en sterk behaarde oren zijn erg kenmerkend voor de Engelse cocker spaniël. Hij heeft daarnaast volle, bruine of donkerbruine ogen. 
 
De donzige vacht is glad en zijdezacht. Aan de benen, borst, buik en oren is het haar wat langer. De vacht mag in principe niet golven of krullen. Je kan de Engelse cocker spaniël in een waaier van kleuren terugvinden: eenkleurig rood, zwart, golden en lever, black of lever and tan, voorgaande kleuren met (kleine of grote) witte aftekeningen en verschillende schimmelkleuren. 
Twee rode Engelse cocker spaniëls in het gras.
De rode Engelse cocker spaniël is misschien wel de bekendste kleurslag
Vandaag worden er nog steeds Engelse cocker spaniëls specifiek gefokt voor de jacht. Ze worden verzameld onder de noemer ‘working cocker spaniël’ of kortweg ‘wockers’ en wijken ook qua uiterlijk lichtjes af van de showhonden en gezinshonden. Hun vacht is korter en minder dik, maar ook hun oren zijn korter en de kop is minder rond. Maar het grootste verschil is hun onuitputtelijke drive om te werken: geen hond voor beginners! 
 
De Engelse cocker heeft ook een verre neef: de Ami of Amerikaanse cocker spaniël. Die laatste is wat kleiner, heeft langere haren, een meer gewelfde kop, uitgesproken wenkbrauwen en grotere ogen. Over het algemeen is de Amerikaanse cocker wat rustiger en is het jachtinstinct minder aanwezig. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Engelse cocker spaniël?

De grootte van de Engelse cocker spaniël verschilt tussen de mannetjes en de vrouwtjes. De reuen hebben een schofthoogte (dat is de hoogte die de hond heeft ter hoogte van zijn schouders als hij volledig rechtop staat) tussen de 39 en 41 centimeter, terwijl de teefjes een schofthoogte tussen de 38 en 39 centimeter kennen. Het gewicht ligt tussen de 13 en 14,5 kilogram.

 
 
Karakter en opvoeding – de Engelse cocker spaniël is slim en een tikkeltje eigenzinnig  

Een Engelse cocker spaniël is een sportief, enthousiast en dynamisch. De aanhankelijke hond is erg nieuwsgierig en volgt zijn eigenaar vaak op de voet doorheen het huis. Naar vreemden (mensen en honden) is hij doorgaans vriendelijk en ook met kinderen vormt hij een goede match. Dat alles natuurlijk op voorwaarde dat je hond als pup fijne ervaringen opdeed met mensen van allerlei maten en gewichten. Een cocker die als jongeling kennismaakt met andere dieren (en dingen), groeit meestal uit tot een stabiele, open hond.
 
De Engelse cocker spaniël is slim en heeft doorgaans een meegaand karakter, hoewel hij ook wel eens als ‘koppig’ bestempeld wordt. Hou er rekening mee dat de cocker diep van binnen tot medewerking bereid is, zolang hij er de fun van inziet. Een beloningsgerichte training met voldoende afwisseling én uitdaging, vormt de perfecte basis voor een gehoorzame cocker spaniël. Verwacht echter niet dat hij 10 keer na elkaar gaat zitten en liggen, zonder hij op de nodige erkenning (bijvoorbeeld in de vorm van een koekje of een leuk spelletje) kan rekenen. 
 
Enkele tips voor de opvoeding van je nieuwe Engelse cocker spaniël:
 
  • De Engelse cocker spaniël is dol op beweging en activiteit. Hou je training boeiend door spelletjes te spelen, opdrachten te bedenken en je hond voldoende aandacht te geven.
     
  • Bij bezoek kan het zijn dat de cocker begint te blaffen. Toch is hij door zijn aimabel karakter geen echte waakhond, hij houdt zich eerder bezig met het vrolijk aankondigen van bezoek. Wanneer je dit gedrag vervelend vindt, kan je de cocker leren om een andere opdracht uit te voeren wanneer de bel gaat. 
     
  • De Engelse cocker spaniël is een intelligente hond. Hij leert snel bij, maar je moet zijn trainingen wel afwisselend en interessant houden. Niemand houdt van een saaie boel!
     
  • Door zijn jachtinstinct loopt de Engelse cocker spaniël vaak met zijn neus tegen de grond. Wist je dat hij van al dat snuffelen ook moe en voldaan terugkeert, zelfs van een korte wandeling? Misschien is neuswerk wel een geschikte sport voor jou en je hond! 
     
  • Als echte familiehond is de cocker vaak dol op kinderen, maar laat deze boezemvrienden nooit met elkaar alleen. Leer beide partijen duidelijke regels aan en hou een oogje in het zeil zodat je kan ingrijpen wanneer hond of kind zijn boekje te buiten gaat. 
     
twee verschillende cockers lopen door het gras.
De Engelse cocker spaniël is een energieke hond die houdt van actie

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Engelse cocker spaniël nodig? 

Bij de verzorging van je Engelse cocker spaniël moet je vooral focussen op zijn vacht en oren. De lichaamsdelen met een langere vacht kan je best dagelijks even doorkammen om klitten te voorkomen en dode haren te verwijderen. Knip regelmatig de haren tussen zijn teenkussentjes weg. Dat voorkomt dat er zich vuil ophoopt tussen de tenen (en in je huis), maar voorkomt ook uitglijden en het ontwikkelen van ijsklompjes in de winter. Om de 8 à 10 weken moet de Engelse cocker spaniël naar het trimsalon om de lange haren bij te houden. Houd er ook rekening mee dat honden die gecastreerd zijn een dikkere en wollige vacht krijgen die makkelijker klit en vaker getrimd moet worden.
 
Houd daarnaast de lange oren in de gaten. Poets de oorschelp regelmatig met een wattenschijfje, maar ga niet in het oor zelf. Vraag eventueel aan de trimmer om overtollig haar VOOR de ingang van het oor weg te knippen zodat er genoeg lucht in het oor kan (maar blijf weg van haar IN de gehoorgang om ontstekingen te voorkomen). Vergeet niet om regelmatig het gebit en de nagels van je hond regelmatig te controleren.
 
De Engelse cocker spaniël heeft nood aan een evenwichtig dieet, maar is vatbaar voor allergieën. Let dus steeds op dat je hond geen tekenen van allergische reacties vertoont en verander eventueel van voer om de symptomen te verlichten (maar ga eerst even langs bij de dierenarts). Houd ook een oogje in het zeil voor overgewicht, zeker wanneer je hond gecastreerd is. 
 
Een rode Engelse cocker spaniël eet uit een voerbak
De oren van de Engelse cocker spaniël worden soms vuil tijdens het eten en drinken, daar bestaan speciale voerbakken en haarbanden voor

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Engelse cocker spaniël vatbaar?

Ben je van plan om een Engelse cocker spaniël te kopen? Hou je dan klaar voor gemiddeld 13 jaar dierenplezier! Toch zijn ze ook gevoelig voor enkele erfelijke aandoeningen die bij dit ras vaker voorkomen dan bij andere rassen. 
 
Distichiasis is een ziekte waarbij er één of meerdere haren groeien vanuit de rand van het ooglid waar eigenlijk geen haarzakjes zitten. Je kan je voorstellen dat zoiets erg ongemakkelijk is. Wanneer die stugge haren in de richting van de ogen groeien, kan het hoornvlies beschadigd raken. Een teken aan de wand zijn tranende ogen - bezoek dan zeker even je dierenarts. Maar de Engelse cocker spaniël kampt met nog andere oogproblemen. Zo heeft deze hond ook last van PRA, glaucoom en staar. 
 
  • PRA of Progressieve Retina Atrofie is een netvliesafwijking die tot blindheid kan leiden. 
  • Glaucoom is een aandoening waarbij het oog beschadigd raakt door een verhoogde druk in het oog. 
  • Staar of ook wel cataract is een aandoening waarbij de hond te maken krijgt met een vertroebeling van de lens in het oog. 
 
Daarnaast is de Engelse cocker spaniël vatbaar voor otitis externa of oorontsteking van de uitwendige gehoorgang. Deze aandoening komt vaker voor bij honden met lange, hangende oren met flinke beharing. Het oor ontsteekt doordat er minder schone lucht bij het oor kan en oorsmeer moeilijker afgevoerd wordt - er ontstaat een broeihaard aan bacteriën. Symptomen die bij dit kwaaltje horen zijn stank uit het oor en jeuk aan één of beide oren (krabben en schudden).
 
De Engelse cocker spaniël kan ook last hebben van Adult Onset Neuropathy (AON). AON is een erfelijke, neurologische en progressief lopende aandoening waarbij het zenuwstelsel van de cocker op latere leeftijd wordt aangetast. Het uit zich vaak in wankel wandelen met de achterpoten en ongecoördineerd lopen. Maar ook door heupdysplasie kan de Engelse cocker spaniël lichamelijk sukkelen. Bij deze aandoening is het heupgewricht abnormaal gevormd en passen de onderdelen niet goed op elkaar. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Engelse cocker spaniël?

Heb je dit artikel grondig doorgenomen en heb je het gevoel dat dit ras écht bij je past? Dan kan nu je zoektocht naar een viervoetige huisgenoot starten. Wij helpen je alvast op de goede weg! 
 
  • Steek je licht op bij een erkende rasvereniging. Zij kunnen je nog veel meer informatie bezorgen én in contact brengen met eigenaars en fokkers van de Engelse cocker. Het grote voordeel is dat alle fokkers aangesloten bij zo’n vereniging verplicht zijn de nodige medische testen uit te voeren alvorens ze hun dieren inzetten voor de fok. Ook hanteren deze verenigingen strikte welzijnsregels zodat je pup de allerbeste start meekrijgt.
     
  • Koop een dier met stamboom als je zekerheid wil over de afkomst van de puppy en vraag of je vooraf mag kennismaken met de moederhond. Bouw een relatie op met de fokker van je toekomstige pup: het is ontzettend leuk om mee te leven met de dracht en om je puppy van kleins af te zien opgroeien in een huiselijke sfeer. 
     
  • Koop geen Engelse cocker spaniël via het internet of bij een groothandelaar. Die verkopen vaak verschillende rassen en hebben veel nesten tegelijk. Gezondheidstesten worden vaak slechts oppervlakkig uitgevoerd en de pups worden niet gesocialiseerd met andere mensen, dieren, stofzuigers, auto’s, enzovoort. Bovendien hebben de moederhonden in zulke omstandigheden te kampen met stress, wat het karakter van je toekomstige hond kan beïnvloeden. Koop geen hondje uit medelijden, want met jouw geld kan de fokker weer nieuwe honden kweken of importeren! 
 
Ook het overwegen waard: een vrolijke Engelse cocker spaniël (of een ander ras) uit het asiel het huisje van zijn dromen geven. Daar zitten altijd een heleboel honden te popelen om jouw nieuwe vriend te worden. Grote plus: het karakter van een volwassen hond is reeds volledig gevormd, zodat je een doordachte keuze kan maken en nog meer kans hebt op een goede match. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen