Heeft jouw hond zijn roeping als tuinier gemist en ziet je tuin er ondertussen uit als een maanlandschap? Ontdek hier waarom honden dat doen én hoe je deze vervelende gewoonte tot het verleden laat behoren. 
Een hond die af en toe zijn snoet in de grond steekt, hoeft niet noodzakelijk een groot probleem te zijn. Maar als hij het regelmatig doet, kan je best snel actie ondernemen. Hoe sneller je erbij bent om het gedrag in te dijken, hoe rapper je resultaat boekt. 
 

Waarom houdt mijn hond van putten graven? 

Om een goed anti-graaf-plan op te stellen, moet je eerst weten waarom je hond precies graaft. Er zijn erg veel mogelijke verklaringen voor de nieuwe hobby van je hond: 
 

1. Je hond verveelt zich

Wanneer je hond de hele dag alleen zit in een weinig stimulerende omgeving, verzint hij zelf wel iets leuks om te doen. Eens hij de smaak van het graven te pakken krijgt, wordt dat al snel een gewoonte. Honden die niks te doen hebben en weinig sociale interactie krijgen, kunnen zich tot meester-graver ontwikkelen. 
 

2. Je hond raakt zijn energie onvoldoende kwijt

Behalve mentale stimulatie, heeft je hond ook fysieke beweging nodig. Alleen zo raakt hij zijn overschot aan energie kwijt. Maar als hij nooit het bloed sneller door zijn aderen voelt stromen, zoekt hij een andere uitlaatklep. Grondwerken, bijvoorbeeld. 
 

3. Het zit in zijn genen

De meeste hondenrassen zijn oorspronkelijk voor een bepaald doel gefokt, terwijl we hen nu eerder in huis halen om andere redenen. Bepaalde rassen zijn genetisch voorbestemd om graag en veel holen te graven. Terriërs, schnauzers en teckels zijn bijvoorbeeld echt graafrassen. Heb je zo’n ras in huis, dan wordt het een extra uitdaging om aan dit probleem te werken. 
 

4. Je hebt nog (ongewenste) tuinbewoners

De rassen die hierboven opgenoemd worden, graven om te jagen. Maar ook andere honden willen zich wel eens laten verleiden tot een graafsessie wanneer ze wild geroken hebben. Misschien zitten er mollen, woelmuizen of konijnen onder je tuin? 
 

5. Je hond zoekt een geschikte rustplaats

Wanneer er in de blakke zomerzon geen koel plekje te vinden is in je tuin, kan het zijn dat je hond begint te graven. Hij verwijdert de bovenste laag warme grond om zich te kunnen nestelen op een koele ondergrond. Misschien graaft hij wel een echt hol! Dat laatste kan ook in de winter gebeuren, als je hond de hele dag buiten zit en geen goed geïsoleerd hok heeft. Dan graaft hij om zich warm te houden. 
 

6. Je hond heeft (verlatings-)stress

Een hond die zich niet goed in zijn vel voelt, kan ongewenst gedrag vertonen. Soms heeft je viervoeter er jarenlang geen last van, maar duikt het probleem plots op. Dan is het nuttig om even stil te staan bij eventuele veranderingen in je leven. Honden die zich opjagen in het alleen zijn, kunnen proberen onder de omheining door te graven om bij hun eigenaar te geraken, maar ze kunnen hun stress ook op andere plekken van de tuin laten afvloeien. 
Hond graaft in tuin
Hond graaft put in tuin

Hoe leer je je hond stoppen met graven? 

Eerst en vooral is het belangrijk te beseffen dat het geen zin heeft om al je energie te focussen op het ‘afleren’ van ongewenst gedrag. Je hond straffen nà het gedrag (al is het maar 10 seconden) is sowieso vijgen na Pasen. Je hond weet op dat moment absoluut niet waarover je het hebt en het enige resultaat is een hond die jou gaat mijden als de pest. 
 
Maar ook wanneer je je hond middenin de actie betrapt, is het niet wenselijk om hem te bestraffen. Want zoals je hierboven kan lezen, heeft je hond een goede reden om je tuin onder handen te nemen. Beter is het dus om de oorzaak van het probleem aan te pakken en een goed alternatief aan te bieden. Geef je hond een hobby waar jij je wél goed bij voelt, zodat hij zijn energie op iets anders kan richten. 
 
Met deze maatregelen help je je hond én je tuin erop vooruit:
 

1. Stimuleer het brein van je hond

Organiseer een speurtocht, bied een voerpuzzel aan of doe aan hersenwerk met je hond. Ook het aanleren van trucjes vergt heel wat van hondenhersenen. Trek er dagelijks een kwartiertje voor uit. Het kost weinig van jouw tijd, maar het verbetert de band met je hond én zijn nood om zelf voor vertier te zorgen verdwijnt. Geef de voeding van je hond voortaan in een voederspel, zodat hij er langer dan een kwartier mee bezig is. 
 

2. Geef je hond voldoende beweging

Het is niet omdat je hond een tuin heeft, dat je hem niet hoeft uit te laten. Het beste bewijs daarvan zijn de putten in je tuin! Ga tweemaal (liefst driemaal) per dag minstens een half uur wandelen en plan regelmatig een langere wandeling in je agenda. Ga eens een kijkje nemen bij de hondenschool in je buurt: misschien vind je een leuke hondensport om samen te doen. Sommige honden vinden het ook leuk om samen te gaan joggen, fietsen of met de frisbee te spelen. Een hond die moe is, is ook voldaan en heeft geen behoefte meer om zichzelf bezig te houden. 
 

3. Maak je tuin gezellig

Een strakke tuin ziet eruit als een pareltje, tenzij je er een graaflustige hond op loslaat natuurlijk. Heb je er al eens bij stilgestaan dat zo’n strakke tuin helemaal niet ‘honds’ is? Zorg voor een variatie aan leuke speeltjes, plekjes om zich te verstoppen en voldoende schaduw. Zo vermindert de noodzaak van je hond om te gaan graven. Geef je hond ook altijd toegang tot vers en schoon water, in een kom die niet kan omvallen. 
 

4. Voorkom stress 

Als je hond graaft omdat hij stress ervaart, is het belangrijk om te begrijpen waar die stress vandaan komt. Soms kan je er helemaal niets aan doen, bijvoorbeeld wanneer je hond stress heeft na een verhuis. Probeer de overgang zo aangenaam mogelijk te laten verlopen door veel tijd door te brengen met je hond en een veilig plekje voor hem in te richten. Heeft je hond ernstige verlatingsangst, raadpleeg dan een gediplomeerd gedragstherapeut. 
 

5. Werk aan je omheining

Probeert je hond onder de omheining door te graven? Maak het hem dan wat moeilijker. Graaf de draad tot ongeveer 50 cm diep in de grond. Het helpt ook om vlak naast de draad stevige stenen of bielzen te plaatsen. Zo wordt het meteen duidelijk voor je hond dat hij geen moeite hoeft te doen. Graaft hij omdat hij andere mensen of dieren ziet aan de andere kant van de omheining? Scherm het zicht dan af, zodat de verleiding verdwijnt. 
 

6. Maak een graafplek 

Heb je een hondenras dat gemaakt is om te graven of zie je dat je hond er gewoonweg superveel plezier aan beleeft? Dan kan je hem blij maken met een eigen ‘graafplek’, zoals een zandbak voor kinderen. Creëer zo’n plek in een hoekje van je tuin, waar je hond alles mag doen waar hij zin in heeft. Ga er samen naartoe en moedig hem aan om te graven, bijvoorbeeld door wat lekkers te verstoppen. Beloon je hond wanneer hij op die plek begint te graven. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen