Okay, we geven het ruiterlijk toe … Wanneer de woorden ‘buren’ en ‘huisdieren’ in één zin vallen, volgt meestal een opsomming van ergernissen zoals kraaiende hanen, blaffende honden, stinkende geiten of katten op zoek naar een outdoor-toilet. Maar hé, van negativiteit is nog nooit iemand gelukkiger geworden. Daarom helpen wij je graag om de positieve kanten van een buur-met-huisdier te ontdekken en geven we huisdiereigenaars tips om ergernissen te voorkomen. 

Hoera, mijn buren hebben kippen! 

Geen Vlaamse tuin is tegenwoordig volledig zonder een hoekje achterin waar kippen kakelen, scharrelen en eieren leggen. Tenzij het slaapkamerraam van de buren uitgeeft op dat hoekje, natuurlijk. Vooraleer je je pluimvee een plekje geeft, loont het dus de moeite om een goede locatie uit te kiezen voor hun nachthok en scharrelterrein. 
 
Kies een stukje tuin uit met natuurlijke beschutting (hagen, struiken), voorzie een ondoordringbare omheining en zet je kippen liever wat dichter bij je eigen huis dan bij het terras van de buren. Is jouw tuin te klein om daar rekening mee te houden? Beperk dan de geuroverlast door dagelijks (je leest het goed: dagelijks) uitwerpselen te verwijderen. Hoe kleiner de oppervlakte waarop je kippen moeten scharrelen, hoe sneller geurtjes vervelend worden.
 
Verwelkom je binnenkort kippen in je tuin? Laat je buren dan nu al weten dat ze mogen meegenieten van het eieroverschot dat jouw pluimvee zal produceren - je kan immers niet elke dag een omelet bakken of mayonnaise draaien. Zo eten je buren voortaan ook gezonde eitjes van vrije uitloop én creëer je goodwill voor het gekakel dat jouw dames af en toe de wereld insturen. 
 
Wil je ook graag een haan? Dan ga je best vooraf met de buren aan tafel zitten. Alleen wanneer zij jouw plannen steunen en niet geven om wat gekukeleku op elk moment van de dag - ook ‘s morgens héél vroeg - kan je overgaan tot de adoptie van een mannetjeskip. Denk eraan: je kan het kraaien niet afleren en castreren is helaas geen optie. Zeker wanneer je je een haan aanschaft, is het belangrijk dat alle partijen op één lijn zitten. Hebben je buren toch wat twijfels? Probeer hen dan niet te overtuigen, maar hou het bij een toom hennen. Die hebben écht geen haan nodig om zich netjes te gedragen. 
Man draagt karton met eieren
Breng regelmatig wat eieren naar de buren, dan nemen ze het gekakel van je kippen er graag bij 
Kat heeft muis in de bek
De buurtkat laat zich niet tegenhouden door een haag en pakt ook rondom jouw huis muizenoverlast aan 

Hoera, de kat van de buren komt op bezoek! 

Misschien hou je wel van katten, maar ben je te vaak van huis om er eentje te adopteren. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor katten, maar wel geniet van hun acrobatische capriolen. Of behoor jij tot die weinige mensen die helemaal niks met katten hebben? Feit is dat je van een buurkat wel de lusten, maar niet de lasten hebt. Ze vangt bijvoorbeeld gretig muizen en ander ongedierte. Daarvoor laat ze zich echt niet tegenhouden door een hek of haag! 
 
Hoe graag je de kat van de buren ook ziet, voederen is echt uit den boze. Misschien heeft de buurkat allergieën, heeft ze diabetes of werken haar nieren niet naar behoren. Dan moet ze op een strikt dieet en kan de verkeerde voeding haar gezondheid ernstig schaden. Bovendien wil je als katteneigenaar goed in de gaten kunnen houden hoe je kat het stelt. Dat lukt het best wanneer ze op gezette tijden thuis haar buikje vol komt eten. Wil je toch af en toe iets toesteken aan je aanloopkat? Overleg dan met haar eigenaar welk merk kattensnoep en hoeveel je dagelijks mag aanbieden. 
 
Heb je last van ongewenste toiletbezoeken in je tuin? Dan heeft je kat het gemunt op de losse aarde die ze rondom jouw huis terugvindt. Bodembedekkers, houtsnippers, cacaodoppen, sterk geurende planten of andere geurtjes zijn de oplossing. In je moestuin dek je kiemende plantjes de eerste weken best af met een constructie van bamboe en kippengaas. Nog meer tips om katten uit (delen van) je tuin te houden, lees je hier
  
 

Hoera, de hond van de buren is thuis! 

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat huisdieren niet alleen goed zijn voor het welzijn binnen hun eigen huishouden, ze zorgen ook voor sterkere relaties met de buurtbewoners. Dat is heel logisch, want wie zie je elke dag twee tot drie keer voorbij je raam passeren? Juist: de buur met de hond. Bovendien is die hond de ideale ijsbreker om een praatje aan te knopen. Zo leert de hond jou op een leuke manier kennen en wordt de kans kleiner dat hij gaat blaffen wanneer jij voorbij zijn tuin wandelt. 
 
Omdat Max en Fido ook voor het slapengaan nog even een blokje omgaan, vormen hondeneigenaars een waardevolle aanvulling op de plaatselijke buurtwacht. Ze zien het meteen wanneer er iets anders is dan anders. En wanneer een eigenaar niet opmerkt dat er iets mis is, slaat de hond geheid zelf alarm. Honden maken dus niet alleen hun eigen huis, maar ook hun buurt een veiliger plek om te wonen. 
 
Zit de hond van je buren vaak lange tijd alleen? Knoop dan eens een gesprek aan. Misschien kan jij als plus-baasje af en toe met hem gaan spelen of mag je hem over de middag meenemen voor een wandeling. Zo kan jij genieten van de vriendschap van een hond, zonder je je 24/7 over hem te moeten ontfermen. Bovendien krijgen je buren de boodschap dat ze op jou kunnen rekenen wanneer ze onverwachts wat minder tijd hebben voor hun oogappel. Een win-win voor jou en je buren, én een win voor de hond! 
Man met hond praat met vrouw op straat
Met een hond aan je zijde maak je makkelijker contact en leer je je buren beter kennen 
Twee paarden geven elkaar een zoen
Is dit geen mooi plaatje om dagelijks vanuit je tuin te bewonderen? 

Hoera, mijn buren hebben paarden!  

“Paarden zijn edele dieren”, luidt de volkswijsheid. Ze zijn dan ook prachtig om naar te kijken. Hoe heerlijk is het om dagelijks uitzicht te hebben op hun stoere spelletjes op de weide, zonder dat je hun stallen moet uitmesten, met water moet sleuren of de rekeningen van hun dierenarts moet betalen ... Puur genieten! 
 
Laten de paarden van je buren wel eens een cadeautje achter in jouw straat? Wacht dan even tot ze terug zijn van hun deugddoende wandeling. Meer dan waarschijnlijk nemen ze de kruiwagen er even bij om de paardenmest alsnog van het asfalt te scheppen. Of misschien kan jouw tuin wel wat extra meststoffen gebruiken? Rozen schijnen het gigantisch goed te doen op een dieet van verse paardenvijgen. 
 
Heb je een moestuin, vraag dan of je verteerde paardenmest (mest onderaan de mesthoop die al een tijdje ligt) mag komen ophalen om je grond te verrijken. En tuinier je vooral in je serre? Dan kan je het oogst- én het zaaiseizoen verlengen met een broeibak of broeihoop gevuld met paardenmest, die gratis je serre verwarmt. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen