De hond is één van de populairste huisdieren. Helaas zijn er veel mensen die de kostprijs van zo’n diertje verkeerd inschatten ... De aanschafprijs van een puppy kan namelijk behoorlijk verschillen, van enkele honderden euro’s tot wel 2.500 euro, afhankelijk van welk ras je wil kopen. En dan komen er natuurlijk nog heel wat kosten bij eens je jouw nieuwe vriend in huis hebt. Bekijk vooraf dus zeker het totale kostenplaatje alvorens je tot de aanschaf van een hond overgaat, zo kom je niet voor verrassingen te staan!


Waarom is er zo’n groot verschil?

Dat heeft verschillende redenen: zo betaal je bij een particulier bijvoorbeeld geen btw, maar sommige rassen zijn ook zeldzamer dan andere, hebben kleinere nestjes of vragen meer medische zorg. Voor een rashond met stamboom betaal je het meest, onder andere omdat de ouders getest worden op een aantal erfelijke ziektes en voor die tests moet je betalen. Je bent dan wel zeker wie de vader en moeder van je nieuwe huisgenoot zijn. Opgelet: hou je ogen wel open voor broodfokkers! Zij willen alleen maar snel geld verdienen ten koste van de gezondheid van de pups.
 
Een asielhond is in aanschaf goedkoper: je stort enkel een bijdrage aan het asiel, die meestal tussen 100 en 200 euro ligt. Die prijs zal variëren naargelang de leeftijd van de hond – voor een pup moet je vaak meer betalen, een oudere hond is doorgaans wat minder populair en kost dus minder. Een asielhond kopen heeft ook nog andere voordelen. Zo weten de medewerkers van het asiel altijd exact welk vlees ze in de kuip hebben: ze weten of de hond sociaal is, of hij goed om kan gaan met jonge kinderen of andere honden. Daarnaast zijn asielhonden meestal al opgevoed en zindelijk. De kans dat je bij thuiskomst moet ontdekken dat je geadopteerde vriend de keuken heeft ondergeplast of zich op een andere manier misdragen heeft, is toch gevoelig kleiner dan bij een pup die je zelf nog moet trainen.

Twee honden die lopen
De prijs van een hond is ook afhankelijk van de grootte van de nestjes van dat ras

Maar daar blijft het niet bij …

Eigenlijk is de aankoop van een hond slechts het topje van de ijsberg. De aanschafprijs is gemiddeld minder dan tien procent van de totale kosten die je zal maken gedurende het leven van jouw trouwe viervoeter. Ruim veertig procent van deze kosten bestaat uit voeding en snacks, twintig procent uit speelgoed en leuke accessoires en dertig procent uit medische kosten – zowel vaste zoals vaccinaties, ontworming en vlooienbehandelingen, als variabele zoals bij ziekte of operaties. In sommige gevallen lopen die dierenartskosten behoorlijk op: heup- en knieoperaties kosten al snel enkele duizenden euro’s.
 
Hou er ook rekening mee dat een grote hond wat meer kost in 'onderhoud' dan een kleine, omdat hij meer voeding nodig heeft, maar ook een ruimere mand, een steviger tuigje, een grote eet- en drinkbak enz. Een grotere hond zal bij ziekte ook grotere dosissen medicatie nodig hebben. 
 
Denk ten slotte ook aan kosten zoals de hondenschool, de hondentrimmer en het hondenpension wanneer je met vakantie wil zonder je viervoeter.

 
 
Zorg voor financiële reserve

Denk eraan, het feit dat je de aanschafprijs van de hond kan betalen, wil dus niet zeggen dat het meteen een goed idee is om hem te kopen. Zorg dat je voldoende financiële reserve hebt om alle vaste kosten zoals voeding, speelgoed, vaccinaties ... maar ook onverwachte kosten zoals bij ziekte en ongevallen te kunnen dekken!
 
 
Toch liever een kat? Ook dan mag je het kostenplaatje niet onderschatten!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen