Honden zijn één van de populairste huisdieren. Helaas zijn er veel mensen die de kostprijs van zo’n diertje verkeerd inschatten. De aanschafprijs van een puppy kan namelijk behoorlijk verschillen, van enkele honderden euro’s tot €2500, afhankelijk van welk ras je wil kopen.


Waarom is er zo’n groot verschil?

Dat heeft verschillende redenen. Bij een particulier betaal je geen btw, sommige rassen zijn zeldzamer dan andere, hebben kleinere nestjes of vragen meer medische zorg. Voor een rashond met stamboom betaal je het meest, onder andere doordat de ouders getest worden op een aantal erfelijke ziektes; je bent dan wel zeker wie de vader en moeder zijn.

Een asielhond is in aanschaf goedkoper: je stort een bijdrage aan het asiel. De prijs zal variëren naargelang de leeftijd van de hond, voor pups moet er vaak meer betaald worden. Een asielhond kopen heeft ook nog andere voordelen. Zo weten de medewerkers van het asiel altijd exact welk vlees ze in de kuip hebben: ze weten of de hond sociaal is, of hij goed om kan gaan met jonge kinderen of andere honden. Daarnaast zijn asielhonden meestal al opgevoed. Je zal dus nooit thuiskomen en erachter komen dat je hond de zetel kapot heeft gemaakt. Deze honden zijn dus ook al zindelijk.

Twee honden die lopen
De prijs van een hond is ook afhankelijk van de grootte van de nestjes van dat ras


Maar daar blijft het niet bij…

Eigenlijk is de aankoop van een hond slechts het topje van de ijsberg. De aanschafprijs is gemiddeld minder dan tien procent van de totale kosten die je zult maken gedurende het leven van jouw trouwe viervoeter. Ruim veertig procent van deze kosten bestaat uit voeding en snacks, twintig procent uit speelgoed en leuke accessoires en dertig procent uit medische kosten. In sommige gevallen lopen de dierenartskosten behoorlijk op: heup- en knieoperaties kosten duizenden euro’s.


Denk eraan…

Denk eraan, het feit dat je de aanschafprijs van de hond kunt betalen, wil dus niet zeggen dat het meteen een goed idee is om hem te kopen. Zorg dat je voldoende financiële reserve hebt om alle vaste kosten zoals voeding, speelgoed, vaccinaties etc. maar ook onverwachtse kosten zoals bij ziekte en ongevallen te kunnen dekken!

Aanbevolen artikelen