Waarom is er zo'n groot verschil?
Dit heeft vele redenen: bij een particulier betaal je bijvoorbeeld geen btw, en sommige rassen zijn zeldzamer of vragen meer medische zorg. Voor een raskat met stamboom betaal je het meest, onder andere omdat de ouders getest worden op een aantal erfelijke ziektes, en je zeker bent wie de vader en de moeder zijn en wat hun medische voorgeschiedenis is. Let wel goed op voor broodfokkers! De gezondheid van de kittens en het moederdier interesseert hen meestal maar matig, als ze maar geld opbrengen.Een asielkat is in aanschaf goedkoper: je stort enkel een bijdrage aan het asiel, die meestal rond de 100 à 150 euro ligt. Je krijgt er dan wel een gevaccineerde, gechipte en gesteriliseerde kat voor in de plaats. Trouwens, een kat adopteren uit een asiel of opvangcentrum heeft nog méér voordelen. De medewerkers – vaak gepassioneerde vrijwilligers – kennen de katten in hun asiel door en door, en kunnen dus het best inschatten met welke pluizenbol jij de perfecte match zal vormen. Ook zal de kat al zindelijk en opgevoed zijn, zodat je bij thuiskomst geen al te zotte fratsen meer moet meemaken.
Maar daar blijft het niet bij ...
Eigenlijk is de aankoop van een kat slechts het topje van de ijsberg. De aanschafprijs is gemiddeld ongeveer vijf procent van de totale kosten die je zal maken gedurende het leven van je lieve viervoeter. Ruim 35 procent van de kosten bestaat uit voeding en snacks, 25 procent uit speelgoed en leuke accessoires en 35 procent uit medische kosten – zowel vaste kosten zoals jaarlijkse inentingen, wormkuurtjes en vlooienbehandelingen, als variabele zoals bij ziekte of operaties. Die laatste kunnen soms honderden tot zelfs duizenden euro’s kosten. Denk ten slotte ook aan kosten zoals de kattentrimmer voor langharige katten en een kattenpension of catsitter wanneer je met vakantie wil zonder je viervoeter.Zorg voor financiële reserve
Denk eraan, het feit dat je de aanschafprijs van een kat kan betalen, wil nog niet per se zeggen dat het een goed idee is om er eentje te kopen. Zorg dat je voldoende financiële reserve hebt om naast de verwachte kosten (voeding, speelgoed, inentingen) ook onverwachte kosten (ziekte, operatie) te kunnen betalen. Voor medische noodgevallen kan je een verzekering afsluiten of maandelijks een bedrag op een rekening zetten. Wat je ook doet, bereid je voor op uitgaven gedurende vijftien jaar – want dat is hoe oud een kat met gemak kan worden!Toch liever een hond? Mispak je niet aan het kostenplaatje!