Als een kat boos wordt, bijvoorbeeld omdat een andere kat haar territorium betreedt, zal je dat meteen opmerken. Katten kiezen in eerste instantie niet voor de aanval, maar proberen conflicten te vermijden van een afstand. Dat doen ze omdat ze, wanneer ze in het wild gewond zouden raken, een stuk kwetsbaarder zijn voor andere bedreigingen. Dat risico lopen ze liever niet.


Wat doen katten dan wel?

Omdat ze dat risico niet willen lopen, proberen ze hun vijand weg te jagen door te staren, zich groot te maken, hun haren overeind te zetten, te blazen en te grommen, hun staart dik te maken en hun oren plat te leggen. Sommige katten gaan ook hevig heen en waar zwaaien met de staart als teken van woede. Andere katten maken dan weer een vreemd geluid: ze ontbloten hun tanden en laten een “gillend” geluid uit hun mond komen.

Rosse kat bij een struik
Katten gaan in het wild nooit de confrontatie aan omdat ze dan zwakker zullen zijn voor mogelijke toekomstige bedreigingen

Hoe kalmeer ik een boze kat?

Als je ziet dat je kat deze signalen uitzendt, kan je het best proberen haar zo snel mogelijk weer te kalmeren. Daarbij is het belangrijk om eerst na te denken waarom je kat precies zo boos is. Is er een andere kat binnen haar territorium gekomen? Heeft iemand je kat pijn gedaan door aan haar staart te trekken? Soms is de oorzaak van de woede van je kat niet zo makkelijk te identificeren: het kan veroorzaakt worden door heel veel dingen… Als je kat wil kalmeren, is het altijd belangrijk om te zorgen dat jij in veiligheid bent. Je wil niet gekrabd of gebeten worden door je kat… Als je kat jouw als bedreiging ziet, is het in eerste instantie belangrijk om de kat alleen in de kamer te laten of haar te negeren. Zo heeft je kat tijd om jou zelf te onderzoeken en te zien dat je helemaal geen bedreiging bent voor haar. Ziet je kat een bedreiging ergens anders? Dan kan je proberen om een veilig plekje te maken, waar ze rustig kan liggen tot het gevaar geweken is. Je kat zal dan op haar eigen tempo de bedreiging benaderen en zo zal ze te weten komen dat er geen reden was om bang te zijn. In dit proces is het heel belangrijk om veel geduld te hebben! Soms kan het wel even duren voor je kat begrijpt dat ze niet boos moet zijn.

Aanbevolen artikelen