Als een kat boos wordt, bijvoorbeeld omdat een andere kat haar territorium betreedt, zal je dat meteen opmerken. Nochtans kiezen katten in eerste instantie niet voor de aanval, maar proberen ze conflicten te vermijden van op een afstand. Zo voorkomen ze overbodige kwetsuren, die hen gevoeliger maken voor andere bedreigingen. Dat risico lopen ze liever niet.

Wat doen katten dan wel?

Katten hebben heel wat lichaamstaal in hun repertoire waarmee ze andere katten (of honden, of mensen) duidelijk maken dat die zich beter uit de voeten maken. Op dat moment voelen ze zich bedreigd: ze zijn eigenlijk eerder angstig dan agressief. Ze proberen hun vijand weg te jagen door te staren, zich groot te maken, hun haren overeind te zetten, te blazen en te grommen, hun staart dik te maken en hun oren plat te leggen. Vaak gaat dit gepaard met ‘kwispelen’: soms beweegt alleen het puntje van de staart, soms zwaait de hele staart hevig heen en weer. Er zijn ook katten die naast grommen en blazen, nog een indringender geluid maken: ze ontbloten de tanden en laten een ‘gillend’ geluid horen. 

Hoe kalmeer ik een gestresseerde kat?

Als je ziet dat je kat deze signalen uitzendt, kan je het best proberen haar zo snel mogelijk weer te kalmeren. Daarbij is het belangrijk om eerst na te denken welke prikkel je kat zoveel kopzorgen bezorgt. Is er een andere kat binnen haar territorium gekomen? Heeft iemand je kat pijn gedaan door aan haar staart te trekken? Is ze niet gesteld op jouw pogingen tot affectie? Soms is het moeilijk te achterhalen waarom je kat zoveel stresssignalen laat zien, maar een goed inzicht kan helpen om je kat weer te kalmeren én om gelijkaardige situaties in de toekomst te voorkomen. 
 
Als je kat wil kalmeren, zorg er dan altijd eerst voor dat je zelf in veiligheid bent: je wil niet gekrabd of gebeten worden door je kat (geloof ons: ze vindt het zelf ook niet leuk wanneer het zo ver moet komen). Als je kat jou als bedreiging ziet, negeer haar dan of verlaat zelfs de kamer. Laat je kat op eigen houtje tot inkeer komen zodat ze kan besluiten dat jij geen bedreiging bent voor haar. 
  
Houdt je kat een staarwedstrijd met een andere kat? Probeer dan om een visuele barrière op te trekken tussen de twee katten. Starende katten zullen hun krachttoer niet snel uit zichzelf stop zetten, want degene die als eerste wegkijkt, delft het onderspit. Door het oogcontact letterlijk te verbreken, ontmijn je de situatie. Vervolgens kan je de meest zelfzekere kat voorzichtig weghalen, zodat de minder kloeke kat zichzelf in veiligheid kan brengen. 
 
Zijn er nog andere bedreigingen of weet je niet precies waarom je kat zich zo gedraagt? Zorg dan dat je kat altijd toegang heeft tot veilige plekjes of zelfs een eigen, veilige kamer. De ene kat wenst zich terug te trekken in een holletje, de andere zit liefst op een hoge uitkijkpost. Door op verschillende plekken in je huis zo’n ‘safe zones’ in te richten, kan je kat op eigen tempo de bedreiging bestuderen zonder zichzelf in nesten te werken. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen