Veel mensen voelen zich onweerstaanbaar aangetrokken tot een kriebel over de buik van hun teergeliefde kat. Toch is dat helemaal niet waar een kat op uit is, wanneer ze zich op haar rug draait. Wat betekent zo’n rugrol dan wel in kattentaal?
Katten uiten zichzelf door middel van lichaamstaal. Soms kan het echter moeilijk zijn om die te lezen en te begrijpen als baasje. Afhankelijk van de context, kan een bepaald gedrag meerdere betekenissen hebben. Er zijn dus meerdere redenen mogelijk waarom je kat op haar rug gaat liggen. 
 
 

1. Katten die op hun rug liggen, voelen zich veilig 

Een kat die haar kwetsbaarste lichaamsdeel aan jou toont - haar buik - voelt zich veilig en op haar gemak. Het is een teken van vriendschap en vertrouwen. Een kat die op haar rug gaat liggen, is meestal ook een blije kat. Sommige katten voelen zich zo goed in hun vel, dat ze met de poten in de lucht genieten van hun middagdutje
 
Katten die zich bij jouw thuiskomst op hun rug werpen en vrolijk beginnen te rollen, tonen hun opperste genegenheid. Toch is het op de rug liggen zeker geen uitnodiging van je kat over haar buik te aaien. De meeste katten hebben daar een hekel aan! Hun buik is een erg gevoelige en kwetsbare plek. De meeste katten worden liever achter de oren of onder de kin geaaid, ook op het moment dat ze hun buik in alle glorie tonen. 
 
Kan je er toch niet aan weerstaan om je hand richting haar buik te laten glijden? Dan hoeft het je niet te verbazen dat jouw affectie beantwoord wordt met een fikse uithaal. Mensen noemen katten die eerst hun buik tonen en dan je vingers aanvallen vaak ‘vals’, maar eigenlijk zijn ze gewoon misbegrepen
  
 

2. Rugliggen kan ook een uitnodiging tot spel zijn 

Vooral kittens draaien zich tijdens hun spelmomenten geregeld op de rug. Met hun voorpootje hengelen ze dan naar aandacht en vragen ze je letterlijk om het spel opnieuw op te starten. Wanneer twee broertjes of zusjes samen met elkaar spelen, zal je zien dat ze om de beurt de rol van uitdager en belager op zich nemen. Zulke afwisseling in rollen is een belangrijk onderdeel van het spel. Mocht één van de twee telkens opnieuw het onderspit delven, dan is het spel niet meer leuk voor de benadeelde partij en kunnen we eerder spreken van ‘pestgedrag’. 
 
 

3. Katten verdedigen zichzelf vanuit een rugpositie 

Nog steeds wordt vaak geroepen dat katten zich tijdens een gevecht ondersteboven rollen uit onderdanigheid. Wie dat gelooft, kan echter bedrogen uitkomen. Vanuit de rugpositie ligt een kat immers in de perfecte aanvalshouding: met de vier klauwen én haar tanden richting de buik van haar belager. In dit geval spreken we over ronduit defensief gedrag dat je vaak herkent aan andere signalen die tegelijk te zien zijn: plat liggende oren, grote pupillen en een luide grom. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen