Een angstige of een boze kat is duidelijk te herkennen aan de lichaamstaal, maar hoe kan jij weten of je kat nu écht gelukkig is?


De lichaamstaal van een kat

Je kunt op allerlei manieren zien dat je kat gelukkig is. Je kunt het bijvoorbeeld zien aan haar lichaamstaal. Als haar snorharen helemaal naar voren staan, haar oortjes naar voren gericht zijn, haar staart in de lucht hangt in de vorm van een vraagteken, dan is de kat op haar gemak of gelukkig. Een gelukkige kat slaapt op haar rug, spint en speelt veel. Is je kat echt dolgelukkig? Dat zie je aan haar staart. Ze trilt dan erg snel met haar staart in de lucht. Dit noemen we ook wel eens ‘droogsproeien’, omdat dit dezelfde beweging is dei een kat maakt bij het sproeien, alleen komt er geen vocht vrij.

Witte kat met bruine neus en oren
Als je kat dolgelukkig is, gaat ze hevig met haar staart trillen: dat noemen we ook wel droogsproeien

Hoe maak ik mijn kat gelukkig?

Wil jij er alles aan doen om je kat gelukkig te maken? Dan hebben wij een paar goede tips voor jou!
 

  • Geef je kat liefde en affectie, door haar te aaien bijvoorbeeld. Katten houden ervan om geaaid te worden op hun hoofd of onder hun kin. Sommige katten gaan heel luid spinnen als je hen aait, dat is een goed teken! Je kat vindt het dan heel fijn. Hier is het ook heel belangrijk om te weten wanneer je je kat net niet moet aaien. De meeste katten vinden het niet leuk als je hen aait als ze aan het slapen zijn. Ook als je kat aan het eten is, laat je haar beter met rust.
     

  • Zorg ervoor dat je kat in een leuke omgeving leeft. Zorg dat je kat voldoende speeltjes heeft om zich bezig te houden, koop misschien een tweede kat zodat ze een vriendje heeft om mee te ravotten… Zorg naast vermaak, ook voor schone én gevulde eet- en drinkbakjes voor je kat! Bij voeding is het ook belangrijk dat het voer dat je uitkiest alle voedingsstoffen bevat die je kat nodig heeft. Ben jij niet zeker of jouw voeding wel goed is voor je kat? Dan kan je hier een artikel vinden dat precies uitlegt wat jouw kat nodig heeft!
 
  • Wees nooit gemeen tegen je kat. Katten halen nu eenmaal kattenkwaad uit. Het is belangrijk om je kat goed op te voeden en haar duidelijk te maken dat bepaalde dingen niet mogen, maar let op met welke straffen je gebruikt! Probeer altijd te zoeken naar katvriendelijke manieren om dit gedrag af te leren!

Aanbevolen artikelen