Een angstige of een boze kat is duidelijk te herkennen aan haar lichaamstaal, maar hoe kan jij weten of je kat nu écht gelukkig is?


De lichaamstaal van een kat

Je kan op allerlei manieren zien dat je kat gelukkig is, vooral haar lichaamstaal spreekt boekdelen. Wanneer haar snorharen naar voren wijzen, haar oortjes naar voren gericht zijn, haar staart opgericht is in de vorm van een vraagteken, dan is de kat op haar gemak of gelukkig. Een gelukkige kat slaapt op haar zij of zelfs op haar rug, spint en speelt veel. Is je kat echt dolgelukkig om jou terug te zien na een lange dag op het werk? Dat zie je aan haar staart die ze omhoog houdt en laat trillen. Dat noemen we ook wel ‘droogsproeien’, omdat dit dezelfde beweging is die een kat maakt bij het sproeien, alleen komt er nu geen vocht vrij.

Witte kat met bruine neus en oren
Als je kat dolgelukkig is, gaat ze hevig met haar staart trillen: dat noemen we ook wel droogsproeien

Hoe maak ik mijn kat gelukkig?

Wil jij er alles aan doen om je kat gelukkig te maken? Dan hebben wij een paar goede tips voor jou!
 

  • Geef je kat liefde en affectie, door haar bijvoorbeeld te aaien wanneer ze daar om vraagt. Katten houden ervan om geaaid te worden onder hun kin en bij de oren. Weersta aan de verleiding om je kat ook te aaien wanneer ze ligt te slapen of aan haar eetbak zit: niet storen alstublieft! Wil je zeker zijn dat je kat het aaien leuk vindt? Check dan hier nog meer tips.
     

  • Zorg ervoor dat je kat in een inspirerende omgeving leeft. Zorg dat ze voldoende speeltjes heeft om zich bezig te houden en hanteer ook regelmatig zelf de speelhengel voor quality time together. Sommige katten worden helemaal happy van een tweede kat in huis, maar een garantie heb je nooit. Best haal je twee kittens uit hetzelfde nest in huis, zodat ze later altijd een vriendje hebben. Zorg naast vermaak ook voor schone én gevulde eet- en drinkbakjes. 
 
  • Wees nooit gemeen tegen je kat. Katten halen nu eenmaal kattenkwaad uit wanneer ze hun natuurlijke behoeftes niet op een andere manier kunnen vervullen. Klimt je kat in de gordijnen? Voorzie dan extra plekjes in de hoogte. Krabt ze je zetels kapot? Dan heb je onvoldoende krabpalen en krabkartons in huis, of staan ze op de verkeerde plek. Vraag je altijd af waarom je kat iets doet en hou in het achterhoofd dat straffen nooit de goede oplossing is. Probeer altijd te zoeken naar katvriendelijke manieren om ongewenst gedrag te voorkomen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen