Heb jij soms ook het gevoel dat je kat iets doet om jou te pesten? Dat ze aan je zetel krabt, op het aanrecht springt of naast de kattenbak plast, alleen maar om jou te irriteren? In dit artikel zoeken we uit of katten echt kleine duiveltjes zijn, of dat ze hun reputatie gewoonweg niet mee hebben. 

Katten hebben geen dubbele agenda

Neem het van ons aan: een kat doet nooit dingen om jou een slecht gevoel te geven. Wanneer je je kat nauwgezet observeert, zal je ontdekken dat ze een heel goede reden heeft om bepaald gedrag uit te drukken - en 'baasje pesten' hoort daar niet bij.
 

  • Een kat die aan de zetel krabt, vindt jouw zetel waarschijnlijk de allerbeste plek in huis om haar nagels te scherpen, haar geurvlaggen uit te zetten of om eens lekker languit te stretchen. Ontdek in dit artikel hoe je ervoor kan zorgen dat je kat een ander plekje uitkiest
     
  • Een kat die op het aanrecht springt, vindt daar misschien vaak wat lekkers om te eten, houdt ervan om te helpen met de 'afwas' of is simpelweg op zoek naar een veilig uitkijkpunt om de omgeving te overzien. Maak het aanrecht minder interessant voor je kat en voorzie een nog hogere rustplek in de buurt waar je kat naar hartenlust kan chillen. 
     
  • Ook katten die naast de kattenbak plassen zitten met een probleem. Misschien is de bak niet tijdig schoongemaakt, houden ze niet van de vulling die jij gekozen hebt of is de kattenbak van plaats veranderd. Maar het kan ook zijn dat je kat stress ervaart of pijn heeft wanneer ze gaat plassen. Lees hier uitgebreid over kattenbakproblemen bij de kat. 

 
Voor elk 'ongewenst' gedrag moet je dus gaan kijken waarom je kat het doet - want voor jouw kat is datzelfde gedrag vaak net wél gewenst. Door enkele aanpassingen te maken in je huis of in de dagelijkse routine, kan je het meeste 'pestgedrag' vrij eenvoudig oplossen. Straffen heeft in elk geval geen zin, wel helpt het om je kat aandacht te geven wanneer ze dingen doet die jij wél fijn vindt. Heeft jouw kat gedragsproblemen die je zelf niet opgelost krijgt? Schakel dan de hulp in van een gediplomeerd kattengedragstherapeut. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen