Ben jij zo iemand die altijd z’n hond in de buurt heeft? Neem je hem mee naar elk terrasje, krijgt hij een koekje bij elk familiebezoek en heeft hij zijn eigen koffertje om op reis te gaan? Trakteer hem dan eens op een uurtje snuffelen: een uitje helemaal in het teken van je hond. Dit keer vorm jij het decor! 

Wat is een snuffeltuin? 

Een snuffeltuin is een afgesloten weide waar honden mogen loslopen, maar het is zoveel meer dan een doodgewone speelweide. De tuin is gevuld met allerlei materialen, obstakels, voorwerpen en ondergronden die explorerend gedrag stimuleren. Honden gebruiken bij het observeren van de wereld immers eerder hun neus, dan hun ogen. Ze zijn in staat om individuele geuren te onderscheiden en kunnen uit de lucht die ze met hun neus opnemen allerlei informatie halen. Denk maar aan honden die explosieven opsporen, kanker herkennen of zweetstalen van COVID-positieve mensen identificeren
 
Op allerlei plekjes in zo’n snuffeltuin worden gezonde lekkernijen verstopt. Tijdens het zoeken naar dat lekkers, stimuleert de hond al zijn zintuigen. Dat gebeurt op het tempo van de hond zelf: hoe aanlokkelijk het ook is, als begeleider blijf je gewoon in de buurt zonder je ook actief te bemoeien met de belangrijke ‘taak’ van je hond. Alleen zo komt je hond echt tot rust. 
 

Voor welke honden is zo’n snuffeltuin geschikt? 

Veel activiteiten vereisen een basisgehoorzaamheid van je hond en vaak is het noodzakelijk dat je hond andere honden duldt in zijn buurt. Ook angstige honden en honden met een rugzakje vallen vaak uit de boot. Maar een snuffeltuin, die heb je helemaal voor jou alleen. Omdat je hond er zijn natuurlijk gedrag kan uitoefenen - snuffelen is zowat het basisgedrag van élke hond - wordt hij er in geen tijd helemaal zen. Het is ook een ideale uitlaatklep voor honden die in de stad wonen of om een andere reden nooit los kunnen lopen
Zwarte labrador hond snuffelt tussen bladeren
Roxy neemt haar tijd om te onderzoeken 
Springer spaniel hond staat voor takkentipi en kinderfiets
June weet niet waar eerst beginnen 
In het bijzonder is ruiken een aangename bezigheid voor honden op leeftijd of honden die revalideren van een operatie. Ze zijn niet in staat om grote fysieke inspanningen te leveren, maar kunnen (net zoals iedereen) enorm genieten van wat me-time. Bovendien worden honden ook écht moe van zo’n geursessie. Ook al vergt het niet veel van hun lichaam, mentaal kan een rondje speuren je huisdier helemaal uitputten. 
 
Om diezelfde hebben ook pups het naar hun zin in een snuffeltuin: met hun neus vol lekkere geurtjes kunnen ze op een rustige en veilige manier wennen aan allerlei alledaagse situaties. En zoals veel pupeigenaars kunnen beamen: het is zo leuk om je puppy of puber eens écht moe te zien! Tenslotte zijn er nog de angstige of onzeker honden, die profiteren van het bewezen stressverlagende effect van deze buitenactiviteit.
 

Snuffeltuin Scent in Genk

Hoe zo’n sessie nu precies in z’n werk gaat, wilden we wel eens uitproberen. Daarom trok onze redactie met drie viervoetige proefkonijnen naar Snuffeltuin Scent in Genk, waar Sabrina Allegria een achtertuin heeft omgetoverd tot een echt geurtjesparadijs. Ons trio mocht samen de tuin verkennen omdat de honden elkaar goed kennen en - vooral - elkaar met rust laten. Voor hondenvrienden die alleen maar oog voor elkaar hebben, boek je beter een aparte sessie.
Springer spaniel hond op palletten
June werkt in de hoogte 
Cocker spaniel hond in tunnel
Dali zoekt snoepjes in de tunnel 
Wanneer we aankomen heeft Sabrina haar ronde al gedaan: overal liggen lekkere stukjes gedroogde vis verspreid. De honden mogen meteen los en beginnen elk op hun eigen manier aan de opdracht. Roxy, net 14 geworden, blijft lang hangen bij de eerste schatkist die ze tegenkomt: een hoop stenen waartussen potjes met eten verstopt zitten. Ook de slowfeeder en de lickimat vlakbij moeten eraan geloven. Zoals het een dame op leeftijd betaamt, neemt ze uitgebreid de tijd om alle indrukken in zich op te nemen. 
 
De jonge spring-in-’t-veld June weet niet waar eerst beginnen. Ongedurig struint ze van de tunnel naar de tipi, van een stapel transpalletten naar een berg stro, om ondertussen ook even te gaan checken hoe groot die tuin eigenlijk precies is (groot!). Maar ook zij geeft zich na een vijftal minuten helemaal over aan de grillen van haar behoeftige neus. Dali, revaliderend van een knie-operatie, scant met een indrukwekkende grondigheid elke hindernis die hij tegenkomt. Met een klein beetje hulp vindt hij zelfs de ‘hoge’ snoepjes. 
 
Voor ons als begeleider is het een feest om de honden zo gretig te zien snuffelen. Ondertussen houden we een gezellige babbel met Sabrina over - hoe kan het ook anders - honden. Even moeten we alert zijn omdat twee van onze gasten het op dezelfde koker met brokjes voorzien hebben, maar het grootste deel van de tijd gaan de drie musketiers gewoon hun eigen gang. Eén ding is zeker: dit smaakt naar meer! 
Labrador hond met slow feeder
Roxy bedient zich van de slow feeder 
Cocker spaniel hond in snuffeltuin
Dali onderzoekt alles wat hij tegenkomt 

Zelf een snuffeltuin bezoeken? 

Elke snuffeltuin is anders en legt zijn eigen accenten. Heel veel zijn er nog niet te vinden in ons land, maar de trend is gezet en hopelijk steekt het anderen aan om ook een geurenwereld voor honden open te stellen. In tussentijd zijn we er zeker van dat geen enkele hond er rouwig om zal zijn om een tweede (of tiende) keer dezelfde plek te bezoeken. 
 
In deze snuffeltuinen kan je terecht voor een gezellig uitje met je hond:   
Zin in nog meer snuffelplezier? Ontdek hier hoe je zelf hersenwerkjes kan maken of organiseer eens een speurtocht in je huis. 

Deel dit artikel