Vraag

Mag je een kat die op haar rug ligt over de buik aaien?

Heerlijk toch, wanneer je kat zich languit uitstrekt op haar rug en daarbij uitnodigend haar buik laat zien? Toch geeft je dat géén vrijgeleide om eens liefdevol over dat zachte pelsje te kriebelen. Integendeel!
 
Katten zijn kieskeurige beestjes
, op alle vlakken van hun dagelijkse leven. Misschien haalt jouw huistijger wel haar neus op voor een bepaald merk van kattenvoer, zet ze geen poot in die nieuwe kattenbakvulling, klauwt ze met naar nagels liever in jouw favoriete sofa dan in de krabpaal die er vlak naast staat of gaat ze steevast in jouw sokkenlade liggen slapen in plaats van in dat hippe, dure kattenmandje dat je speciaal voor haar kocht. Alles wat jij net héél graag van haar verwacht, doet ze – bijna opzettelijk – net niet. Katten … you gotta love ’em!
 
Ook als het gaat om het tonen van onze liefde voor onze pluizige viervoeter, denken we maar beter twee keer na. Sommige katten zijn echte knuffelpoezen en kunnen niet genoeg krijgen van aaitjes en liefkozingen, maar iets brutalere types kunnen je onverwacht trakteren op een welgemikte klauw in je handen wanneer je hen aanraakt op een ongewenst plekje. Dat doen ze niet om je pijn te doen, maar om je te waarschuwen dat ze geen zin hebben in al jouw aanrakingen. Jammer voor ons, maar de meeste katten houden nu eenmaal niet zo van dat soort ‘overdreven’ fysieke genegenheid. Wil je haar toch graag even aaien, concentreer je dan op de plaatsen die katten zélf gebruiken om tegen jou aan te schurken: haar wangen, achter de oren, onder de kin en aan de flanken.
 
Wanneer je kat zich tijdens het slapen helemaal op haar rug draait, maakt ze aan haar omgeving duidelijk dat ze zich 100% op haar gemak voelt. Een rugslapende kat is per definitie een zorgeloze kat, anders zou ze nooit haar meest kwetsbare plekje – zijnde haar buik – zo toegankelijk tentoonstellen! In de natuur zal je een wilde kat nooit op die manier zien rusten, want het kost veel te veel tijd om vanuit die houding recht te springen wanneer er plots een roofdier de rust komt verstoren. Bovendien liggen de meest vitale organen van de kat in die pose volstrekt onbeschermd en kan ze er bij een aanval erg bekaaid van afkomen … 
 
Terwijl een kriebel over de buik van je kat voor jou een liefdevol teken van affectie is, staat het voor je huisdier zowat gelijk aan een aanslag op haar leven. Op dat moment ben jij immers niet meer het betrouwbare baasje, maar een sluw roofdier dat het op een onbewaakt moment op haar zwakke plek gemunt heeft. Nadien zal ze niet snel nog eens de fout maken om al duttend haar buik onbeschermd aan de buitenwereld te tonen … en is de kans groot dat jullie vertrouwensband – al dan niet tijdelijk – beschadigd is. Onze goede raad? Geniet van op veilige afstand van dat poezelige buikje en blijf er met je handen van af! Uitzonderingen bevestigen de regel, maar de meeste katten zullen een buikmassage absoluut niet appreciëren.
Rosse kitten slaapt op zijn rug