Katten zijn experts in veel dingen, maar als ze ergens in uitblinken, dan is het wel de edele kunst van het zalige nietsdoen. Dolce far niente, voor de kenners. Of het nu gaat om een diepe slaapsessie, een kort middagdutje of gewoon een beetje soezen: er is niets zo rustgevend als kijken naar een slapende kat. En dat doet ze in de meest uiteenlopende houdingen, elk met hun eigen betekenis. Wij zetten de meest voorkomende slaapposes van je kat even voor je op een rijtje!

De ‘Donut’

Omdat katten gek zijn op knusse warmte, zullen ze er alles aan doen om hun eigen lichaamswarmte zo goed mogelijk vast te houden. Door zich op een bolletje te rollen, hun snuit tussen hun pootjes te steken en hun staart om hun lichaam heen te krullen, geven ze de koude geen kans. Allemaal relatief natuurlijk wanneer je als verwende huiskat dag en nacht kan genieten van een dak boven je hoofd en centrale verwarming onder je poep … Maar wie zijn wij om hun relaxte levensstijl te bekritiseren?
 
Katten die in het wild leven, zullen ook vaak deze slaaphouding aannemen omdat ze op die manier hun meest kwetsbare lichaamsdelen – hun gezicht, keel en vitale organen – zo goed mogelijk kunnen beschermen. Bovendien kunnen ze in die pose gemakkelijk een half oogje opentrekken om de omgeving te scannen op vijanden of prooien. Het zijn dus zowel alerte als knusse katten die de ‘Donut’ verkiezen voor hun dagelijkse tukjes. Zie je jouw kat heerlijk soezen, opgedraaid als een rozijnenkoek? Laat haar dan maar lekker profiteren van haar momentje me-time.
Crèmekleurige kat slaapt opgerold op witte sprei
Door zich op een bolletje te rollen, houdt een kat haar lichaamswarmte dicht bij zich en beschermt ze haar meest kwetsbare lichaamsdelen

De ‘Sideways’

Een doorsnee volwassen kat slaapt tussen 12 en 16 uur per dag – en jonge kittens doen met 20 uur zelfs nóg beter. Dan kan je het je maar beter zo comfortabel mogelijk maken, toch? Net als mensen slapen ook katten het best wanneer ze op hun zij liggen. Wanneer je kat deze meest natuurlijke slaaphouding aanneemt, wil dat zeggen dat ze zich prima op haar gemak voelt en tevreden is met de omgevingstemperatuur. De pootjes liggen dan ontspannen en ietwat uitgestrekt naast haar lijf – ze is duidelijk niet bang voor potentiële gevaren van buitenaf.
 
In deze houding zal je kat haar diepste, langste slaapuurtjes doormaken, en ja, wie weet zelfs dromen! Het is dan ook heel belangrijk dat je haar niet stoort, zodat ze optimaal van haar rust kan genieten. Katten die vaak zijdelings slapen, voelen zich helemaal thuis bij hun baasje en hebben er het volste vertrouwen in dat die geen fratsen met hen zal uithalen. Schaad dat kostbare vertrouwen dus zeker niet!
Rosse kat slaapt op haar zij
Op haar zij, met de pootjes ontspannen en uitgestrekt naast haar lijf, is voor een kat de meest natuurlijke slaaphouding

De ‘Sfinx’ – en met uitbreiding: het ‘Brood’

Wie vertrouwd is met de bouwsels uit het oude Egypte, kan zich vast wel de statige sfinx voor de geest halen: de iconische bewaker van de piramiden, met het hoofd van een farao en het lijf van een leeuw. Ook katten nemen deze houding graag aan, waarbij ze op hun buik gaan liggen, de achterpoten optrekken en de voorpoten uitstrekken. Een ideale houding om met (half)gesloten ogen een beetje te liggen dommelen, zonder écht te slapen. Ze kan dit trouwens ook rechtop zittend! Katten nemen deze pose aan wanneer ze even willen bekomen van een spelletje of een potje jagen, maar wel waakzaam willen blijven voor het geval er plots weer iets te beleven valt. Een houding voor huistijgers met FOMO, kortom. Blijft het rustig rondom hen, dan durven ze wel hun kop neer te vleien op hun voorpoten voor een korte maar krachtige powernap.
 
De Sfinx, maar dan met de voorpoten en de staart netjes onder het lichaam weggestopt, staat onder kattenliefhebbers bekend als het ‘Brood’. Waarom? Dat hoeven we niet uit te leggen, zeker? Dit is de houding van een tevreden, ontspannen kat die zich veilig voelt, en ze kan ’m best lang volhouden. Vergelijk het gerust met de kleermakerszit van een ervaren yogi: het vergt bijzonder weinig inspanning en staat de kat toe om makkelijk te switchen naar ofwel een actievere houding – rechtstaan en wegwandelen – ofwel een meer comfortabele slaaphouding voor een langere dut. Bovendien houdt ze op die manier haar pootjes en staart lekker warm!
Rosse kat rust uit in 'broodhouding'
Deze houding is ideaal voor je kat om even te bekomen van een wild spelletje – echt slapen doet ze meestal niet op die manier

De ‘Chiller’

Katten die op hun rug liggen te slapen – meestal licht gebogen in de vorm van een banaan en met hun pootjes in de lucht – zeggen eigenlijk: ‘Don’t worry, be happy’. Proficiat, jij hebt met de meest zorgeloze kat ter wereld te maken! De buik is namelijk haar meest kwetsbare plek, dus die laat ze enkel en alleen zien wanneer ze zich 100% op haar gemak voelt. Deze houding is ook de moeilijkste om snel van recht te krabbelen wanneer er alsnog gevaar zou dreigen, wat wil zeggen dat poeslief zich absoluut van geen kwaad bewust is. Een wilde kat zal je dus zelden in deze slaaphouding aantreffen. Geen beter teken van onvoorwaardelijk vertrouwen dan een kat die op haar rug slaapt. Je hebt dus een veilige en betrouwbare omgeving voor je viervoeter gecreëerd en daar mag je terecht trots op zijn! Ligt je huistijger dan ook nog eens met haar pootjes te ‘trekken’ of met haar bekje open te ‘mekkeren’, dan wordt het helemaal schattig. Een slapende kat, beter dan Netflix!
Rosse kat slaapt uitgestrekt op haar rug
Een kat die op haar rug slaapt en haar buik laat zien, stelt zich erg kwetsbaar op, dus voelt ze zich 100% veilig

De ‘Undercoveragent’

Het is duidelijk dat katten aangetrokken worden door warme plaatsen waar ze comfortabel kunnen verpozen. In hun zoektocht naar een knusse, beschutte slaapplek zullen ze dan ook niet twijfelen om ergens onder, in of tussen te kruipen. Heb je een lade van je kleerkast laten openstaan? Dan kan je er donder op zeggen dat je kat er haar nieuwe kingsize bed van maakt. Ook wasmanden met proper gestreken kleren, lege kartonnen dozen of zachte badhanddoeken, hebben een grote aantrekkingskracht op katten. Iets om rekening mee te houden als je een fleecedekentje gebruikt om je nieuwe sofa af te dekken zodat de kat er niet op gaat zitten … Kruipt je kat ergens weg in een donker hoekje om rustig te slapen, dan hoef je je geen zorgen te maken: ze heeft gewoon – net als wij allemaal – even nood aan stilte en afzondering. 
Kat slaapt in jeansbroek
Katten zoeken graag een veilige, beschutte plek op waar ze in alle rust even kunnen ontsnappen aan de drukte

De ‘Human’

Tot slot kan je nog het geluk hebben je leven te delen met een heuse knuffelpoes. Een kat die jouw warmte en gezelschap komt opzoeken en bovenop je schoot of – welja – je gezicht in slaap valt, is het toppunt van kattenliefde voor haar baasje. Goed, ze doet het natuurlijk in de eerste plaats om gebruik te maken van jouw lichaamswarmte en je als een handig kacheltje op koude dagen te beschouwen. Maar heus, ook katten kunnen van hun mensen houden en dat tonen ze onder andere door zich uitgebreid tegen je aan te schurken, kopjes te geven en ten slotte spinnend in slaap te vallen. De ene kat zakt meteen weg in een diepe coma, terwijl de andere bij elke millimeter die je durft te bewegen verstoord haar wenkbrauw optrekt. En dan zijn er nog de katten die erop staan dat je hen non-stop blijft aaien tot ze naar Dromenland vertrekken. Je kiest zelf in hoeverre je als baasje tegemoet komt aan de wensen van Hare Kattige Hoogheid, natuurlijk!
Witte raskat zit op schoot
Jouw lichaamswarmte is voor een kat het beste argument om dicht tegen je aan te kruipen, maar vergis je niet: ze doet het ook omdat ze van je gezelschap geniet!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen