Hou jij van honden, maar wil je liever niet elke dag vuile poten wassen en wekelijks klitten bestrijden met een flinke kambeurt? Om nog maar te zwijgen over al die bezoekjes aan het trimsalon? Dan is een kortharige hond misschien wel wat voor jou. Ben je echter op zoek naar een hond die niet verhaart, dan ben je hier niet aan het juiste adres: ook met een kortharige hond in huis moet je regelmatig de stofzuiger bovenhalen. Meer nog: hoe korter de haren, hoe moeilijker ze te verwijderen zijn uit tapijten, kussens en stoffen zetels. Kortharige honden zijn er in het groot en in het klein, actief en rustig, en zijn vertegenwoordigd in alle rasgroepen. Ontdek in dit lijstje enkele populaire vertegenwoordigers:


 

1. Rhodesian ridgeback

De Rhodesian ridgeback staat vooral bekend om de ridge of ‘pronk’ op zijn rug. Dat is een zone over een deel van de ruggengraat waarop het haar in de andere richting groeit, waardoor het lijkt alsof er een kleine hanenkam op de hond staat. De Rhodesian ridgeback is een enorm goede waakhond en zal meteen alarm slaan als er iets niet pluis is. Daarnaast is hij ook een uitstekende gezinshond, met een enorme hoeveelheid empathie. Het is belangrijk om hem voldoende aandacht te geven, zodat hij zich écht een deel van het gezin voelt. Binnenshuis zal het ook een erg rustige en aanhankelijke hond zijn, als je hem buitenshuis tenminste voldoende beweging geeft … 
 
De vacht van de Rhodesian ridgeback herken je in één oogopslag aan de ‘ridge’ die over zijn rug loopt

De vacht van de Rhodesian ridgeback herken je in één oogopslag aan de ‘ridge’ die over zijn rug loopt


 

2. Bordeaux dog

De Bordeaux dog is niet alleen een lieve gezinshond, maar daarnaast ook een betrouwbare waakhond. Toch zal hij het oordeel van zijn eigenaar volgen, wanneer die aangeeft dat de bezoekers te vertrouwen zijn. Naar zijn gezin stelt hij zich altijd vriendelijk en loyaal op. De Bordeaux dog houdt van een actief leven, maar die activiteit zit hem meer in ‘samen dingen ondernemen’ dan ‘zich fysiek uitputten. Een paar wandelingen per dag volstaan. Als je een Bordeaux dog in huis wil halen, is het belangrijk om te weten dat hij het soms wat moeilijker heeft om met andere honden om te gaan, voornamelijk twee reuen bij elkaar kunnen al eens problemen geven. Met andere huisdieren en kinderen gaat hij dan weer wél goed om, op voorwaarde dat hij op jonge leeftijd met hen heeft kennisgemaakt op een fijne manier. Net als de meeste andere kortharige honden heeft de Bordeaux dog niet veel vachtverzorging nodig, maar het is wel belangrijk om regelmatig de huidplooien van de hond proper te maken om infecties te voorkomen.
 
De huidplooien van de Bordeaux dog hebben wel wat extra verzorging nodig
De huidplooien van de Bordeaux dog hebben wel wat extra verzorging nodig

3. Mopshond

De mopshond ken je waarschijnlijk al van zijn korte snuit. Die snuit is echter niet alleen maar schattig: hij zorgt vooral voor grote gezondheidsproblemen bij de hond … Daarom is het van groot belang om op zoek te gaan naar een verantwoordelijke fokker die de gezondheid van zijn dieren op de eerste plaats zet. Daarnaast is de mopshond ook een lieve gezinshond die ervan houdt om samen te zijn met zijn eigenaars en het bovendien prima kan vinden met kinderen. Speels is de mopshond zeker en vast, maar door zijn korte snuit krijgt hij snel ademhalingsproblemen wanneer hij lange tijd actief is, zeker bij het ouder worden.

Wekelijks even kort borstelen volstaan om zijn vacht in topvorm te houden. Maar schenk wel wat extra aandacht aan de rimpel boven zijn neusje, want daar kan makkelijk vuil tussen blijven zitten, wat voor ontstekingen kan zorgen.
 
De mopshond is een lieve en speelse gezinshond
De mopshond is een lieve en speelse gezinshond

4. American Staffordshire terriër 

De American Staffordshire terriër wordt vaak gepresenteerd als een gevaarlijke hond. Dat heeft hij voornamelijk te ‘danken’ aan zijn uiterlijk, dat doet denken aan dat van de bull terriër. Die gelijkenis is niet toevallig: de bull terriër is namelijk een van de voorouders van de AmStaff. Het stoere imago dat dit ras gekregen heeft doorheen de jaren is echter niet helemaal correct. Het is een enorm mensgericht ras dat houdt van ravotten en knuffelen met de leden van zijn gezin. 

Toch is het belangrijk om te onthouden dat de opvoeding en de socialisatie altijd een belangrijke rol spelen in het uiteindelijke karakter van de hond. Geef deze hond in de foute handen en dan kan het behoorlijk misgaan. De stevige kaken van dit hondenras kunnen enorm veel schade aanrichten, waardoor dit hondenras enkel geschikt is voor ervaren hondeneigenaars die garant staan voor een goede opvoeding. 
 
In tegenstelling tot zijn ‘stoere’ imago is de American Staffordshire terriër een echte knuffelbeer

In tegenstelling tot zijn ‘stoere’ imago is de American Staffordshire terriër een echte knuffelbeer


 

5. Chinese naakthond 

De Chinese naakthond kan uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Met zijn bijzondere looks is hij onmiddellijk te herkennen: een naakt lichaam met wat langer haar aan de oren en het gezicht, de poten en de staart. De Chinese naakthond is erg intelligent en sportief, wat hem een uitstekend maatje maakt voor hondensporten. In flyball of agility zal hij zich heel goed kunnen uitleven. Als je na het sporten thuiskomt met je Chinese naakthond, is het ook een schat van een huisdier. Hij houdt ervan om aandacht te krijgen en te knuffelen met zijn baasjes.

Je zou misschien denken dat de naakte huid geen vachtverzorging nodig heeft, maar dat is fout. Deze diertjes zijn erg gevoelig voor uitdroging of verbranding door het felle zonlicht. Daarom moeten ze regelmatig gewassen worden, waarna ze ingesmeerd worden met een speciale crème om de huid te beschermen. Tegen de zon is dan weer een zonnecrème voor honden nodig.
 
De Chinese naakthond mag dan geen vacht hebben, toch heeft zijn huid de nodige verzorging nodig

De Chinese naakthond mag dan geen vacht hebben, toch heeft zijn huid de nodige verzorging nodig


 

6. Beagle

De beagle is een populaire gezinshond met een aparte persoonlijkheid: aanhankelijk, vriendelijk, zachtaardig, maar ook een tikkeltje koppig. In gezinnen met kinderen vormt de beagle een leuke speelkameraad, maar hou wel rekening met zijn grote behoefte aan beweging. Wandelen, hondensporten, zwemmen … Het is dagelijkse kost voor een beagle-baasje. En als je daar geen tijd voor hebt? Dan loop je wel eens het risico dat je hond zelf op zoek gaat naar manieren om zich te entertainen, hoewel jij die waarschijnlijk minder amusant zal vinden. 
 
Met een beagle in huis verveel je je nooit!

Met een beagle in huis verveel je je nooit!

 

7. Whippet 

De whippet is een kleine windhond, wat maakt dat hij enorm sportief is. Gelukkig is dit hondenras rustig in huis - op voorwaarde dat hij tevoren lekker heeft kunnen rennen. Het is een goed idee om aan hondensport te doen met je whippet, je vindt vast een uitlaatklep waarin deze viervoeter kan uitblinken. In het eigen gezin stelt deze hond zich erg aanhankelijke hond op, maar tegenover vreemden houdt hij zich eerder afzijdig. Ook katten vindt hij geen leuke vrienden, omdat hij in een vorig leven konijnenjager was, tenzij hij is opgegroeid met poezelige huisgenoten.
De whippet is dol op rennen en jagen
De whippet is dol op rennen en jagen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen