Konijnen zijn nieuwsgierige beestjes. Wanneer ze de kans zien om hun snuffelend neusje te volgen, zullen ze dat zeker niet nalaten. Sommige konijnen zijn echte ontsnappingskunstenaars en gaan regelmatig op excursie, maar zijn gehecht aan hun territorium zodat ze vaak vanzelf weer terugkeren naar hun eigen hok of ren. Woon je in de buurt van een drukke weg of hebben je buren een jachthond? Dan wacht je maar beter niet te lang om je ontsnapte konijn weer op te sporen. Konijnenexpert Josine van De Nijnerij weet als geen ander hoe je die zoektocht moet aanpakken!

Waarom ontsnapt een konijn?

‘Curiosity killed the cat’, zeggen ze weleens, maar dat geldt natuurlijk evengoed voor een konijn. Gedreven door hun nieuwsgierigheid om de wereld buiten hun hok of ren te zien, kunnen konijnen soms grote risico’s nemen, bijvoorbeeld door diepe gangen te graven of over hoge hekken heen te springen. Voor ze het zelf goed en wel beseffen, zijn ze dan plots een heel eind van huis, in een onbekende wereld vol gevaren. 

Maar ook hormonen kunnen de wanderlust in een jong konijn aanwakkeren. Vangen ze een vleugje van een wild konijn uit de omgeving op, dan kan hun voortplantingsdrang de aanzet geven om uit hun veilige hok te ontsnappen voor een avontuurtje. 

Tot slot kan je konijn ook ergens zo hard van schrikken dat het in paniek de benen neemt. Denk maar aan een hond die plots begint te blaffen, een plotse donderslag bij heldere hemel of andere luide geluiden in de omgeving. Door zijn aangeboren vluchtreflex kan hij dan ver afdwalen van zijn vertrouwde thuis en zijn weg niet meer terugvinden.
 
 

Hoe herken je een ontsnapt tam konijn?

Zie je ergens een konijn lopen en wil je ’m vangen? Het eerste wat je dan even moet uitzoeken, is of het wel om een tam konijn gaat. Soms denken mensen dat ze een Vlaamse reus hebben zien lopen en dan blijkt het toch een wild konijn met dezelfde vachtkleuren, maar een kleiner formaat te zijn. Een tam konijn kan je nochtans makkelijk herkennen!
 
  • Tamme konijnen hebben bijvoorbeeld soms hangende oortjes en opvallende kleuren, zoals wit en zwart, terwijl de oren van een wild konijn meer rechtop staan en bij de punten wat doorzichtiger zijn, en zijn vacht een meer neutrale schutkleur heeft. Vaak is hun buik ook wit.
     
  • Ook de manier van lopen is anders: waar een wild konijn echt zal rennen, verplaatst het gemiddelde tamme konijn zich eerder al ‘hupsend’ met kleine sprongetjes.
     
  • Een tam konijn heeft een rond gezichtje, terwijl dat bij een wild konijn wat hoekiger van vorm is. 
     
  • Tamme konijnen – los van de grootte van het ras – zijn over het algemeen wat groter en met minstens twee kilo ook zwaarder dan wilde konijnen, die gemiddeld tussen één en twee kilo wegen.
Wild konijn rechtop in het gras
Wilde konijnen hebben een schutkleur, rechtopstaande oren en een meer hoekig gezicht
Tam konijn met hangende oren
Tamme konijnen hebben vaak een meer opvallende vachtkleur, hangende oortjes en een rond gezicht
Kortom, een wild konijn is er helemaal op gebouwd om zo weinig mogelijk op te vallen zodat hij makkelijker kan overleven in de natuur. Een tam konijn daarentegen leeft in een veilige omgeving en kan volop inzetten op zijn schattigheidsfactor!
 
 

Konijn kwijt? Zo vind je hem terug!

Zit je konijn niet meer in zijn hok of ren en heb je geen flauw idee waar hij rondhangt? Dan kan je op zoek gaan naar sporen. Denk aan keuteltjes die hij heeft achtergelaten, plekjes in de tuin waar duidelijk aan de planten is geknaagd of waar graafsporen zichtbaar zijn, zoals bij een tuinhek. Levert dit niets op? Misschien heb je dan wel een vermoeden van waar je konijn zich kan schuilhouden. Dan kan het volstaan om stilletjes op die plek te gaan zitten en rustig te wachten tot je huisdiertje zich laat zien.
Keuteltjes, afgeknabbelde planten of graafsporen duiden op de aanwezigheid van een konijn in de buurt
Om je konijn te overhalen uit zijn schuilplaats te komen, kan je een beetje van z’n favoriete voer rondstrooien in de buurt van waar je zit. Konijnen hebben een goede neus, dus ze kunnen het voer zeker van op enkele meters afstand ruiken. De kans is groot dus dat je konijn zich door zijn nieuwsgierigheid of zijn hongergevoel zal laten leiden om tevoorschijn te komen, op voorwaarde dat hij ontspannen is en zich niet opgejaagd voelt.
 
 

Konijn gevonden? Zo ga je te werk!

Weet je waar jouw ontsnapte konijn zit? Ga het beestje dan zeker niet achterna jagen, want op die manier zal je hem nooit te pakken krijgen. Ook tamme konijnen kunnen namelijk een snelheid van 50 tot 55 kilometer per uur halen – dat is sneller dan de gemiddelde kat!
 
Hou er ook rekening mee dat jouw konijntje, dat anders zo lief en aanhankelijk is, zich in een vreemde situatie toch anders zal gedragen dan wat je in z’n bekende territorium gewoon bent te zien. Verwacht dus niet dat jouw konijn zomaar naar je toe zal komen ... De kans is heel groot dat het diertje in paniek raakt en vluchtgedrag zal vertonen.
 
 

Stap 1: Blokkeer alle vluchtroutes

Het belangrijkste is dan ook dat je zo snel mogelijk alle vluchtwegen gaat blokkeren. Kijk dus goed je tuinafsluiting na: zitten er gaten of openingen in je hek waar je konijn doorheen kan kruipen? Probeer die dan met wat planken of met gaas dicht te maken. Zo kan je konijn alvast niet in een andere tuin of op straat geraken. 
Konijnen zijn meesterlijke gravers en hebben genoeg aan een kleine opening om door te ontsnappen

Stap 2: Zorg voor een verplaatsbare barrière

Nu is het zaak om het konijn voorzichtig in een hoekje te drijven – niet opjagen dus! Je kan best meteen wat vrienden of buren optrommelen, zodat je samen een soort menselijke barrière kan vormen. Kijk ook eens of je wat handige hulpmiddelen in huis hebt, zoals een puppyren of een rol kippengaas, die je samen kan vasthouden. Dit maakt het makkelijker om het konijn naar een bepaalde plek toe te drijven waar je hem vervolgens kan vangen. 
 
Hou dit ‘hek’ dan wel goed tot tegen de grond en zorg dat het minstens een meter hoog is, anders zal je konijn er beslist onderdoor glippen of erover heen springen! Het is ook handig als je de zone waarin je konijn zich bevindt steeds kleiner kan maken, bijvoorbeeld door het kippengaas gaandeweg wat op te rollen of bepaalde delen van de ren er tussenuit te halen. Zo maak je een steeds compactere ruimte waar je konijn niet uit kan ontsnappen, wat het uiteindelijke vangen vergemakkelijkt.
Gezin kijkt naar twee konijnen in een buitenren
Met een verplaatsbare ren kan je het konijn rustig in een hoekje drijven om hem vervolgens makkelijker te vangen

Stap 3: Ga niet overhaast te werk

Een ontsnapt konijn vangen, kan een hachelijke onderneming zijn. Bovendien zijn sommige rassen ook wat schrikachtiger dan andere, zoals de haasachtigen en wat kleinere konijntjes. Hou er dus rekening mee dat je hier wel enkele uurtjes zoet mee kan zijn. Heb je het konijn op een plaats gekregen waar je hem kan vangen? Dan is het essentieel dat je zelf heel kalm blijft. Probeer hem dus niet plotsklaps bij zijn nekvel of oren te grijpen! Niet alleen kan je konijn zich zo ernstig bezeren, maar je maakt hem er ook alleen maar banger mee en dan wordt het nog moeilijker om hem te pakken te krijgen. In paniek kruipt hij zo misschien door een kleine doorgang naar een plekje waar je er zelf niet meer bij kan. 
 
 

Stap 4: Probeer je konijn te vangen

Zet op voorhand alvast een reismand klaar. Door de aanwezigheid van al die mensen en geluiden om hem heen, zal je konijn normaal gezien van nature op zoek gaan naar een veilige schuilplaats. Met een beetje gelukt hupst hij dan vanzelf in het reismandje! Je legt er wel best een handdoekje in, zodat je konijn wat grip heeft en niet meteen uitglijdt wanneer hij erin springt. Gaat je konijn niet uit eigen beweging in de reismand zitten, kijk dan of je hem heel voorzichtig kan oppakken. Ga daarbij altijd op zijn niveau zitten – op de grond dus – en praat rustig tegen je konijn om hem gerust te stellen. 
Met een beetje geluk gaat je konijn vanzelf in de reismand zitten, op zoek naar een veilig plekje
Lukt het je echt niet om je konijn zelf te vangen? Aarzel dan zeker niet om een dierenambulance of een andere dierenorganisatie in te schakelen om je een handje te helpen. Met hun jarenlange ervaring en hun professionele vangnetten en -kooien hebben zij jouw langoortje vast in een mum van tijd te pakken. Vooral wanneer het al donker begint te worden, kan dit de beste oplossing zijn. ’s Nachts is de kans dat je ontsnapte konijn aangereden wordt of door een roofdier gegrepen wordt namelijk des te groter, zeker omdat een tam konijn niet meer weet hoe het moet overleven in het wild.
 
Zelf aan de slag gaan met zo’n vangkooi, raden we af. Als je niet goed weet hoe je die moet gebruiken, kan je er per ongeluk samen met je konijn ook een roofdier mee vangen, met alle vreselijke gevolgen van dien!
 
 

Stap 5: Evalueer de situatie

Nu je konijntje weer veilig in z’n ren of hok zit, bekijk je best even hoe het zover is kunnen komen. Misschien zat het deurtje van de ren gewoon niet goed dicht? Of misschien is hij door een gat in de tuinomheining gekropen? 
 
Probeer alle plaatsen waar je konijn overheen kan springen of onderdoor kan graven escape-proof te maken, zodat toekomstige ontsnappingen niet meer kunnen voorvallen. 
 
  • Graaf het gaas rondom de buitenren best een meter diep in de grond. Da’s een pittig klusje, maar het levert wel een extra veilig resultaat op.
     
  • Vergeet niet dat de meeste konijnen graag bovenop hun hok springen en van daaruit weer nieuwe ontsnappingsroutes kunnen ontdekken. Check dus even of ze vanuit die positie niet in de tuin van de buren of op straat kunnen geraken.
     
  • Zorg ook dat de omheining veilig is en geen scherpe randen heeft. Hoe je het ook draait of keert: je konijn zal hoe dan ook weleens proberen te ontsnappen, en zo kan hij zich alvast niet bezeren.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen