De Balinese kat of kortweg ‘Balinees’ is een bijzonder mooi en intrigerend beestje. Maar hoe zit deze kat in elkaar? 

Oorsprong – waar komt de Balinese kat vandaan?

Zoals je kan zien, lijkt de Balinees sprekend op de Siamese kat. Rond 1800 werden dan ook verschillende zogenaamde ‘langharige Siamezen’ geïmporteerd uit Thailand en kregen ze een nieuwe thuis in het westen. Deze katten met het ‘langhaar-gen’ werden verkocht of, indien er geen baasje gevonden werd, om het leven gebracht om zo de rasstandaard van de Siamees in stand te houden.
  
Daar kwam in 1928 gelukkig verandering in toen de ‘langharige Siamees’ werd tentoongesteld op kattenexposities. Amerikaanse fokkers waren er dol op en begonnen in de jaren 1950 te fokken met het ras. Ze veranderden de naam ‘langharige Siamees’ naar ‘Balinees’. Balinees verwijst in deze context dus niet naar Bali, maar naar de elegantie van Balinese danseressen. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Balinese kat?

De Balinees is een gespierde doch slanke kat en lijkt met zijn driehoekige kop en grote oren sprekend op de Siamees, al heeft de Balinees een langer vachtje en een bijzonder fluffy achterwerk. Vooral de helderblauwe ogen van de Balinees vallen op.
 
Er bestond lange tijd discussie over de kleur die de Balinees volgens de rasstandaard mocht hebben. In de jaren 1960 en 1970 werd er enkel gefokt met de kleuren seal, chocolate, blue en lilac. Later werd dit uitgebreid met de kleuren rood, cream, tabby en Javanese. 
 
Net als Birmaanse en Siamese katten, behoren Balinezen vandaag tot de ‘colorpoint katten’. Hun vacht valt op door de overwegend lichte kleur met donkere accenten. Deze bijzondere vacht wordt veroorzaakt door de aangetaste werking van tyrosine, waardoor er minder pigment wordt aangemaakt. De witte vacht op het lichaam ontstaat gelijkaardig als bij albinisme, maar de genetische afwijking komt enkel tot uiting op de warmere lichaamsdelen. Daarom blijven de zogenaamde ‘points’ (de kop, de oren, poten, voeten en staart) donker kleuren. 
 
Volgende kleuren zijn volgens de rasstandaard toegestaan:
 
  • Seal-point: een roomkleurig lichaam met diepzwarte ‘points’
  • Blue-point: een wit lichaam met blauw-zwarte ‘points’. 
  • Chocolate-point: een ivoorkleurig lichaam met bruin als primaire kleur die in de ‘points’ te zien is.
  • Lilac-point: een wit lichaam met een een lichtgrijze kleur die enkel in de ‘points’ te zien is.
  • Cinnamon-point: een kaneelrode kleur in de ‘points’ en een ivoorkleurig lichaam.
  • Red-point: een gebroken wit lichaam met oranjerode ‘points’.
  • Fawn-point: een wit lichaam met grijs-beige ‘points’.
  • Creme-point: een wit lichaam met crème-achtige kleur in de ‘points’.
  • Foreign White: een compleet witte vacht. 
   
Deze katten worden vaak verkocht als ‘hypoallergene katten’, maar helaas kan je er nog steeds allergisch voor zijn. Een allergische reactie wordt veroorzaakt door enzymen in het speeksel van de kat. De Balinees heeft een lagere concentratie aan enzymen die deze allergische reacties kunnen veroorzaken, maar allergieën zijn niet uitgesloten.
Balinees
Vooral de helderblauwe ogen van de Balinees vallen op

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar kan de Balinees worden?

De Balinees is middelgroot, dus niet veel groter of kleiner dan een doorsnee huiskat. Ze weegt tussen drie en vier kilo, al kan een kater tot wel vijf kilogram wegen.
 
 

Karakter en opvoeding – de Balinees is een kat met pit

Balinezen staan graag in de spotlights. Ze zijn zeer betrokken en genieten van de aandacht van hun baasje. Deze intelligente katten zijn echte speelvogels. Ze houden van uitdagende kattenspeeltjes en leuke spelletjes. Krabpalen en hoge zitplankjes in huis zijn een must! De krachtige springers klimmen moeiteloos bovenop alle kasten. 
 
De Balinees wordt ook wel eens een dominante kat genoemd, maar door zijn grote nieuwsgierigheid kan hij goed om met nieuwe huisgenoten. Zo valt er altijd veel te ontdekken! 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Balinese kat nodig? 

De Balinees is een actieve kat met veel energie. Het is belangrijk voeding te kopen die is afgestemd op de noden van je kat. Voor een Balinees wordt hoogwaardig kattenvoer aangeraden. Maar pas op, de kat staat bekend als een moeilijke eter!
 
Let er ook op dat je kat niet te zwaar wordt. De Balinees is van nature slank en atletisch gebouwd. Door veel beweging en de juiste voeding zal ze dit slanke lichaam ook kunnen behouden.
 
Bovendien is de Balinees eenvoudig te verzorgen. Ze heeft geen speciale vachtverzorging nodig, maar zoals bij elke andere (langharige) kat wordt het wel aangeraden ze wekelijks te borstelen. Tijdens de rui kan kattengras een goede ondersteuning bieden.
Balinese kat in boom
Balinese katten zijn echte klimmers die een hoog plekje verkiezen

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Balinees vatbaar?

Door de nauwe verwantschap tussen de Balinees en de Siamees kunnen rastypische ziektes van de Siamees ook optreden bij de Balinese kat. Hypertrofische obstructieve cardiomyopathie (HCM), een verdikking van de hartspier, is een erfelijke rasziekte die regelmatig voorkomt. De ziekte kan worden opgespoord door een echo van het hart. Het hoeft echter niet de dood van je huisdier te betekenen. Een kat kan onder medische begeleiding goed verder leven met HCM, al mag er niet verder mee gefokt worden. 
 
Ook oog- en leverproblemen komen af en toe voor bij de Balinees. Een jaarlijkse controle bij je dierenarts is dan ook een must. Zo weet je zeker of je viervoeter nog fit en gezond is. Een gezonde Balinees kan wel twintig jaar oud worden!
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Balinese kat?

Graag een Balinees in huis? Check eerst nog even dit: 
 
  • De Balinees kent twee types: het oorspronkelijke type en de moderne variant. Door het kruisen van Balinese met Siamese katten is de moderne ‘Siamese variant’ vandaag erg populair. 
     
  • Ga na of je kattenfokker lid is van een fokkersvereniging. Enkel zo kan je ervan uitgaan dat de dieren voldoen aan de rasstandaard en dat erfelijke ziektes vermeden worden. Koop geen kat in een winkel of bij een fokker die aan de lopende band meerdere rassen kweekt. 
     
  • Overweeg goed of je de nodige tijd en middelen hebt om goed voor de Balinees te zorgen. Het beestje vraagt veel aandacht en beweging en de aankoop van de kat kan snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Laat je niet misleiden door fokkers die de kat tegen een veel lagere prijs aanbieden. 
     
  • Wil je liever toch geen honderden euro's uitgeven aan je nieuwe huisgenoot? Neem dan eens een kijkje in een asiel of opvangcentrum. Wie weet wacht er daar een Balinees op jou!
 
Lees voor je overgaat tot de aankoop van een kat zeker nog even dit.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen