Er zijn verschillende voordelen aan een kip houden in je tuin… De belangrijkste reden waarom mensen kippen houden zijn misschien wel de verse eieren die je ’s ochtends kan eten. De Barnevelder is een uitstekende legkip, dus jij zal voortaan elke zondagochtend (en uiteraard ook op andere dagen) kunnen genieten van een verse omelet. Lees hier alles wat je moet weten over dit fraaie, Nederlandse kippenras.

Oorsprong – waar komt de Barnevelder vandaan?

De Barnevelder komt uit een dorp in Nederland dat Barneveld heet. Dit Gelderse dorp heeft zijn naam geleend aan het kippenras. In Barneveld waren al verschillende Aziatische kippenrassen aanwezig, zoals de Cochins, de Croad Langshans en de Brahma’s. De Nederlanders besloten deze Aziatische kippen te kruisen met hun legkippen, waardoor de Barnevelder ontstaan is. Vanaf ongeveer 1920 werden deze kippen ook naar Engeland verscheept, waardoor de Barnevelder nu tot ver buiten de Nederlandse landsgrenzen te vinden is. Ondertussen is dit kippenras overal ter wereld gekend.
Vandaag is de Barnevelder vooral gekend door haar dubbelgezoomde kleur. Die dubbele zoming ontstond niet meteen bij het kruisen van de Aziatische rassen met de Gelderlandse legkippen. Na het kruisen van die kippen met de Indische vechthoen werd de typische dubbele zoming bekomen. Met haar nieuwe dubbele zoming trad de Barnevelder op tijdens het eerste Wereld Pluimvee Congres in Den Haag. Sindsdien wordt er tijdens het fokken niet enkel geselecteerd op de legcapaciteiten van de kip, maar ook op haar typische uiterlijke kenmerken.
Wit-bruine Barnevelder
Barnevelder hanen zijn bonter gekleurd dan de hennen 

Uiterlijk - hoe herken je een Barnevelder?

De Barnevelder kip staat vooral bekend om haar dubbelgezoomde kleurslagen. Dat wil zeggen dat de rand van de veren een andere kleur heeft, die ook terug te vinden is bij de schacht. Er is een zwart dubbelgezoomde variant en een blauw dubbelgezoomde variant. Daarnaast bestaat de barnevelder ook in het effen zwart en wit

 De rug van de Barnevelder heeft door haar voorwaarts gerichte houding een U-vorm. Daarnaast is de rug vooral breed tussen de schouders. De Barnevelder heeft een rode kam, die rechtop op het hoofd staat.
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de barnevelder?

De barnevelder is een middelgrote kip. De hen bereikt een gewicht van ongeveer 2,7 kg terwijl de haan al snel 3,5 kg kan wegen.
 

Karakter – de Barnevelder is een uitstekende legkip

 De Barnevelder is een erg goede legkip, die mooie donkerbruine eieren legt. In goede gezondheid legt ze zo’n 180 eieren per jaar. Daarnaast kan ze nog steeds broeds worden. Ze is daarnaast een erg rustige kip, die geen hoge eisen stelt wat haar verblijf betreft. Uiteraard verkiest de Barnevelder een groot erf of een weide om haar gang te gaan, maar zij is ook tevreden met een ruime ren om in rond te lopen.
Je kan je tuin ook omtoveren tot een echt kippenparadijs. Niet alleen je kippen zijn dan in hun nopjes, ook jij zal er alleen maar plezier aan beleven. Je kan de ganse dag kijken hoe je actieve Barnevelders zich uitleven in de tuin. Zeg je Netflix-abonnement dus maar alvast op! Wist jij al dat je kippen ook trucjes kan leren? 
Zwart dubbelgezoomde Barnevelder
De zwart dubbelgezoomde Barnevelder is de bekendste raskleur


Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Barnevelder nodig?

Zoals bij de meeste kippenrassen, heb je niet veel werk aan een Barnevelder. Zorg ervoor dat je kippen altijd voldoende vers water en voedsel hebben. Je kan je kippen uiteraard keukenrestjes geven, maar verwijder alles wat niet opgegeten wordt tijdig om schimmel te voorkomen. Je moet het hok regelmatig “spot cleanen”, dat betekent dat je de vuile plekken uit de bodembedekking haalt, maar de propere stukken nog laat liggen. Daarnaast is het geen overbodige luxe om minstens één keer per maand het volledig hok een grondige schoonmaakbeurt te geven.
 

Gezondheid en levensverwachting – Voor welke kwaaltjes en ziektes is de Barnevelder vatbaar?

Barnevelderkuikens zijn erg gevoelig aan de ziekte van Marek, die verlamming veroorzaakt. Daardoor overlijden kuikens regelmatig op erg jonge leeftijd. Deze verlammingsziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Veel fokkers van de Barnevelder kiezen ervoor om hun kuikens te vaccineren tegen die dodelijke ziekte. Dat moet in de eerste vierentwintig uur na het uitkomen van het kuiken gedaan worden.
Naast deze ziekte zijn er geen kwaaltjes bekend bij de Barnevelder. Het kippenras bereikt een gemiddelde leeftijd van 8 jaar.
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een barnevelder?

 De Barnevelder is een courant aangeboden legkip, maar voor je tot een aankoop overgaat overloop je best even deze checklist:
  • Voerbak en drinkemmer
  • Een ton waar je het voedsel in kan bewaren, anders riskeer je wel eens dat ratten of andere dieren ’s nachts het eten van je kippen komen oppeuzelen.
  • Voer en snacks: wist jij al dat kippen houden van zonnebloempitten?
  • Kippengrit: dat hebben de kippen nodig om eierschalen te kunnen aanmaken.
  • Kippenhok en kippenren
  • Bodembedekking en nestmateriaal

Denk er ook zeker aan dat je kippen niet alleen mag houden. Ze kwijnen weg zonder gezelschap dus koop je best ineens minstens drie Barnevelders. Kies voor een aanbieder met gezonde kippen die glanzende veren hebben. Laat je je verleiden tot de aankoop van een kuiken, zorg dan dat je alles in huis hebt om hen een goede start te geven. Check ook even of het geslacht reeds gekend is, want voor je het weet zit je met drie hanen in je kippenhok …  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen