Vind jij de snoet van een Engelse bulldog ook zo funny? Denk er dan aan dat honden met een té korte snuit – hoe grappig ook – vaak met ernstige gezondheidsproblemen kampen. Daarom wordt het ras tegenwoordig steeds vaker in een negatief daglicht geplaatst. In sommige landen mogen zelfs helemaal geen platsnuiten meer gefokt worden, omdat het dierenleed té groot is. Gelukkig bestaan er nog fokkers die bewust sportieve bulldoggen fokken met een langere snuit. Zo'n hond past misschien wel perfect in jouw gezin! 

Oorsprong – waar komt de Engelse bulldog vandaan?

De term ‘bulldog’ zou voor het eerst gebruikt zijn in een brief uit de 17e eeuw. In die brief beschrijft een graaf uit Stanford dat hij enkele honden vechtende stieren zag scheiden en opjagen. De graaf vond dat leuk om naar te kijken en ook zijn bezoekers konden ervan genieten. Ze besloten daarom om regelmatig zo'n evenement te organiseren. In Engeland werd het zo bekend als het theater: veel mensen bezochten het ‘bullenbijten’ voor hun plezier. Ze besloten toen ook om deze hondensoort steeds verder te fokken, waarbij ze honden zochten met een gedrongen lichaam en zeer brede kaken. Zo is de Engelse bulldog ontstaan. Enkele eeuwen later werd deze gruwelijke hondensport verboden. Vanaf dan is het karakter van de Engelse bulldog veranderd van een echte vechter naar de trouwe gezinshond zoals we hem vandaag kennen.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Engelse bulldog?

De Engelse bulldog is een stevige hond met korte pootjes. Hij heeft een korte, gladde vacht die eenkleurig of tweekleurig kan zijn. De basiskleur is rood, geelbruin of lichtgeel. De Engelse bulldog kan ook een zwart masker op zijn gezicht hebben. Het hoofd van de Engelse bulldog lijkt meestal nét iets te groot voor zijn lichaam. Op zijn wangen heeft hij zeer opvallende rimpels. De oren zijn zeer dunne flapjes die naar de voorkant van het gezicht vallen.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Engelse bulldog?

De Engelse bulldog heeft een schofthoogte van ongeveer 40 centimeter. Het gewicht ligt tussen 20 en 30 kilogram, afhankelijk van het geslacht van de Engelse bulldog.

Engelse bulldog met zijn tong uit zijn mond
De rimpels op zijn gezicht zijn een zeer typisch kenmerk van de Engelse bulldog

Karakter en opvoeding – de Engelse bulldog is een trouwe en rustige hond

De Engelse bulldog is een zeer betrouwbare hond. Hij heeft een heel goed karakter en is trouw aan zijn baasjes. Om die redenen is hij een zeer geschikte hond voor gezinnen met kinderen. Het is een zeer lieve, sociale hond, ook wat andere honden betreft. Omdat dit zo’n sociale hond is, is het heel belangrijk dat je voldoende tijd met hem besteedt. Hij houdt ervan om te knuffelen en geaaid te worden, dus laat hem geen leven leiden waarin hij altijd buiten zit terwijl de rest van het gezin binnen woont. Hij zal altijd naar zijn baasjes toekomen om aandacht te vragen. De Engelse bulldog heeft een zeer rustig karakter. Hij heeft weinig behoefte aan beweging, waardoor je hem ook op een appartement of een huis zonder tuin kan houden. Elke hond geniet van een dagelijkse wandeling, ook de bulldog, zelfs als hij z'n eigen tuin heeft.
 
Hij is dan misschien heel lief tegen zijn baasjes en andere honden, maar de Engelse bulldog is ook zeer waakzaam, wat hem een uitstekende waakhond maakt. Daarnaast vinden veel mensen dat de Engelse bulldog een agressief uiterlijk heeft, waardoor inbrekers meteen op de vlucht zullen slaan als ze jouw trouwe viervoeter zien. Wij vinden vooral dat hij er schattig uitziet! 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Engelse bulldog nodig?

Als je een Engelse bulldog in huis haalt, is het belangrijk om te weten dat hij niet bestand is tegen te koude of te warme temperaturen. In die situaties laat je hem dus beter binnenshuis. Deze honden hebben misschien wel een verleden waarin ze zeer sportief waren, maar vandaag zijn ze dat niet meer. Hun korte snuit zorgt ervoor dat ze moeilijker adem kunnen halen, waardoor ze snel uitgeput raken. Lange boswandelingen of andere intensieve activiteiten zijn dus helemaal niets voor de Engelse bulldog.
 
Door zijn grote lichaam op de korte poten, kan deze hond last krijgen van rugklachten als hij overgewicht heeft. Het is moeilijk om overgewicht aan te pakken, omdat je het niet kan oplossen met lichaamsbeweging. Daarom is het zeer belangrijk dat je van bij het begin een aangepast dieet zoekt voor je Engelse bulldog en zijn gewicht goed opvolgt.
 
De korte vacht van de Engelse bulldog moet af en toe geborsteld worden, vooral wanneer hij ruit. Dat is de enige manier om je huis min of meer te behoeden voor een overvloed aan kleine haartjes. Je Engelse bulldog vindt het waarschijnlijk fantastisch om zo’n borstelbeurt te krijgen, dus er zijn voordelen voor jou én voor je hond! Het is ook belangrijk dat je regelmatig het gezichtje van je Engelse bulldog schoonmaakt, tussen al zijn rimpels kan namelijk vuil opstapelen en als je dat niet verwijdert, kunnen er huidinfecties optreden.

Engelse bulldog aan zee
De Engelse bulldog heeft weinig beweging nodig, maar slaat een dagelijkse wandeling niet af
Engelse bulldog in bad met gezin
De Engelse bulldog is geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of andere huisdieren

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Engelse bulldog vatbaar?

Engelse bulldogs hebben last van enkele typische erfelijke aandoeningen. Fokkers van stamboomhonden zijn verplicht om hun ouderdieren op die ziektes te testen. Door zijn gewicht en korte poten heeft de Engelse bulldog vaak last van een gewrichtsprobleem aan de knieën, namelijk patella luxatie. Daarnaast moeten fokkers ook altijd een oogonderzoek uitvoeren. Dit hondenras heeft ook vaak ademhalingsproblemen omdat ze een zeer korte neus hebben. Eén van deze ademhalingsproblemen is het brachycefaal obstructief syndroom dat hun uithoudingsvermogen zeer sterk vermindert. Ook bij de voortplanting kunnen er problemen optreden. Deze honden hebben namelijk vaak problemen bij het paren of het werpen van pups. Kunstmatige inseminatie en keizersnedes zijn vaak noodzakelijk om pups te kunnen krijgen van dit ras.
 
Vroeger waren deze erfelijke aandoeningen veel vaker aanwezig bij de Engelse bulldogs dan nu. Erkende fokkers hebben namelijk hun best gedaan door altijd de ouderdieren waarmee ze fokten preventief te laten onderzoeken om zo de erfelijke ziektes niet door te geven aan de volgende generatie Engelse bulldogs. Gelukkig zijn er ook steeds meer fokkers die zich toeleggen op het fokken van dieren met een langere snuit die minder problemen oplevert. 
 
Helaas zijn er nog steeds honden die deze erfelijke ziektes dragen, waardoor ze nooit helemaal zullen verdwijnen. Door zijn populariteit, wordt er vaak ondoordacht gefokt met dit hondenras om geld te verdienen. Gezondheid en welzijn van de ouderdieren komt bij dit soort fokkers pas op de tweede plaats. De Engelse bulldog heeft ondanks deze erfelijke aandoeningen een levensverwachting van ongeveer 10 jaar.
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Engelse bulldog?

Ben jij er helemaal van overtuigd dat deze grappige hond iets voor jou is? Lees dan nog snel eerst even deze checklist voor je naar het huis van een fokker gaat om een nestje te bezoeken. Je wil er namelijk echt zeker van zijn dat jouw toekomstige Engelse bulldog gezond is én een stabiel karakter heeft!
 

  • Het is van groot belang dat je voor een Engelse bulldog naar een professionele fokker gaat, die rekening houdt met de gezondheid van zijn ouderdieren. Als je een fokker bezoekt, vraag dan altijd na of je de officiële testresultaten van de ouderdieren mag bekijken. Net omdat dit ras zo gevoelig is voor verschillende erfelijke ziektes, is het heel belangrijk om hierop te letten! Kijk ook goed naar de ouderdieren: lijkt hun snuit wel 'platgedrukt'? Dan hebben ze hoogstwaarschijnlijk moeilijkheden met ademhalen. Zijn hun hoofden wel mooi in proportie, dan is de kans op latere problemen met je pup veel kleiner. 
     

  • De gemiddelde prijs van een Engelse bulldog is ongeveer 1.500 euro. Krijg je een fantastische deal aangeboden door een fokker? Dan kan dat er wel eens op wijzen dat deze honden niet gezond zijn. Of misschien zijn het geen échte Engelse bulldogs. Als je hond koopt, krijg je ook zijn stamboom mee naar huis. In deze stamboom kan je precies zien wie de ouderdieren van jouw pup zijn en van welk hondenras ze waren.
 
  • Als je een fokker bezoekt, moet je jezelf een paar vragen stellen over de gezondheid en de levensomstandigheden van de honden die bij hem leven. Hebben ze voldoende ruimte om te bewegen? Zijn hun eet- en drinkbakjes schoon? Zien de honden er gezond uit? Is hun gewicht goed? Al deze vragen kunnen jou helpen om te bepalen of dit een goede fokker is. Misschien roepen deze slechte leefomstandigheden vooral medelijden op bij jou en wil je niets liever dan al deze honden redden uit deze slechte omstandigheden. Toch is het beter om geen enkele van deze honden te redden. Als jij de honden koopt, hou je deze wantoestanden in stand en blijven de ouderdieren in slechte omstandigheden aan de lopende band pups fabriceren. 
 

Als je nog steeds een goed gevoel hebt bij de fokker die je bezoekt, dan kan je doorgaan met de aankoop en wie weet is die schattige Engelse bulldog wel snel van jou!

Heb je niet de tijd om een jonge pup zindelijk te maken en op te voeden, neem dan eens een kijkje in het asiel. Ook daar zitten Engelse bulldogs te wachten op hun gouden mandje. In het asiel zullen de medewerkers je goed kunnen helpen om een hond te zoeken die perfect bij jouw gezin past, zij kennen het karakter van de hond namelijk zeer goed. Voordat je een hond koopt, is het belangrijk om na te denken of jij en je gezin er écht klaar voor zijn!
 

Als jij er helemaal van overtuigd bent dat je een hond een geweldig leven kan geven, ga er dan zeker voor!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen