Duitse sportpaarden van topniveau: holsteiners zijn heuse supersterren in de paardensport. Jumping, dressuur, eventing … De holsteiner kan het allemaal! Niet alleen zien deze paarden er heel elegant uit, ook hun karakter zit helemaal mee. Holsteiners zijn betrouwbare en ongecompliceerde paarden die beschikken over een stel stalen zenuwen. Vergeet in al je enthousiasme echter niet dat een paard houden veel tijd en geld kost. Je zal op voorhand heel wat benodigdheden in huis moeten halen en maandelijks gaat een groot deel van je budget naar voeding, strooisel en/of de huur van een stal. Maak dus geen impulsieve beslissingen en denk er eerst goed over na voor je een paard ‘in huis’ haalt.

Oorsprong – waar komt de holsteiner vandaan?

De holsteiner is oorspronkelijk afkomstig uit de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. De paarden werden voor het eerst gefokt in 1285 in een klein klooster dat destijds als fokkerij gebruikt werd. Later, in de 17de eeuw, werd het ras omwille van zijn sterke lichaamsbouw en fijne ingesteldheid gebruikt als tuigpaard om karren en wagens voort te trekken
 
Het duurde niet lang vooraleer het ras ongelooflijk populair werd in heel Europa en de dieren naar verschillende landen werden geëxporteerd. Duitsland bleef natuurlijk hét land van oorsprong en holsteiners stonden, dankzij hun grote kwaliteiten, aan de wieg van vele andere paardenrassen. Later werden holsteiners gekruist met Engelse volbloeden om het ras wat fijner en eleganter te maken. 
close-up holsteiner
De holsteiner heeft een sprekend, recht hoofd met expressieve ogen
zijaanzicht holsteiner
Het paard is stevig, maar elegant gebouwd

Uiterlijk – hoe herken je een holsteiner? 

De holsteiner is een sportief gebouwd paard met gespierde schouders en een compacte romp. Niettemin ziet dit paard er erg sierlijk en chique uit. Het heeft lange, slanke benen met vier grote hoeven. De holsteiner heeft een groot, recht hoofd met twee sprekende, donkere ogen. Volgens het stamboek zijn alle kleuren bruin, vos, zwart en schimmel toegestaan.   
 

Hoe groot wordt de holsteiner?

De stokmaat van een holsteiner ligt tussen 165 en 175 centimeter
 

Karakter en disciplines – de holsteiner is een echte atleet

De holsteiner is een echte all-rounder. Dankzij zijn mooie, ruime gangen is hij ideaal voor de dressuursport, maar ook in voltige komt zijn evenwichtige galop mooi van pas. Omdat hij over een sterk ontwikkelde en robuuste achterhand beschikt, is de holsteiner ook uiterst geschikt voor jumping. Zelfs in de meest stressvolle situaties weet hij het hoofd koel te houden. Natuurlijk heeft de ene holsteiner wat meer temperament dan de andere. In dat geval wordt hij best door meer ervaren ruiters bereden. 
 
Voor de rest is de holsteiner een erg vriendelijk en intelligent paard met een uitstekend arbeidsethos. Hij is over het algemeen heel gehoorzaam en, meer dan alles, een betrouwbare partner. 
schimmel holsteiner
Holsteiners hebben ruime, evenwichtige gangen

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een holsteiner nodig? 

Het grootste deel van de verzorging bestaat natuurlijk uit het voeren, water geven en uitmesten van de stal. De hoeveelheid voeding die je per dag geeft, is afhankelijk van de leeftijd, de grootte, het gewicht, het geslacht en het ras van je paard. Het standaarddieet van een holsteiner bestaat uit kwalitatief ruwvoer, aangepast aan zijn energiebehoeften. Dat kan je eventueel aanvullen met een vitaminebrok of balancer. Vergeet ook niet om je paard verschillende soorten planten te geven zoals rozenbottel, wilgentakken of duizendblad. Hoe meer soorten, hoe beter de darmflora. Tenslotte mag je niet nalaten dagelijks schoon drinkwater te voorzien. Paarden drinken namelijk zo’n 30 tot 35 liter water per dag, dus een lege drinkbak kan je je echt niet permitteren.  
 
Verder verwijder je dagelijks de mest op de weide en haal je ook natte plekken en mestballen uit de stal. Een keer per week mest je de stal volledig uit en vervang je de oude bodembedekking door nieuwe. Vergeet ook niet regelmatig de omheining rond de weide te checken om ontsnappingspogingen te voorkomen. 
 
Wanneer al deze (ietwat vervelende) klusjes achter de rug zijn, is het tijd voor het leuke werk. Borstel minstens een keer per week de vacht van je holsteiner om hem mooi te doen glanzen. Daarna krab je ook zijn hoeven uit en kam je zijn manen om klitten te voorkomen. Na een zware fysieke inspanning of bij warm weer is een verfrissende douche zeker en vast geen overbodige luxe. Om tand- en hoefproblemen te slim af te zijn, laat je ook minstens één keer per jaar de paardentandarts langskomen en maak je regelmatig een afspraak bij de bekapper
 

Huisvesting 

Wat de huisvesting betreft, heb je als kersverse paardeneigenaar verschillende mogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je paard in een pension of manege te stallen. Maandelijks betaal je dan een bepaalde hoeveelheid huur om hun infrastructuur te mogen gebruiken. Kies bij voorkeur voor een plek waar je holsteiner mag genieten van het leven in een kudde met overdekte schuilmogelijkheden. Maak op voorhand goede afspraken over hoe vaak je jouw paard zal mogen bezoeken, op welke tijdstippen je mag langskomen en wie het dier zal eten geven en de uitmesttaken voor zich neemt. Het voordeel van een pension is natuurlijk dat er steeds iemand in de buurt is om een oogje in het zeil te houden. Ook wanneer je op vakantie bent, hoef je niet meteen vrienden of familie bij elkaar te roepen om een tijdje voor jouw paard te zorgen. Vergeet echter niet dat paarden geen staldieren zijn en dus liefst de hele dag kunnen rondlopen op een weide of in een paddock. 
 
Een tweede optie is om zelf een weide aan te kopen of te huren. Je zal dan volledig zelf verantwoordelijk zijn voor de verzorging, maar je moet natuurlijk geen rekening houden met de openingsuren en regels van een manege. Vooraleer jouw nieuwe maatje de weide kan betreden, moeten er een aantal zaken in orde gebracht worden. Als echte paardenliefhebber wist je dit waarschijnlijk al, maar holsteiners zijn – net zoals alle andere paardenrassen – echte kuddedieren. Ze zijn dus niet gemaakt om dagenlang alleen te zijn, maar hebben het gezelschap van andere paarden of pony’s nodig. In een pension is er waarschijnlijk genoeg gezelschap om uit te kiezen, maar als je zelf een weide hebt, moet je toch echt voor een gezelschapsdier zorgen. Shetlandpony’s zijn hier bijvoorbeeld uiterst geschikt voor, maar bij grote paarden zoals de holsteiner is een iets groter maatje nog beter!
 
Bovendien moet er een stevige, wind- en waterdichte (schuil)stal aanwezig zijn. Deze moet gevuld worden met een droge, warme bodembedekking waarin je paard zich heerlijk kan nestelen. Hierbij heb je de keuze uit verschillende materialen, maar meestal gebruikt men stro, vlaslemen of houtkrullen. Verder zorg je voor een schone eet- en drinkbak (al dan niet automatisch) en eventueel wat paardenspeelgoed, zoals een speelbal, ter entertainment. Tot slot moet er een stevige omheining rond het domein staan om te voorkomen dat je nieuwe holsteiner zometeen al ontsnapt. Dit kan zowel een houten omheining zijn als eentje van schrikdraad, of een combinatie van beide. Controleer op voorhand ook je weide goed op giftige planten, bomen of bloemen. Sommige gewassen zoals jacobskruiskruid of esdoorn vormen namelijk een ernstig gevaar voor de gezondheid van paarden.  
drie holsteiners
Ook holsteiners hebben nood aan sociaal contact

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de holsteiner vatbaar?

Holsteiners kunnen in normale omstandigheden makkelijk een leeftijd van 25 jaar bereiken. Over het algemeen zijn het vrij sterke paarden, maar een ongeluk is natuurlijk snel gebeurd. Zo kunnen ook holsteiners een plotselinge koliekaanval krijgen. Koliek is een soort van buikpijn, veroorzaakt door gasophopingen, krampen, zand of verstoppingen. Paarden zullen gaan liggen, rollen, naar hun flanken kijken of bijten en beginnen zweten. Denk je dat jouw paard koliek heeft? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts en probeer het dier in beweging te houden door rondjes te stappen. 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een holsteiner?

Klinkt de holsteiner als het ideale paard voor jou? Mooi! Wij helpen je, met behulp van deze checklist, in de zoektocht naar de perfecte match!
 

  • We kunnen het niet genoeg herhalen, maar denk zeer goed na vooraleer je de beslissing maakt een paard te kopen. Niet alleen kruipt er enorm veel tijd en geld in de verzorging ervan, de dieren kunnen bovendien best oud worden en zullen dus verschillende jaren deel uitmaken van je leven (en omgekeerd). Koop dus enkel een paard wanneer je 100% zeker bent dat je hem een geweldig leven kan bieden. Zal je je paard zelf verzorgen, hou er dan rekening mee dat je hem minstens één vriendje verschuldigd bent. Paarden zijn sociale kuddedieren en de functie van een soortgenoot om 24/7 lief en leed mee te delen, kan je als mens nooit vervullen.
 
  • Nu je goed nagedacht hebt en helemaal overtuigd bent, is het tijd om op zoek te gaan naar een goede verkoper. Je kan holsteiners kopen op gespecialiseerde zoekertjessites, bij een fokker of stoeterij, of zelfs bij particulieren. Ben je zelf nieuw in de paardenwereld? Neem dan een ervaren persoon met je mee wanneer je naar een paard gaat kijken. Hij of zij heeft een geoefend oog en zal je kunnen begeleiden bij het maken van een goede keuze.
 
  • Wil je ook op je holsteiner gaan rijden? Dan is het verstandig sowieso een klein proefritje te maken. Ben je nog wat onervaren en durf je dit niet zo goed? Vraag dan aan je +1 of de eigenaar van het paard om zelf even een klein stukje te rijden. Zo zie je meteen hoe het paard beweegt en reageert op bepaalde hulpen.
 
  • Vooraleer je beslist effectief tot aankoop over te gaan, controleer je of het paard zowel klinisch als röntgenologisch gekeurd is door een dierenarts. Is dat niet het geval, dan kan je dit best alsnog laten uitvoeren. Zulke keuringen zeggen veel over de gezondheid van het paard en kunnen verborgen gebreken aan het licht brengen. Er komt een kostenplaatje bij kijken, maar dan ben je tenminste zeker van de gezondheid van je paard. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, een gekocht paard des te meer!

 
galopperende holsteiner
Vergeet niet om een proefritje te maken als je op je holsteiner wil gaan rijden

Nog méér allround pony- en paardenrassen

  • Engelse volbloed: dit mooie paard ligt aan de basis van het elegante exterieur van de holsteiner. Ook dit ras is zeer werkwillig en doet zijn uiterste best voor zijn ruiter. Engelse volbloeden zijn echter een brok vol energie en zijn dus minder geschikt voor de onervaren paardeneigenaar.
 
  • Andalusiër of PRE: de Andalusiër is een robuust, Spaans sportpaard. Net zoals de holsteiner heeft ook hij een sterk ontwikkelde achterhand die van hem een ideaal dressuurpaard maakt.
 
  • Welsh pony: een stukje kleiner dan de holsteiner, maar daarom niet minder dapper. De Welsh pony is afkomstig van Groot-Brittannië en kan in verschillende disciplines zijn mannetje staan. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen