De rottweiler is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Met de nodige training en socialisatie kan de rottweiler echter prima functioneren als huishond. Ontdek hier alles over dit moedige ras.

Oorsprong – waar komt de rottweiler vandaan?

Volgens sommigen stamt de rottweiler af van Romeinse dogachtigen die als verdedigingshond met de legioenen meetrok. Wat vaststaat, is dat de rottweiler in de negentiende eeuw werd gefokt als drijf- en veehond in Rottweil in Zuid-Duitsland. Aan die plaats, een eeuwenoude overslagplaats van vee, heeft hij dan ook zijn naam te danken. In Duitsland werd de rottweiler ook wel ‘rottweiler slagershond’ genoemd, omdat hij in het verleden vaak als trekhond voor het vleestransport gebruikt werd. De opbrengst van de dag werd bewaard in geldzakjes om de nek van de hond, waar niemand aan durfde te komen. Ook als veehoeder stond het ras zijn mannetje, waarbij hij zich vooral toelegde op het beschermen van de veestapel. Waarschijnlijk is de rottweiler het dichtst verwant aan de grote Zwitserse sennenhond. De twee rassen hebben verschillende trekjes gemeen, zoals hun sterk beschermingsinstinct. Hij is ook gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en is een goede veedrijver.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een rottweiler?

De rottweiler heeft een gedrongen, krachtige bouw. Hij heeft een sterk lichaam en al even sterke kaken. Zijn oren zijn klein in verhouding tot het hoofd, hij heeft een krachtige, gewelfde nek en een brede, diepe borst. Zijn licht gebogen hals is rond en gespierd en hij heeft een brede schedel, een matig gewelfd voorhoofd en grote, open neusgaten. Hij heeft benen met dikke botten en hoog en wijd geplaatste oren. De staart wordt horizontaal gedragen en mag in ons land gelukkig niet meer gecoupeerd worden.
 

De vacht van de rottweiler is middelmatig lang, grof en glad, met ondervacht op nek en dijen. Hij heeft een ruwe, vlakaanliggende bovenvacht. De zwarte vacht heeft roodbruine aftekeningen, de zogenaamde ‘tan’. De aftekeningen mogen niet meer dan 10% van het lichaam bedekken. De rottweiler heeft middelmatig grote, amandelvormige ogen. De ogen zijn donkerbruin en niet te diep geplaatst en stralen zelfverzekerdheid uit.

de_rottweiler_robuust_moedig_en_trouw
De 'brand' is een opvallend uiterlijk kenmerk van de rottweiler

Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt de rottweiler?

De rottweiler heeft een gemiddelde schofthoogte tussen de 56 en 68 centimeter. De schofthoogte van de reuen schommelt tussen de 61 en de 68 centimeter, terwijl de teven tussen de 56 en de 63 centimeter meten. Gemiddeld weegt de rottweiler tussen de 40 en 50 kilogram, waarbij reuen duidelijk zwaarder zijn dan teven. 
 
 

Karakter en opvoeding – de rottweiler is een zelfzekere, moedige en onbevreesde hond

Een rottweiler is moedig en trouw en kan een indrukwekkende bewaker zijn die zonder waarschuwing aanvalt, maar enkel wanneer dat nodig is. De meesten zijn echter zachtaardige huishonden voor hun gezin. Het is een voortreffelijke metgezel, die goed op een vriendelijke, maar consequente aanpak reageert. De rottweiler is zelfbewust, met een natuurlijke wens om huis en gezin te beschermen.
 
Deze populaire werkhond is onovertroffen als waakhond. Hij werkt overal ter wereld bij de politie en beveiligingsdiensten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bewees de rottweiler reeds dat hij een intelligente politiehond en verdedigingshond was en dat patroon wordt tot op de dag van vandaag doorgetrokken. Dit ras draagt een ongelooflijke onverschrokkenheid in zich. Zijn kalme blik weerspiegelt zijn vriendelijke en gelijkmatige aard. Hij kan de neiging hebben om zijn geduld te verliezen, hoewel fokkers deze eigenschap met succes proberen af te zwakken. Hij is leergierig en met de nodige inzet en tijd kan deze robuuste hond goed worden opgevoed en getraind, waardoor hij uitgroeit tot een rustige, trouwe en vooral moedige kameraad.
de_rottweiler_robuust_moedig_en_trouw
Zonder de juiste training en socialisatie kan een rottweiler fel uit de hoek komen
Deze zelfverzekerde en onbevreesde hond is niet zenuwachtig, agressief of kwaadaardig in dagelijkse situaties. Het is echter een moedige hond met een natuurlijke bewakingsdrang, dus moet hij goed worden getraind en met gevoel begeleid. Dat maakt dat de rottweiler geen hond voor beginners is. Voor een leek kan het moeilijk zijn om de lichaamstaal van een rottweiler correct te interpreteren. Er wordt gezegd dat ze in een oogwenk van vrolijk naar woedend kunnen omslaan, maar meestal gaan daar subtiele signalen aan vooraf. Daarom wordt het ras soms onterecht onbetrouwbaar genoemd.
 
Deze hond heeft heel veel beweging nodig. De rottweiler is dus geen hond voor een onervaren hondenliefhebber, net zomin als iemand die niet over veel tijd beschikt om hem te trainen. Dit ras heeft nood aan structuur, doorgedreven training en een capabele leider. Als de rottweiler niet op een correcte manier wordt gesocialiseerd of getraind, kunnen ze hun taak als beschermer té ernstig nemen en elke vreemde persoon op hun territorium aanvallen. Als alles echter op de correcte manier verloopt, en de rottweiler een goed, verantwoordelijk baasje heeft, zijn deze honden toegewijd, waardig en kalm. Zorg er dus voor dat je je rottweiler van jongs af aan begint te socialiseren en trainen om problemen in een later stadium te voorkomen. Onverantwoord africhten kan zijn fysieke kracht op een verkeerde manier beïnvloeden. Het ras figureert dan ook in veel landen op de lijst van gevaarlijke honden.
 
Als eigenaar van een rottweiler is het ideaal als je een grote tuin hebt, maar dat wil niet zeggen dat hij geen lange wandelingen op prijs stelt. Als je er dagelijks meermaals opuit trekt, kan je hem zelfs in een appartement houden. Zowel in huis als in de tuin, moet je je rottweiler wel iets te doen geven. Wanneer de verveling toeslaat, kan hij dat uiten in destructief gedrag. Toewijding van het baasje is heel belangrijk als eigenaar van een rottweiler. Regelmatig met je rottweiler gaan wandelen zorgt ervoor dat je rottweiler fit blijft en dat jullie een sterkere band met elkaar creëren. Wegens de loyale aard van het ras, is een rottweiler liever niet de hele dag alleen thuis. Omdat rottweilers erg intelligent zijn, hebben ze naast fysieke uitdaging, ook mentale uitdaging nodig. Er zijn verschillende activiteiten waarin de rottweiler je sportmaatje kan worden, zoals bijvoorbeeld gehoorzaamheidswedstrijden, dog dance en canicross.
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een rottweiler nodig?

Een rottweiler is geen hond die extreem veel eet. Hoeveel precies, is afhankelijk van hun grootte, leeftijd en activiteitsgraad. 
 
Dit ras ruit twee keer per jaar (maar het kan ook vaker), in de lente en dan nog eens in de herfst. Bij het veranderen van de seizoenen kunnen ze veel haar verliezen. Dagelijks borstelen met een speldenborstel kan dat probleem tot een minimum beperken. 
 
de_rottweiler_robuust_moedig_en_trouw
De vacht van de rottweiler is gemakkelijk te onderhouden

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de rottweiler vatbaar?

Botkanker komt erg vaak voor bij rottweilers en is de reden van de tamelijke lage levensverwachting van het ras.
 
Ook volgende ziektes en aandoeningen kunnen voorkomen bij de rottweiler:
 
  • Aortaklepstenose: een vernauwing van de aortaklep
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Entropion en ectropion: een omgeklapte ooglidrand
  • Gescheurde kruisbanden
  • Osteochondritis dissecans: een gewrichtsaandoening
  • Eczeem
  • Jeugdverlamming van het strottenhoofd
 
Een rottweiler leeft wordt gemiddeld 10 jaar oud. Het feit dat botkanker vaak voorkomt bij deze honden, ligt aan de basis van deze lage levensverwachting.
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een rottweiler?

Als je een nieuwe speelkameraad gaat kiezen uit een nestje rottweiler pups, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Rottweiler pups horen speels en nieuwsgierig te zijn. Ze moeten mensen kunnen vertrouwen en reageren op hun omgeving. Dat proces begint al bij de fokker, die veel tijd moet spenderen met zijn pups. Heeft een fokker meer dan twee rassen of meer dan twee nesten tegelijkertijd? Dan heeft hij onvoldoende tijd om zijn pups een goede start te geven en ga je best op zoek naar een ander nestje. Kijk ook eens naar de gezondheid en het welzijn van de moeder en vraag naar de testresultaten van de ouderdieren. 

Ook zelf moet je veel tijd steken in het socialiceren en opvoeden van je pup. Als dat niet past in je huidige levensritme, kan je overwegen om een volwassen, reeds opgevoede rottweiler over te nemen die op zoek is naar een nieuwe thuis. 
 
Of je voor een mannetje of een vrouwtje gaat, is bij de rottweiler toch echt wel een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het mannetje mag dan wel groter, sterker en op het eerste gezicht impressionanter zijn, voor de rest zijn een mannelijke en vrouwelijke rottweiler elkaars gelijken.
 
Een rottweiler heeft veel aandacht nodig. Mensen worden vaak tot het ras aangetrokken door zijn uiterlijk, fysieke kracht, intelligentie en zijn vaardigheden als waakhond. Maar weet goed dat er meer is aan een rottweiler dan deze voordelen alleen en dat het anders is om de eigenaar te zijn van een rottweiler en er elke dag mee samen te leven, dan er ééntje een keertje te gaan bezoeken. Weet dat naast alle aantrekkelijke eigenschappen die de rottweiler te bieden heeft, er van jouw kant een flinke portie socialisatie en gehoorzaamheidstraining zal nodig zijn opdat je rottweiler zich goed zal gedragen. Hier moet je al mee beginnen van zodra een rottweiler gescheiden wordt van zijn moeder. Voor beginners en mensen die niet zijn opgewassen tegen de uitgesproken persoonlijkheid van deze grote en veeleisende hond, is de rottweiler geen geschikte keuze. De rottweiler is wel ideaal voor ervaren en consequente eigenaren, bij wie de rottweiler nauw contact met het gezin heeft en veel wordt beziggehouden. Heb jij dus al enige ervaring met honden en kan je voldoende tijd en energie steken in de opvoeding? Dan kan jullie avontuur samen beginnen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen