Met haar unieke, prachtige gevederte is de sebright een luxueuze, maar vooral erg mooie sierkip. Ze dook voor het eerst op in het Verenigd Koninkrijk, maar veroverde al snel de harten van menig pluimveehouder over de hele wereld. Wil je je tuin wat extra leven in blazen en tegelijkertijd kunnen pronken met een prachtige kip? Dan kan je overwegen enkele sebrights (of andere kippen) in huis te halen. Ook al zijn het erg onderhoudsvriendelijke dieren, toch lees je je best even in over de specifieke zorgen die kippen met zich meebrengen. Bovendien legt de sebright maar weinig eieren, dus een dagelijks omeletje zit er ook niet in!

Oorsprong – waar komt de sebright vandaan?

De sebright vindt haar oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Aan het begin van de 19de eeuw had sir John Saunders Sebright het idee een prachtige sierkip te ontwikkelen met een speciale, opvallende bevedering. Welke rassen er exact gekruist werden om de sebright in het leven te roepen, is niet duidelijk, al zouden de Nankin, Rosecomb Bantam en Hamburgse kip een belangrijke rol hebben gespeeld.

 

Uiterlijk – hoe herken je een sebright? 

Sebrights zijn erg fraaie kippen met een bijzonder mooi verenkleed. Het is een van de weinige kippenrassen waarbij het verenkleed van de hanen bijna exact hetzelfde is als dat van de hennen. De hanen hebben dus geen sierveren op hun staart of hals. Kippen van dit ras hebben een relatief korte rug en een sterk ontwikkelde, gespierde borst. Ze hebben grote vleugels en een lichtrode rozenkam die eindigt in een horizontale punt. De kam van een hen is, zoals het hoort, een stukje kleiner dan deze van een haan. 
 
Dit kippenras kwam oorspronkelijk voor in twee verschillende kleurvarianten: de zilver-zwartgezoomde en de gouden-zwartgezoomde variant. Zwartgezoomd betekent dat de grondkleur op elke veer afgelijnd is met een zwart randje. Tegenwoordig komt ook de citroen-zwartgezoomde kleurslag voor (die ligt tussen goud en zilver in) en de geel-witgezoomde kleur. Kippenkwekers proberen ook nog andere modekleurtjes in het ras te fokken, maar die zijn voorlopig niet erkend.  

 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de sebright?

Een gemiddelde sebright hen weegt iets meer dan een halve kilogram en voor hanen mag je daar nog zo’n 10% bij tellen. Een echte mini-kip! 
golden sebright
Goud-zwartgezoomde sebright   
silver sebright
Zilver-zwartgezoomde sebright

Karakter en opvoeding – de sebright is een vriendelijke en sociale kip

De sebright is een erg populair ras bij pluimveehouders. De kippen zien er niet alleen heel erg mooi en uniek uit, ook hun karakter zit mee. Dit maakt van hen een interessante sierkip om te houden. Het zijn vriendelijke en actieve dieren die behoorlijk goed kunnen vliegen. Zoals wel vaker het geval is bij iets kleinere kippenrassen, kan ook de sebright best schichtig reageren. Je kan deze kip best tam maken, maar je zal hier wel heel wat geduld voor moeten uitoefenen. Geef haar de tijd om aan je aanwezigheid te wennen en laat haar ook zelf naar je toe komen. Pak je het op de juiste manier aan, dan kan je jouw kip uit je hand laten eten, aaien en zelfs trucjes aanleren! 
 
Ook zijn sebrights sociale dieren die net zoals andere kippen nooit alleen gehouden mogen worden. Zorg er dus voor dat je minstens twee, maar liefst meer kippen samen in een verblijf houdt. Nieuwe kippen introduceer je best op een correcte, langzame manier. In een kippenren heerst namelijk een strikte pikorde en kent iedereen zijn plaats. Nieuwe kippen (je introduceert ze best per twee) kunnen deze hiërarchie tamelijk hard verstoren, en dat wil je zoveel mogelijk vermijden. Je kan de nieuwe aanwinst best eerst in een apart stukje tuin zetten, in de buurt van de toekomstige kippenren. Op die manier leren ze elkaar al een beetje kennen, en kunnen ze wennen aan elkaars aanwezigheid. Een dag later kan je de nieuwe kip(pen) dan echt gaan introduceren bij de andere bewoners. Je doet dit best wanneer de avond valt en de kippen op stok gaan. Voor de rest geldt de regel: hoe meer ruimte, hoe beter. Als de kippen veel plaats hebben om zich terug te trekken, zullen ze minder stress krijgen. Tip: voeg niet één, maar twee (of meer) kippen tegelijk toe aan een bestaande groep. Zo hebben ze meer kans om aanvaard te worden door de andere dieren. 

 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een sebright nodig? 

Allereerst is het belangrijk een ruim, stevig en goed geïsoleerd kippenhok te voorzien waarin je de kippen zal onderbrengen. Het is geen slecht idee om ze ’s avonds op te hokken, zodat sluipende roofdieren geen kans krijgen. De sebright is erg klein, maar kan ook erg goed vliegen: een hoge omheining is dus geen overbodige luxe. 
 
Daarnaast voeder je jouw kippen best tweemaal per dag kwaliteitsvol kippenvoer, eventueel aangevuld met enkele lekkere snacks zoals zonnebloempitten of stukjes fruit en groente. Zorg er ook voor dat de dieren steeds toegang hebben tot voldoende drinkwater. Verder haal je minstens één keer per week de mest uit het kippenhok en vervang je de vieze bodembedekking iedere maand door een nieuwe laag. Wil je jouw kippen extra verwennen? Leg dan een stofbad aan waarin ze heerlijk kunnen rollen. Een stofbad is niet alleen erg ontspannend, het zorgt er ook nog eens voor dat hun pluimen in optimale conditie blijven. Je kippen zullen je dankbaar zijn! 
 
Niet iedereen is hiervan op de hoogte, maar ook kippen kunnen ruien! Wanneer de winter eraan komt, moeten ook zij zich van een nieuw gevederte voorzien. Hun pluimen kunnen er aanvankelijk wat dof uitzien, en langzaamaan zullen ze ook beginnen uit te vallen. Het vormen van hun nieuwe, dikke winterjas vergt natuurlijk heel wat energie, dus is het geen slecht idee om jouw kippen tijdens deze periode van wat extra supplementen te voorzien. Voornamelijk eiwitten kunnen ze op dit moment goed gebruiken. Deze kan je bijvoorbeeld vinden in erwten of zonnebloempitten, maar opgelet: overdrijf niet! 
drie sebrights
Ook bij de sebright heerst er een strikte pikorde

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de sebright vatbaar?

Krielkippen zoals de sebright worden normaal gezien een stukje ouder dan grotere kippenrassen: gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 10 jaar. Sebrights zijn bijzonder gevoelig voor de ziekte van Marek, maar lopen ook het risico op verschillende andere aandoeningen:
  
  • Ziekte van Marek: zeer gevaarlijke, besmettelijke aandoening. Het virus veroorzaakt tumoren die de organen en het zenuwstelsel aantasten. De kippen hebben last van verlammingsverschijnselen, ze vallen regelmatig zonder enige reden om, hebben een draainek en hebben moeilijkheden met lopen. Kippen die besmet zijn met het virus kunnen niet meer genezen. Je kan je kippen preventief laten vaccineren voor de ziekte van Marek.
 
  • Wormen: kippen kunnen last krijgen van verschillende soorten wormen: spoelwormen, haarwormen, lintwormen … Omdat kippen prooidieren zijn, laten ze het niet snel merken wanneer ze zich ziek voelen. Wanneer je het dan wel opmerkt, is het al vaak te laat. Het is dan ook belangrijk om snel te handelen en meteen naar de dierenarts te gaan wanneer je onraad ruikt. Nog beter is een goede preventie. Ontworm je kippen regelmatig, geef het voer steeds in propere voerbakken en houd ook de nestbedekking schoon en droog om wormen te voorkomen.
 
  • Bloedluis: kleine mijten die het bloed van de kip drinken en op die manier jeuk veroorzaken. In het slechtste geval kunnen de mijten verschillende andere ziektes met zich meedragen en de kip besmetten of zal de kip in kwestie sterven aan bloedarmoede. Heerst er bloedluis in jouw kippenren? Dan kan je het hok behandelen met een speciale spray.
twee silver sebrights
Sebrights lopen een groot risico op de ziekte van Marek

Waarop moet je letten bij het kiezen van een sebright?

  • De sebright is omwille van zijn prachtige gevederte een geliefd sierras bij pluimveehouders. Het is dan ook niet zo’n moeilijke opdracht om een geschikte verkoper te vinden. Toch is het belangrijk enkele dingen na te gaan vooraleer je beslist een kip aan te kopen. Vraag na of de kippen gevaccineerd zijn en dubbelcheck het geslacht van het dier om verrassingen in het kippenhok te voorkomen. Wist je trouwens dat je ook een kip kan adopteren? Er zijn verschillende opvangcentra in ons land die gespecialiseerd zijn in pluimvee en andere landbouwdieren. Wie weet krijg jij binnenkort wel de kans een ex-legbatterijkip een nieuw leven te geven!
 
  • Overloop even of je alles in gereedheid hebt gebracht voor de komst van jouw nieuwe gevederde vrienden. Eerst en vooral moet je een warm en schoon kippenhok ter beschikking hebben met een afgebakende, ruime kippenren. Heb je een grote tuin? Je kippen vinden het heerlijk om even losgelaten te worden en al deze nieuwe ruimte te verkennen. Verder heb je een eet- en drinkbak, kippenvoer, snacks en grit nodig. 
 
  • Ga op voorhand op zoek naar een dierenarts die gespecialiseerd is in pluimvee. Zo weet je meteen wie te bellen in geval van nood. 
 

Dit zijn nog andere leuke kippenrassen

  • Brahma: in tegenstelling tot de sebright, is de brahma een erg groot en statig kippenras. Je kan haar makkelijk herkennen aan de overvloedige voet- en beenbevedering.
 
  • Wyandotte: wist je dat de wyandotte oorspronkelijk de naam ‘American Sebright’ kreeg? De twee hebben niet alleen een gedeelde naam, ook hun vriendelijke karakter hebben ze met elkaar gemeen. Beide kippen zijn, met de nodige snacks en een portie geduld, vrij eenvoudig tam te maken.
 
  • Cochin: als je graag eieren eet, dan kan je maar beter voor de cochin kiezen. Opmerkelijk detail: de cochin heeft één teen meer dan de sebright.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen