Brrr … koning winter staat voor de deur. Het koudste, maar misschien ook gezelligste seizoen is aangebroken. Haal dus je dikke sjaal maar boven, sla een collectie glühwein in en leg een extra deken over je bed. Oh ja, heb je ook al aan je kat gedacht? Met deze tips van kattengedragsexpert Benjamin Jacobs zijn jij en je kouwelijke huistijger in een mum van tijd klaar om de gure wintermaanden te trotseren! 
Hoewel katten er altijd als de kippen bij zijn om dat ene streepje zon in huis te vinden, zijn ze met hun vacht verrassend goed gewapend tegen koude temperaturen. Alleen zijn onze winters behalve koud vaak ook nat en daar kunnen katten dan weer niet goed tegen. De thermoregulerende werking van hun vacht gaat helemaal naar de knoppen wanneer hij nat wordt, geen wonder dat (de meeste) poezels niet graag zwemmen. 
 
Er zijn trouwens ook katten die om een of andere reden (tijdelijk) gevoeliger zijn aan onderkoeling. Kittens en seniorkatten zijn bijvoorbeeld minder goed in staat om hun lichaamstemperatuur zelfstandig op peil te houden. Ook naaktkatten hebben extra aandacht (en vooral warmte) nodig tijdens de winter. Is je kat het niet gewend om buiten te gaan, dan kan de winterkou als een echte ‘shock’ aanvoelen. En katten die net een afspraakje met de trimmer gehad hebben, geef je best enkele weken de tijd om hun inwendige thermostaat aan te passen aan hun nieuwe ‘jas’. 
 
Voor alle andere katten geldt dat ze goed gewapend zijn tegen de kou, maar pas écht gelukkig worden van warmte. Afhankelijk van het leefritme van jouw katten, kan je het hen op verschillende manieren naar hun zin maken in de winter. Bij temperaturen onder de 7°C is het niet aangeraden om jouw kat voor langere periodes buiten te houden.
 
 

Stalkatten, zwerfkatten en andere die-hards: voorzie een knus onderdak en extra voedsel

Sommige katten komen helemaal niet naar binnen, zelfs niet om te slapen, omdat ze het nooit geleerd hebben of simpelweg omdat ze geen eigenaar hebben. Toch verdienen ook deze lieverds een droog en warm plekje. 
 
  • Een knusse plek

    Je kan hen de koning te rijk maken door buiten enkele extra schuilplekken te creëren om zich in terug te trekken. Doe dat liefst op een beschutte plaats, bijvoorbeeld in je tuinhuis of onder een afdak. Heb je geen droge plek die toegankelijk is voor katten, plaats dan een waterdicht hokje in de tuin. Maak het binnenin lekker warm met wat dekens, bekleed de wanden met isolerend piepschuim en plaats de opening richting noorden of oosten om inslaande regen te voorkomen. 

Kat zit in een houten winterhok
Creëer goed geïsoleerde schuilplekken voor je buitenkat 
Kitten slaapt op autoband
Controleer je wagen op slapende katten in de winter 
  • Extra voedsel

    Hoe kouder het wordt, hoe meer energie een buitenkat verbruikt om zichzelf warm te houden. Bovendien vindt ze soms minder prooien, zeker wanneer het vriest of sneeuwt. Geef je buitenlevende kat dus wat extra voedsel om haar inwendige kachel op peil te houden. 
     
  • Een waterplan 

    Vergeet ook niet om een oplossing te zoeken voor bevriezend water. Kies een drinkbak uit plastic of rubber, dat isoleert beter dan metaal. Zet hem op een zonnige plek en op een houten (isolerende) plank, dat scheelt meteen enkele graden. Ververs het water meerdere keren per dag of probeer het vloeibaar te houden door er een balletje op te laten drijven. Voeg in geen geval zout of suiker aan het water toe om de vriestemperatuur te verhogen, want dat is erg ongezond voor je katten. Antivriesmiddelen zijn zelfs dodelijk giftig!  
     
  • Vermijd ongewenste ontmoetingen

    Heb je zelf katten en wil je toch graag het leven van enkele aanloopkatten wat rooskleuriger maken? Zet voedsel, water en schuilplekken dan liefst zo ver mogelijk van het leefgebied van je eigen kat, bij voorkeur aan de rand van je tuin. Zo vermijd je stressvolle ontmoetingen tussen jouw huistijger en haar semi-wilde neven. 
     
  • Check je auto op miauwende passagiers

    Een wagen die net gedraaid heeft of die op een zonnige oprit staat, oefent een grote aantrekkingskracht uit op warmteminnende katten. Ze kruipen in de motorkap of leggen zich te slapen op een autoband. Wanneer je de auto start en wegrijdt, is zo’n onfortuinlijke kat vaak niet snel genoeg weg. Uit angst voor het plotse lawaai houdt ze zich muisstil, met desastreuze gevolgen. Voorkom slachtoffers en check je auto in de winter op meeliftende katten voor het te laat is.
     
     

Katten die van twee walletjes eten: binnen of buiten naar keuze

‘Eigenwijs’ is een stempel die katten nog al te vaak opgedrukt krijgen en dit kattentype is daar het perfecte voorbeeld van: ze kiest gewoon zélf of ze binnen of buiten wil zijn. 
 
  • Avondklok

    Het is altijd een goede gewoonte om je kat te leren om ‘s avonds naar binnen te komen. De meeste katse verkeersdoden vallen immers ‘s nachts en ook de temperaturen dalen gevoelig wanneer de duisternis valt. Het vermogen om goed te zien bij weinig licht heeft ook een nadeel: katten worden verblind door de lampen van een auto. De meeste auto-ongelukken gebeuren dan ook ‘s avonds en ‘s nachts. Voedsel is een goede motivator om je kat voor nachtelijk gevaar te behoeden. Geef je kat elke dag op een vast tijdstip wat van haar lievelingsmaaltijd en je zal zien dat ze al snel vanzelf voor de deur staat op het uur van jouw keuze. Laat je kat na haar diner niet meer naar buiten, zo zit ze meteen droog en warm voor de nacht. 
Kat zit bij grote klok
Haal je kat 's avonds op tijd naar binnen door haar telkens op hetzelfde tijdstip eten te geven 
Kat speelt met speelgoedmuis op parket
Speel wat meer met je kat als ze minder vaak buiten op avontuur gaat 
  • Meer of minder voedsel? 

    Of je je binnen/buitenkat meer voeding moet geven tijdens de winter, hangt af van haar karakter. Gaat ze even vaak op avontuur als tijdens de zomer, dan is een extra portie energie zeker welkom. Maar strekt ze ‘s winters de pootjes alleen nog maar om af en toe de sfeer op te snuiven in de tuin, dan is je kat waarschijnlijk gevoelig minder actief tijdens de wintermaanden. Opletten dus dat je kersverse ‘binnenkat’ niet te dik wordt! 
     
  • Extra activiteit

    Katten die de deur minder vaak uitgaan om kou en regen te vermijden, kunnen thuis wel wat extra entertainment gebruiken. Stimuleer een gezond beweegpatroon door samen een hengelspel te spelen of een balletje te gooien. Wissel vrij beschikbare speeltjes regelmatig af om gewenning te voorkomen. Het is nu ook een goed moment om te starten met voedselverrijking: het aanbieden van brokjes in voerpuzzels. Door te ‘werken’ voor haar eten krijgt je kat een voldaan gevoel, waardoor ze zich minder snel zal overeten en mentale bevrediging vindt.
     
  • Kattenbak draait overuren 

    Denk er ook aan dat katten die vaker binnen zitten dan normaal hun kattenbak sneller zullen bevuilen. Het is dus geen slecht idee om een keer extra met het schepje langs te gaan en de inhoud van je kattenbak eerder te verversen. Ook katten die meestal buiten hun behoeftes doen, kunnen de aanwezigheid van een winterkattenbak appreciëren. Zo moeten ze hun poezelige voetjes niet nat maken of zijn ze niet verplicht een onaangenaam plekje uit te zoeken in de sneeuw of op de bevroren grond. 
Kat zit in de sneeuw
Katten houden er niet van om op een bevroren bodem hun behoeften te doen
Kat in de zon op de vensterbank
Voorzie extra lig- en uitkijkplekjes in de zon voor je kat 
  • Strooizout

    Over sneeuw en vrieskou gesproken: gebruik liever geen strooizout omheen je huis en check de pootjes van je kat wanneer ze van buiten naar binnen komt. Veeg ze schoon met een vochtig washandje om al het zout te verwijderen, anders likt je kat het op en komt het in haar lichaam terecht. Bovendien kan het zout op haar gevoelige teentjes irriterende wondjes veroorzaken. 
 
 

Binnenkatten: gesteld op gezelligheid 

Voor katten die altijd binnen zitten, verandert er eigenlijk niet zoveel wanneer de winter aanbreekt. De kamertemperatuur in de meeste huizen voldoet prima, al kan het in sommige (minder verwarmde) ruimtes best fris aanvoelen. De meeste katten zijn trouwens perfect in staat om zelf de allerbeste (lees: allerwarmste) plekjes in huis te vinden, maar waarom zou je het hen niet extra naar hun zin maken? 
 
  • Zonnekloppers

    Voorzie bijvoorbeeld enkele bijkomende slaap-, rust- en uitkijkplekken in de zon. Zo stimuleer je hun natuurlijke drang om zonnige plekjes op te zoeken. Je kan ook enkele kartonnen dozen verspreiden over je interieur: dat vinden katten sowieso gezellig en het vormt een prima isolatie t.o.v. de koude vloer. Een zacht dekentje erin maakt het plaatje helemaal af. 
     
  • Extra warmtebronnen

    Oudere katten hebben vaker last van hun gewrichten en zoeken daarom nog meer de warmte op. Je kan hen ondersteunen met een elektrisch (katten-)dekentje, een warmwaterkruik, een kersenpitkussen of een overdekt mandje nabij de kachel. Let er wel op dat je kat zich niet per ongeluk kan verbranden, zeker wanneer je een naaktras hebt!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen