Konijn en hond: een goede match?
Jammer genoeg hoor je weleens verhalen over konijnen die ernstig gewond raken na contact met een hond en hier een levenslang trauma aan overhouden, of het zelfs niet overleven. Met een goede voorbereiding en zolang de veiligheid van beide dieren gewaarborgd is, kan het echter wel werken. Hou er altijd rekening mee dat het konijn in de relatie het meest kwetsbaar is. Instinctief voelen konijnen aan dat een hond een eng roofdier is, iets waarvoor ze op hun hoede moeten zijn. Omgekeerd zal het zelden gebeuren dat de hond bang is voor het konijn.Welke hondenrassen zijn geschikt?
In de eerste plaats kies je natuurlijk liefst een ras zonder jachtinstinct, want die zijn erop getraind om achter konijntjes aan te gaan. Ook belangrijk: hoe snel raakt de hond gestresseerd, nerveus of overprikkeld door nieuwe omstandigheden? Zo’n hond zal je lastiger kunnen laten wennen aan een konijn, wat gevaarlijke situaties in de hand werkt. Tot slot is het ook essentieel dat je hond naar jou luistert en de basiscommando’s kent en beantwoordt. Nee is nee, blijf is blijf. Als je je hond hierop niet kan vertrouwen en je niet weet hoe hij gaat reageren wanneer hij te gefocust raakt door het konijn, moet je jezelf de vraag stellen of ze wel goed bij elkaar passen.Wat is de beste leeftijd om beide dieren te introduceren?
Zoals de meeste mensen wel weten, kent een puppy een ideale socialisatieperiode, wanneer ze tussen vier en veertien weken oud zijn. Op deze leeftijd leert je hond makkelijker dat de konijnen onderdeel zijn van het gezin en kunnen ze dus ook vlotter aan elkaar wennen. Over de socialisatieperiode van konijnen is minder bekend, maar ook zij kennen een fase waarin ze makkelijker aan nieuwe prikkels, zoals contact met andere huisdieren, wennen. Je zal merken dat je konijnen de hond in huis op latere leeftijd iets minder eng vinden als ze op jonge leeftijd aan hem werden voorgesteld.Hoe bouw je het contact best op?
Doe dit zeker niet te snel en bouw het contact langzaam op, stapje voor stapje. Zeker wanneer de hond bijvoorbeeld al wat ouder is en geen konijnen gewend is, is het extra belangrijk dat je de dieren de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Let hierbij goed op hoe je konijnen en je hond reageren op elkaar. Het lezen van de lichaamstaal en de bijhorende stress-signalen – zowel van het konijn als van de hond – is cruciaal om te bepalen of er een match kan zijn. Als eigenaar loont het dus zeker de moeite dat je je hierin verdiept.Voorbereiding
Zowel konijnen als honden communiceren met elkaar door middel van geur. Leg dus enkele dagen van tevoren al een handdoek of doekje met de geur van de hond in de ren van de konijnen – niet meteen in zijn primaire territorium, maar iets erbuiten. Zo kunnen je konijnen er al eens voorzichtig aan snuffelen wanneer ze zich veilig voelen.Sommige konijnen beginnen meteen te stampen en rennen weg van de handdoek omdat de vreemde geur bedreigend is voor hen. Probeer die schrikreactie goed in te schatten en leg het doekje eventueel wat verder weg uit hun territorium, zodat het wel bereikbaar is, maar geen stress veroorzaakt bij je konijnen.
Dit geldt trouwens ook voor de hond! Zo kan je een doekje over wat ontlasting van het konijn wrijven en de hond hier ongeveer een week voor hij in huis komt aan laten snuffelen.
Kennismaking
- Laat je binnenkonijnen nooit los in huis rondlopen samen met je hond, maar zorg dat ze een hok hebben met voldoende schuilmogelijkheden en een ren eromheen, die stevig genoeg en niet verplaatsbaar is door de hond. Zorg te allen tijde dat je konijnen geen enkel risico lopen.
- Tot je zeker weet dat hond en konijn op een ontspannen manier met elkaar overweg kunnen, hou je de hond best altijd aan de riem tijdens het contact met de konijnen. Je kan de lijn eventueel verlengen tot aan de kooi van het konijn, zodat ze aan elkaar kunnen snuffelen op een manier die niet bedreigend is. Laat dit ook pas toe wanneer je merkt dat er geen stress is.
- Aan een konijn kan je zien dat het gestresseerd is wanneer het zijn ogen wijd openspert, zijn neusje snel beweegt, voortdurend op zijn hoede is en zich de hele tijd wil verschuilen. Zit het daarentegen nieuwsgierig en geïnteresseerd in de ren, richt het zich naar de hond die op een aantal meter afstand zit en is de hond ook ontspannen? Ga dan pas over naar de volgende stap, door bijvoorbeeld de afstand wat in te korten.
- Beloon ontspannen gedrag van beide dieren in elkaars aanwezigheid – zorg dus dat je voor allebei iets lekkers heb klaarstaan. Ontspannen gedrag van een hond is bijvoorbeeld gaan liggen met een zachte, ontspannen blik in zijn ogen en op zijn gezicht. Ontspannen gedrag van een konijn herken je wanneer een konijn gaat liggen, zich gaat wassen of nieuwsgierig dichterbij komt in de richting van de hond.
- Laat de dieren ook eerst kennismaken door de tralies heen voor je het konijn een keer gaat loslaten. Zo kan het konijn zelf kiezen om dichterbij te komen of niet.
- Neem ook zeker niet het konijn op schoot om de hond eraan te laten snuffelen! De kans is dan groot dat je konijn zich los wringt en wegsprint, met de hond er achteraan, natuurlijk. Als je te bruusk te werk gaat en niet genoeg tijd neemt, dan zal het konijn een schrikreactie vertonen en wordt het nadien veel lastiger om het met de hond in contact te brengen. Besef goed dat het veel tijd zal kosten om deze twee diersoorten bij elkaar te introduceren. Als je het geleidelijk aan doet, is de kans veel groter op een goede band dan wanneer je het gaat forceren.
Zie je dat je hond eerst aan het hijgen was en dan plots zijn mond dichthoudt, verstard en met grote ogen kijkt, gefocust raakt …? Dat betekent dat je viervoeter stress heeft. Door alle spanning die hij opbouwt, zou hij weleens kunnen gaan happen. Zoek dat moment niet op en laat de dieren zeker niet bij elkaar als dit gebeurt! Misschien moet je dan accepteren dat ze niet samen in één ruimte kunnen verblijven – althans niet los – omdat het niet veilig is. Is dat geen optie voor jou, dan zit er niets anders op dan één van de dieren te herplaatsen.
Wist je dat honden verzot zijn op konijnenkeutels? Soms lopen ze echt achter het konijn aan in de hoop dat het een keuteltje legt, zodat ze dat meteen kunnen opeten