Een stel konijnen in de huiskamer: dat is tegenwoordig allerminst een gek gezicht. Steeds vaker maken konijnen deel uit van het gezinsleven, zoals honden en katten hen dat al decennia lang voordoen. Maar omdat het geboren planteneters zijn, verzetten konijnen per kilogram lichaamsgewicht véél meer voedsel. En dat komt er na een grondig verteringsproces langs de achterkant weer uit in de vorm van gemiddeld 150 bolronde keutels per dag. Hoe je je konijnen kan overtuigen om die op de gewenste plek te deponeren, vragen we aan nijnoloog Josine Warnier van De Nijnerij

De basics: hoe ziet de ideale toiletbak voor konijnen eruit? 

Gelukkig zijn konijnen van nature ‘proper op zichzelf’. Ze hebben een aangeboren drang om zich op één bepaalde plek te ontlasten en de rest van hun omgeving schoon te houden. Zo’n plas- en poepplek wordt door veel konijneneigenaars aangeboden in een hoektoiletje, dat prima dienst kan doen voor kleinere rassen. Toch is het het overwegen waard om een groter toilet te voorzien voor je langoren, bijvoorbeeld de onderbak van een knaagdierenkooi. 
 
Een ideaal konijnentoilet is immers ruim genoeg om met z’n tweeën in te chillen. Konijnen lezen geen magazines terwijl ze hun ding doen, maar appreciëren wel een lekkere knabbel tijdens het drukken. Een hooiruif boven hun toiletbak boekt daarom veel succes. Is die toiletbak groot genoeg, dan valt hooi-afval gewoon in de bak en kan je het samen met de keutels opruimen. Kies niet voor een curverbak met hoge randen ‘omdat de omgeving zo schoner blijft’. Een gezond konijn raakt daar misschien vlot in en uit, maar wanneer je konijn om één of andere reden ziek is of pijn heeft, wek je zo mogelijk onzindelijkheid in de hand. 
 
 

Welke vulling leg je in de toiletbak voor konijnen? 

Natuurlijk gooi je geen kattenbakgrit in je konijnentoilet, daar bestaan andere grondstoffen voor. De meeste konijnen houden van zachte papierkorrels, die goed vocht en geurtjes absorberen. Krantenpapier is dan weer geen goed idee: konijnen durven daar vaak van eten wat verstoppingen in hun darmstelsel kan veroorzaken. daarnaast absorbeert het onvoldoende vocht en geur. Alternatieven voor papierkorrels zijn o.a. beukensnippers en kokossnippers. Houtkorrels kunnen ook maar vinden de meeste konijnen te ruw onder hun pootjes. 
Gebruik voor je konijnentoilet een andere bodembedekker dan in het slaaphok, zodat je konijnen duidelijk het onderscheid kunnen maken.
We zeiden het al: konijnen zijn propere beestjes. Gaan jouw lieverds flink op de bak, hou dat dan zo door dagelijks alle geproduceerde mest weg te nemen. Schep ook natte urinevlekken op zodat het geheel fris blijft geuren. Voeg dagelijks wat verse korrels of snippers bij, en je konijnentoilet is weer zo goed als nieuw. Hoe vaak je de volledige inhoud moet verversen, is afhankelijk van verschillende factoren zoals: de grootte van je konijnen, het aantal konijnen dat de toiletbak gebruikt, de hoeveelheid eten die ze krijgen, hun gewicht, het type vulling … 
 
 

Zo maak je jonge konijnen zindelijk 

Goed begonnen is half gewonnen: leer je jonge konijnen dus van bij het begin waar hun keutels volgens jou thuishoren. Leg consequent elke keutel die het lichaam van je konijnen verlaat op de 'verkeerde' (of beter: ongewenste) plek terug in het konijnentoilet. Ga grondig te werk en sla geen enkel uitwerpsel over, want één foutje kan je helemaal terug naar af sturen! 
 
Natuurlijk wil je het konijnentoilet van bij het begin proper houden, toch ben je daar in dit stadium best niet té fanatiek in. Reinig je in de aanleerfase te grondig, dan herkennen je konijnen de functie van hun toilet niet meer. Gebruik dus niet dagelijks geurverwijderaars en leg altijd een klein beetje van de keutels terug na het schoonmaken. In dit stadium kunnen je konijnen alle hulp gebruiken om een levenslange link tussen ‘toiletbak’ en ‘ontlasting’ te maken. 
Konijn zit op kleine toiletbak
Dit konijnentoilet is aan de kleine kant, want konijnen liggen er graag in te chillen (liefst met z'n twee)
Twee konijnen eten uit een houten hooiruif
Een hooiruif boven je konijnentoilet valt gegarandeerd in de smaak tijdens het keutelen! 
Droppen je konijnen af en toe elders hun gevoeg, dan verwijder je wél zo goed mogelijk alle geurtjes (bijvoorbeeld met azijn of een enzymatische reiniger). Is er één plek die altijd opnieuw de pineut is, plaats dan een extra toilet op die plaats. Zo erken je de noden van je konijnen en tegelijkertijd leren ze dat hun keutels écht wel in zo’n bak horen. 
 
Merk je dat je jonge konijn moeite heeft met het ontlasten op één plek? Wees dan geduldig en blijf bovenstaande adviezen uitvoeren. In de puberteit is het niet abnormaal dat konijnen plots weer even onzindelijk worden, omdat hun hormonen opspelen en hen aansporen om een territorium te claimen. En dat doen ze - jawel - door keutels achter te laten! 
 
Dat is ook een goed moment om verschillende toiletbakken met alternatieve ondergronden neer te zetten. Observeer je konijnen om te ontdekken welke grondstof hun voorkeur wegdraagt. Door de toiletgewoontes van je bunnies te leren kennen, kan je zo goed mogelijk tegemoet komen aan hun wensen en worden ongelukjes tot een minimum herleid. 
 
 

Waarom worden konijnen plots onzindelijk? 

Hoewel konijnen van nature relatief makkelijk ‘zindelijk’ te maken zijn, gebruiken ze hun keutels ook om te communiceren. Met hun geurige uitwerpselen vertellen ze aan soortgenoten wat hun territorium is, maar het is ook een geheugensteuntje voor zichzelf om te onthouden welke plek ze al eerder bezochten. Het is dus niet onlogisch dat konijnen plots vaker (en op meer plekken) gaan keutelen wanneer ze naar een andere plek verhuizen of wanneer er veranderingen optreden in hun bestaande leefgebied. Ook tijdens een koppeling - het introduceren van twee konijnen aan elkaar - kan territoriumdrang de kop opsteken en verschijnen er keutels op de gekste plekjes. 
Close-up van een konijntje dat aan het plassen is
Is je volwassen konijn plots onzindelijk? Check dan of het stress ervaart of een medisch probleem heeft. 
Stoffer en blik ruimen konijnenkeutels op
Ruim 'fout' gedeponeerde keutels op en leg ze consequent in het konijnentoilet
Daarnaast kan het ook zijn dat onzindelijkheid ontstaat door andere vormen van stress of wanneer je konijnen om één of andere reden angstig zijn. Misschien kwam er bezoek over de vloer met een hond, een onbekende geur die je nijnen danig op stang kan jagen. Zijn er geen externe oorzaken aan te duiden die verklaren dat je konijn niet meer zindelijk is? Neem dan contact op met je dierenarts. Mogelijk is er iets aan de hand met de blaas van je konijn of heeft het om een andere reden pijn wanneer het zich wil ontlasten. Bij oudere konijnen zie je vaak dat artrose het hen moeilijker maakt om de toiletbak te betreden: een lage rand of verlaagde instap kan dan wonderen doen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen