‘The only thing wrong with dogs is that they can’t live forever’. Hadden onze huisdieren maar het eeuwige leven! Hoewel sommige honden en katten records breken met een leeftijd van 20 jaar of meer, komt er helaas altijd wel een einde aan ons gezelschap samen. Is jouw lieve viervoeter terminaal ziek? Met de juiste zorgen kan je hem een mooi levenseinde schenken, zodat hij niet te erg moet afzien in zijn laatste maanden, weken of dagen.

Beter voorkomen dan genezen

Hoe ouder je huisdier wordt, hoe groter de kans op ouderdomskwaaltjes. Op een gevorderde leeftijd is je hond of kat namelijk minder goed in staat om te herstellen van ziektes of verwondingen, omdat de celgroei vertraagt en nieuwe cellen dus langzamer aangemaakt worden. Ook de lichaamsfuncties schakelen een versnelling lager: het zicht en het gehoor gaan achteruit, de spijsvertering verloopt niet meer zo vlotjes en artrose, diabetes en dementie liggen op de loer.
 
Wil je je hond of kat langer ‘jong’ houden, dan is het belangrijk dat je deze kwaaltjes tijdig opmerkt, zodat je zo snel mogelijk de juiste behandeling kan toedienen. Ga met je oudere huisdier dus zeker wat regelmatiger langs bij de dierenarts voor een volledige check-up. Een bezoekje eens om de zes maanden, waarbij je ook het bloed laat nakijken, is zeker geen overbodige luxe! Bij dieren met een pijnproblematiek kan zelfs een maandelijkse controle aanbevolen zijn. Overschakelen op aangepaste seniorvoeding helpt om het gewicht op peil te houden – obesitas ligt immers aan de basis van heel wat gezondheidsproblemen bij honden en katten. En ook voldoende, maar kortere dagelijkse bewegingsmomenten houden je huisdier fit. Zo bezorg je je viervoeter een fijne en gezonde oude dag!
Oude kat ligt op bed
Als je ouderdomskwaaltjes tijdig opmerkt en behandelt, kan je jouw kat of hond nog een fijne oude dag bezorgen

Wat als het niet meer beter wordt?

Soms is een aandoening al zo ver gevorderd of is een tumor al zo sterk uitgezaaid, dat een behandeling geen zoden meer aan de dijk zet. Dan is het zaak om je hond of kat alle mogelijke comfort te bieden om de laatste loodjes draaglijk te maken, met zo weinig mogelijk pijn en ongemak. Verwennen en vertroetelen staat natuurlijk met stip op één, maar er zijn ook nog wat andere dingen die je kan doen om je huisdier zich wat beter te laten voelen.
 
 

Geef dagelijkse verzorging en eventueel medicatie
 

  • Heeft je hond of kat last van een (kwaadaardig) gezwel of een tumor onder de huid? Zorg dan dat je het goed blijft ontsmetten, zodat je alle bacteriën verwijdert en er geen ontsteking kan optreden, want dat maakt de wonde extra pijnlijk. Met een verzorgende zalf of crème hou je na het ontsmetten de huid soepel en verminder je de druk van het gezwel op de huid.
 
  • Bij aandoeningen die betrekking hebben op de luchtwegen en de bijhorende slijmvliezen, kan het verlichting brengen om de neus en ogen van je huisdier regelmatig schoon te maken. Met een wattenschijfje gedrenkt in lauwe, sterke thee kan je voorzichtig de ooghoeken en de neus proper maken. Een klein, maar effectief wellnessmomentje voor je hond of kat! Combineer dit werkje met een lekker snoepje, zodat je huisdier het associeert met iets positiefs.
 
  • Vraag bij je dierenarts naar mogelijke medicatie die de pijn verzacht. Soms kan het gaan om middeltjes die voor een jonger, gezonder huisdier net wat te krachtig zijn of blijvende bijwerkingen kunnen hebben. Weeg goed af in welke mate jij jouw ongeneeslijk zieke huisdier hiermee kan helpen. Als je hond of kat nog maar enkele weken te leven heeft, kan het een optie zijn om ‘de bluts met de buil’ te nemen, als deze medicatie voor de nodige verlichting kan zorgen.
Hond met tumor ligt op de grond
Heeft je huisdier een gezwel of tumor? Verzorg deze dan dagelijks om het ongemak te beperken

Maak eten makkelijker

Zieke dieren hebben vaak een verminderde eetlust. Toch is het belangrijk dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, dus je maakt het je kat of hond dan ook best zo makkelijk mogelijk om te eten. Een eetbak op hoogte is alvast een stap in de goede richting. Kies ook voor aangepast (nat)voer of laat de brokjes even weken in heet water – wel goed laten afkoelen voor je ze aan je huisdier voorschotelt. Erg zieke dieren kunnen ook moeite hebben met drinken. Is dat het geval, dan kan je met een injectiespuit (zonder naald, uiteraard) regelmatig wat water in de bek van je hond of kat spuiten of druppelen. Ook het voer kan je op die manier aanbieden als je het goed pureert en vermengt met wat water. In dit artikel vind je nog meer tips om je hond te laten eten.
 
 

Zorg voor een vertrouwde omgeving

Misschien krijgt je kat of hond door hun ziekte een slechter zicht of gehoor. Ook dementie kan bij je huisdier heel wat verwarring met zich meebrengen. Het belangrijkste is dan dat je een omgeving creëert die vertrouwd en beschermd aanvoelt: ga niet plots meubels op een andere plek neerzetten en zorg dat de eet- en drinkbak, kattenbak en slaapmand steeds op dezelfde plaats staan. Ook verhuizen is niet aan de orde met een ziek huisdier. Ging je kat vroeger vaak buiten op stap? Dan geef je haar best nog steeds de mogelijkheid om in de buitenlucht te vertoeven, maar beperk haar actieradius door bijvoorbeeld een kattenren in je tuin te maken. 
Verhuizen is niet aan de orde met een terminaal ziek huisdier

Voorzie verschillende slaapplekjes

Misschien sliep je hond vroeger altijd in de zetel, maar kan hij er nu niet meer in springen? Of zocht je kat altijd de hoogte op, maar kan ze nu geen trappen meer doen? Zorg dat je huisdier dan toegang heeft tot verschillende mandjes of andere slaapplekken op de begane grond, waar ze makkelijk in kunnen stappen. Er bestaat een ruime keuze aan slaapmanden met een lage instap voor huisdieren, dus je vindt zeker wel een honden- of kattenbedje dat bij de noden van jouw viervoeter-met-beperkingen past.

 
 
Zoek oplossingen voor urineverlies

Krijgt je hond of kat last van incontinentie en merk je her en der plasjes op in huis? Zeker bij oudere dieren komt het vaak voor dat ze de controle over hun blaas verliezen. In plaats van boos te worden, kan je beter op zoek gaan naar manieren om deze ongewenste – en voor je huisdier óók vervelende – plasjes te voorkomen. Ga bijvoorbeeld wat vaker naar buiten met je hond of zorg ervoor dat je kat gemakkelijker toegang heeft tot haar kattenbak. Helpt dit niet? Dan kan je altijd je toevlucht nemen tot een loopsheidbroekje of een speciale dierenluier. Vraag ernaar bij je dierenarts, die kan je zeker verder helpen!
Kat in zacht slaapmandje
Een zacht slaapmandje met een lage instap is ideaal voor katten die slecht te been – of te poot zijn

Stel de levenskwaliteit van je huisdier voorop

Hoe hard je ook je best doet om de laatste loodjes zo draaglijk mogelijk te maken voor je huisdier, op een bepaald moment moet je misschien toch inzien dat het niet meer verantwoord is om diens leven nog langer te rekken. Durf jezelf de volgende vragen te stellen: is een ingrijpende operatie nog zinvol? Is chemotherapie bij kanker het extra ongemak voor je kat of hond wel waard? In overleg met je dierenarts kan je de pro’s en contra’s misschien beter afwegen. 
 
Je lieve, trouwe huisdier na een jarenlange vriendschap laten inslapen, is een heel emotionele beslissing, die je uiteraard niet overhaast moet nemen. De levenskwaliteit van je huisdier zou steeds het belangrijkste argument moeten zijn. Als je hond of kat niet meer zelfstandig kan eten of drinken, zelf kan opstaan en rondwandelen, de vertrouwde omgeving en zijn baasjes niet meer herkent, geen controle meer heeft over zijn ontlasting en zichzelf niet meer schoon kan houden ... dan is euthanasie vaak de enige juiste en meest diervriendelijke keuze. Neem zeker voldoende tijd om het afscheid van je lieve huisdier een plaatsje te geven!
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen