Konijnen zijn prooidieren en daarom voortdurend op hun hoede voor naderend gevaar. Het minste geluidje kan al genoeg zijn om hen te doen opschrikken. Je kan je dus wel voorstellen dat een avond vol nieuwjaarsvuurwerk enorm stresserend is voor je langoortjes … Konijnengedragsexperte Josine van De Nijnerij bundelt enkele adviezen om de overgang van oud naar nieuw zo rustig mogelijk te laten verlopen voor je konijnen.

 
Vuurwerktips voor buitenkonijnen

 
Scenario 1: Je kan het hok verplaatsen

Zitten je konijnen buiten in een hok, eventueel met een ren eraan die je kan loskoppelen? Dan raden we je aan het hok overdag al naar een binnenruimte, bijvoorbeeld een schuur of een garage, te verplaatsen. Zo kan je je konijnen ’s avonds makkelijker afschermen van de storende effecten van het vuurwerk en voorkom je dat ze uit pure paniek de benen nemen
  
  • Licht camoufleren
    Zit er een raam in het schuurtje of de garage? Dek dit dan zo goed mogelijk af – of laat binnen de lichten aan wanneer dit niet mogelijk is. Als je ook buitenverlichting hebt, kan je die ’s avonds ook laten branden. Zo hebben je konijnen zo min mogelijk last van de lichtflitsen van het vuurwerk.
     
  • Geluid dempen
    Zet een radio aan in de ruimte waar je konijnen zitten en stem hem af op een zender waar rond middernacht geen vuurwerkgeluiden afgespeeld worden. Je kan ook zelf een playlist met leuke muziek samenstellen. Zet het volume niet zo hard dat je konijnen er last van hebben, maar wel luid genoeg om de ergste knallen wat op te vangen.
     
  • Brand voorkomen
    Misschien klinkt het onwaarschijnlijk, maar helaas gebeurt het vaker dan je denkt: een vuurpijl wijkt van zijn koers af en komt op het dak van een schuurtje terecht, waarna dit vlam vat. Zorg er dus zeker voor dat de ruimte waar je het konijnenhok naartoe verplaatst een brandveilige ruimte is.
Doe zoveel mogelijk lichten aan en laat een radio spelen om het vuurwerk buiten wat te filteren

Scenario 2: Je kan het hok niet verplaatsen

Heb je geen geschikte ruimte om het hok te zetten of is het hok simpelweg niet verplaatsbaar? Zorg er dan voor dat je konijnen niet in hun buitenren kunnen zodra je het vuurwerk hoort knallen. Ook niet wanneer de ren overdekt is, want je konijnen zullen hoe dan ook in paniek raken wanneer ze de lichtflitsen zien, gecombineerd met de harde geluiden. Ze hebben dan misschien even wat minder bewegingsruimte, maar dit zal in verhouding minder stress veroorzaken dan het zien van het vuurwerk aan de hemel. 
 
Wat kan je nog meer doen?
 
  • Leg een brandwerende deken over het konijnenhok. Zo zijn de lichtflitsen niet zichtbaar en kan het hok bovendien geen vlam vatten wanneer het zou geraakt worden door een zoekgeraakte vuurpijl. Zorg wel dat er steeds voldoende ventilatie in het hok mogelijk is – het is niet de bedoeling dat je het helemaal gaat ‘inpakken’ met het deken.
     
  • Laat alle buitenverlichting in de tuin aan, als je die hebt. Zo kan je de lichtflitsen van het vuurwerk nog extra camoufleren.
     
  • Geef je konijnen extra veel hooi en stro. Zo hebben ze wat te doen en kan je hen wat afleiden van het spektakel boven hun hoofd.
     
  • Voorzie ruim voldoende schuilmogelijkheden, zoals een tunnel of een huisje. Zo hebben ze genoeg keuzemogelijkheden om zich terug te kunnen trekken.
     
  • Geef je konijn een konijnenvriendje. Een konijn dat bang is, is helemaal afhankelijk van zijn omgeving. Een soortgenootje waar hij emotionele veiligheid bij kan vinden, biedt in dat geval de allerbeste steun.
Konijn zit in een houten schuilplekje
Met een tunneltje of een huisje in het hok geef je je konijnen wat extra schuilplekjes

Vuurwerktips voor binnenkonijnen 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun konijnen binnen te houden. Wat het nieuwjaarsvuurwerk betreft, hebben ze zo zeker al een streepje voor op hun soortgenootjes die buiten in een hok leven. Toch zijn er nog een aantal puntjes waar je aandacht aan zal moeten besteden tijdens oudejaarsavond. Om te beginnen zal de plek waar je woont voor een groot stuk bepalen of jouw konijnen hinder ondervinden van het vuurwerk. In een dichtbebouwde, stedelijke omgeving zal er vermoedelijk meer vuurwerk afgestoken worden dan wanneer je ergens in the middle of nowhere woont.
 
Voor de volgende maatregelen gaan we er gemakshalve even van uit dat er best veel vuurwerk in de buurt zal weerklinken en dat je een rustig gezinsavondje thuis beleeft, zonder een heleboel gasten die over de vloer komen. 
 
 

Tip 1: Baken een ‘veilige zone’ af

Ken je de doordeweekse schuilplekjes van je konijnen, bijvoorbeeld onder een zetel of achter een kast? Zet dan dit gedeelte van de kamer tijdelijk af tijdens oudejaarsavond en zorg dat ze hier ook hun vertrouwde spulletjes hebben staan.
 
Idealiter bevindt dit plekje zich niet bij een raam of bij een doorgang waar je de hele avond in en uit loopt, bijvoorbeeld om zelf naar het vuurwerk te gaan kijken. Niet alleen creëert dit een ‘tochtgat’, wat konijnen heel vervelend vinden en bovendien gevaarlijk is voor hun gezondheid, maar het zorgt ook voor extra lawaaihinder waar je je konijnen net van wil afschermen. Kies dus voor een gedeelte van het huis dat zo prikkelarm mogelijk is, zodat je konijnen er niet onrustig worden.
Konijn op wit tapijtje met kaarsjes op de achtergrond
Geef je konijnen een omgeving met zo weinig mogelijk prikkels en zet hun vertrouwde spulletjes in deze ‘veilige zone’

Tip 2: Scherm je konijnen af van de lichtflitsen

Hebben je konijnen geen ren, maar enkel een kooi? Dan kan je die bedekken met een deken. Zorg hierbij wel dat je je konijnen kan blijven observeren om te zien hoe ze reageren. Een konijn is een prooidier en zal dus niet snel laten merken dat hij erg bang is. Stresssignalen zijn bijvoorbeeld: een konijn met grote ogen en/of een snelle ademhaling die je kan zien aan een druk bewegend neusje. Voldoende extra schuilmogelijkheden zijn dan ook een must: zet minstens één tunneltje of huisje in hun kooi, waar ze in kunnen kruipen om zich te verbergen.
 
Sluit vervolgens je gordijnen of je rolluiken als je die hebt, om je konijnen nog meer af te schermen van de lichtflitsen. Wil je zelf wél graag naar het vuurwerk kijken, loop dan de trap op om het schouwspel te bewonderen of ga even naar buiten. Net als bij andere huisdieren is het voor konijnen erg belangrijk dat ze zo min mogelijk met het vuurwerk geconfronteerd worden.
 
 

Tip 3: Demp het geluid zo goed mogelijk

Zet je radio of televisie aan, net luid genoeg om de knallen rondom je huis wat weg te filteren. Zorg ook hier weer dat je uiteraard een zender uitkiest die om middernacht het vuurwerk niet uitzendt. Opgelet: doe dit enkel als je konijnen sowieso al gewend zijn aan het geluid van een radio of televisie. Je kan je konijnen hier dus best een tijdje op voorhand al aan laten wennen, zodat ze deze geluiden leren koppelen aan iets positiefs. 
 
 

Tip 4: Bied je konijnen troost wanneer nodig

Vinden je konijnen het fijn om aangeraakt te worden, dan mag je hen absoluut ook tijdens het vuurwerk op die manier steun bieden. Ga ze niet uit hun hok tillen, maar ga ernaast op de grond zitten en praat op rustige toon tegen je diertjes. Het is heel belangrijk dat je de lichaamstaal van je konijnen kan lezen, zodat je merkt of je ze hier effectief door kalmeren of dat het net een extra stressfactor voor hen vormt. Over het algemeen laat je jouw konijnen best met rust, maar observeer je hen wel goed om snel in te spelen op hun noden.
Hou de lichaamstaal van je konijntjes zo goed mogelijk in de gaten en geef hen steun op een manier die voor hen aangenaam is
Je kan ook gebruik maken van een feromonenverdamper die specifiek voor konijnen bedoeld is. Begin hier wel tijdig mee in de ruimte waar je konijn zal verblijven tijdens het vuurwerk. Zo is je konijn vooraf al wat meer relaxed. Let op: dit werkt enkel ter ondersteuning en is dus geen wondermiddeltje. 
 
En ook hier weer geldt: eentje is geentje. Een konijnenvriendje biedt de allerbeste steun in moeilijke tijden!
 
 

Toch bezoek op oudejaarsavond?

Dan zet je je konijn beter in een andere ruimte dan de leefruimte, zoals een slaapkamer, en tref je daar alle maatregelen die we hierboven vermelden. Vergeet dan zeker niet om temidden van al het feestgedruis af en toe even te gaan kijken of je konijnen nog oké zijn. Zeker wanneer je bezoekers hun hond meebrengen is het belangrijk om je konijn hier goed van af te schermen, want de aanwezigheid van een ander, vreemd dier in huis brengt sowieso veel stress met zich mee.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen