Heb je liever geen hond van 45 kilogram die aan je arm trekt terwijl je gaat wandelen, of nemen grote hondenrassen net wat te veel plaats in beslag in je woonkamer? Maar hou je evengoed niet van een kleiner hondenras waar ‘geen pak aan is’? Op ieders potje past een deksel: maak kennis met deze populaire, middelgrote hondenrassen! 
 

1.  Border collie

De Border collie is een typische herdershond: gehoorzaam, trouw, leergierig en voorzien van een enorm uithoudingsvermogen. Zoals je al kan raden, heeft deze hond dan ook enorm veel nood aan beweging. Je kan best verschillende hondensporten uitproberen om er eentje te vinden die het best bij jou en je viervoeter past. De Border collie is soms moeilijker te matchen met jonge kinderen, gezien hij die wel eens durft te ‘hoeden’ zoals een kudde schapen. Met grotere kinderen heeft hij dan weer geen enkel probleem!
De Border collie is een hyperintelligente herder, die dol is op hondensporten
De Border collie is een hyperintelligente herder, die dol is op hondensporten

2. Australische herder

De Australische herder of aussie is een hondenras dat je vaak in diverse hondensporten zoals dog dance en agility ziet uitblinken. Het is dan ook een actieve hond die erg veel beweging en mentale uitdaging nodig heeft. Met deze hond zal je dus nooit voldoende wandelingen, zwemuitstapjes, spelletjes of hondenpuzzels kunnen doen. Zijn uithoudingsvermogen is oneindig! Toch wordt hij steeds vaker als gezelschapshond gehouden door ondernemende gezinnen. T.o.v. vreemden is deze hond aanvankelijk gereserveerd, maar hij stelt zich al snel sociaal op. Met kinderen gaat de aussie doorgaans goed om, op voorwaarde dat hij deze kleine wezentjes als pup reeds leerde kennen.
De Australische herder is een trouwe metgezel een onuitputtelijke energie
De Australische herder is een trouwe metgezel een onuitputtelijke energie

3. Beagle 

De beagle is één van de meest populaire gezinshonden, omdat dit hondenras erg aanhankelijk is en vriendelijk van inborst. Hij kan meestal goed overweg met kinderen en andere honden en ook andere huisdieren zijn geen probleem - tenminste als hun formaat niet aan dat van een konijn doet denken. De opvoeding van dit hondenras kan wel een uitdaging zijn – door hun eigenzinnigheid, vastberadenheid en intelligentie durven ze wel eens koppig uit de hoek te komen als er hen wat gevraagd wordt. De beagle houdt van beweging, dus zorg voor een goed afgesloten tuin, anders kan deze zelfstandige hond zichzelf wel eens gaan uitlaten. Als je hem niet voldoende uitdaging geeft, zal hij al snel manieren zoeken om zichzelf te amuseren, bijvoorbeeld met huilen en graven
 
De beagle wil het liefst van al de wereld ontdekken, mét of zonder jouw medewerking
De beagle wil het liefst van al de wereld ontdekken, mét of zonder jouw medewerking

4. De chow chow 

De chow chow is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Deze hond heeft een zeer eigenzinnige en onafhankelijke persoonlijkheid, wat betekent dat hij zich eerder afstandelijk gedraagt tegenover het gezin. Dat maakt ook dat de training van deze hond soms wat stroef kan verlopen. Een zachte, doch consequente opvoeding met de juiste motivatie zijn voor de chow chow! Toch kan hij een fijn maatje zijn voor mensen die niet op zoek zijn naar een rasechte knuffelbeer. De chow chow is meestal vrij rustig in huis en laat zelden van zich horen
 
Aan de chow chow heb je een rustige en onafhankelijke huisgenoot
Aan de chow chow heb je een rustige en onafhankelijke huisgenoot

5. Nova Scotia duck tolling retriever 

De Nova Scotia duck tolling retriever, of kortweg toller, is een typische jachthond. Als je wil dat hij zich binnenshuis rustig gedraagt, zal je hem daarom buitenshuis van voldoende beweging moeten geven. Denk hierbij aan zwemmen, spelletjes, wandelingen, hondensporten … De mogelijkheden zijn eindeloos. De toller gaat meestal erg goed om met kinderen, wat van hem een geschikte gezinshond maakt. Bezoekers kondigt hij luidkeels, maar vriendelijk aan. Wanneer hij opgewonden is, schreeuwen sommige tollers hun longen uit het lijf: de welbekende ‘toller scream’. Niet voor gevoelige oren!
Als je jouw toller voldoende beweging aanbiedt, ontpopt hij zich tot een ideale gezinshond
Als je jouw toller voldoende beweging aanbiedt, ontpopt hij zich tot een ideale gezinshond

6. Welsh springer spaniel 

De Welsh springer spaniel werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond, maar is vandaag steeds meer terug te vinden als gezinshond. Al is hij enkele typische karaktereigenschappen van de jachthond nog niet kwijtgeraakt: zo houdt hij enorm veel (en dan bedoelen we écht heel veel) van bewegen en ook zijn jachtinstinct zit er nog in. Als je andere huisdieren hebt, is het dus belangrijk om de Welsh springer spaniel al op jonge leeftijd te laten kennismaken met die huisgenoten, zodat hij er niet achteraan holt. Naast dat stoere jachthondkarakter heeft hij ook heel wat zachtaardigere trekken. Zo raakt hij makkelijk gehecht aan zijn baasje en zou hij het liefst altijd samen zijn, wat soms kan leiden tot verlatingsangst
 
De Welsh springer spaniel is een actieve jachthond met een zacht karakter
De Welsh springer spaniel is een actieve jachthond met een zacht karakter

7. Labrador

De labrador is één van de populairste hondenrassen in België en dat is uiteraard niet zonder reden. Deze gezinshond is enorm sociaal en vriendelijk, maar ook sportief. Zo kan hij het goed vinden met alle gezinsleden en houdt hij bovendien van tal van activiteiten: als hij maar samen met jou dingen kan doen. Met je labrador kan je gaan wandelen, zwemmen, hondensporten uitproberen en oneindig veel uren spelletjes spelen. Al dat bewegen is wel noodzakelijk voor een labrador, anders riskeer je dat je hond zwaarlijvig wordt.
De labrador is dé gezinshond bij uitstek, die houdt van beweging en sociaal contact
De labrador is dé gezinshond bij uitstek, die houdt van beweging en sociaal contact

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen