Heb je interesse in de aanschaf van een beagle, maar is dit ras voorlopig nog een mysterie voor jou? Lees dan snel verder om het antwoord op al je vragen te krijgen!

Oorsprong – waar komt de beagle vandaan?

De beagle zou kunnen afstammen van de Harrier en oude Engelse jachthonden. Kleine jachthonden, die in staat waren om konijnenjagers te voet te volgen, bestaan al sinds de 14e eeuw. De beagle is een echt Brits ras. De hond zou een afstammeling zijn van de meutehonden – lopende honden – die in de 11e eeuw hun intrede deden in Frankrijk en Engeland. Sommigen beweren zelfs dat de geschiedenis van de beagle teruggaat tot de derde eeuw, tot de tijd van de oude Iers-Schotse held Ossian
 
De beagle is één van de kleinere honden, die al eeuwenlang gekend is in Groot-Brittannië en zichzelf door de jaren heen steeds weer bewezen heeft als de ideale kompaan voor de jachtliefhebber. De naam beagle werd voor het eerst teruggevonden in geschriften uit 1475. Zelfs Chaucer vermeldde het ras in zijn Canterbury Tales en noemde hen daarin ‘smale houndes’. Deze jachthond van oorsprong was populair bij koningen en edellieden. Zo had Koningin Elizabeth I bijvoorbeeld een meute ‘pocket beagles’ die kleiner waren dan 25 centimeter schouderhoogte. In die tijd was de beagle nog zo klein, dat hij zelfs in de jaszak van zijn baasje paste – vandaar de naam ‘pocket beagle’.
 
Beagles staan gekend voor hun uitstekend reukvermogen en worden dan ook vaak gebruikt luchthaven illegale drugs op te sporen. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld ook gaslekken en brandstichting detecteren. Een beagle is dan ook onderdeel van de categorie ‘brakken’, dat wil zeggen honden die in een meute sporen volgen met hun neus.
 
De beroemde Snoopy, die Charles M. Schulz in 1950 uit zijn pen toverde, moet een beagle voorstellen. Het ras wordt ook vaak de ‘zingende beagle’ genoemd. In huis is hij echter niet luidruchtig. Zijn stemgeluid bewaart hij voor de jacht. In Engeland wordt hij gebruikt voor de slipjacht op hazen en wilde konijnen, in Scandinavië voor de jacht op wilde varkens en reewild en in Amerika voor de jacht op het katoenstaartkonijn. In Amerika en in Canada werkt de beagle onder het geweer, waarbij hij het wild zowel opspoort als apporteert.
  
 

Uiterlijk – hoe herken je een beagle?

Hun lichaam is stevig en compact, met een gespierde, rechte rug en een diepe, brede borst. De hond heeft gespierde dijen met uitstekende stuwkracht en heeft ook stevige lippen en voeten die rond en stevig zijn, met sterke voetkussentjes. Ze hebben ook een licht geronde schedel en een brede neus met goed geopende neusgaten. De neus van de beagle is bij de geboorte donker, maar kleurt geleidelijk naar bruinachtig roze. Zijn staart is middellang en hoog aangezet. Een beagle heeft ‘houndoren’: driehoekig en rond, waarbij het oor iets gedraaid naar voren valt en dicht tegen het hoofd aanligt. De lange oren hebben een fijne textuur en hangen in een sierlijke vouw. Kortom, deze stevige, compact gebouwde hond geeft indruk van kwaliteit.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en hoe zwaar wordt de beagle?

De beagle is gemiddeld tussen de 30 en 38 centimeter groot. Zijn afmeting en algemene uiterlijk wijken van land tot land af en sommige overkoepelende organisaties erkennen verschillende slagen bij de beagle, afhankelijk van de grootte. Gemiddeld weegt een beagle tussen de 8 en 14 kilogram.

beagle_voor_dummies


Persoonlijkheid en gedrag – het eigenzinnige karakter van de beagle


Een zachtaardige, lieve gezinshond

Hoewel de beagle een onafhankelijke hond is met een sterke neiging om te gaan ronddwalen als hij is afgeleid, is hij een populaire gezinshond vanwege zijn aanhankelijke aard en lage neiging tot agressie.

De beagle is altijd opgewekt, vriendelijk en goedgehumeurd en een natuurlijke meutehond, die gezelschap zeer op prijs stelt. Ze zijn zeer intelligent, maar wegens hun eigenzinnigheid niet altijd makkelijke te trainen.

Door hun jachtverleden in de meute hebben ze een uitstekend uithoudingsvermogen en kunnen ze goed hun plan trekken. Door hun zelfstandige karakter, durven ze er wel eens alleen op uit trekken.

De beagle is met zijn vrolijke karakter de ideale metgezel. Het is een kompaan voor iedereen in het gezin, zowel voor mensen als andere dieren. Deze vastberaden, aanhankelijke honden zijn goed in de omgang met kinderen en hebben het ideale formaat voor iedereen in je gezin. Met de beagle amuseert heel het gezin zich gegarandeerd.Hij houdt van het gezelschap van mensen en van andere honden.

Verder is hij ook moedig en vastberaden. Weet wel dat gehoorzaamheid niet het sterkste punt is van de beagle. Zo zouden ze al eens durven ontsnappen als ze een open hek spotten.


Bewegingsbehoeften - heeft een beagle veel beweging nodig?

Een echte entertainer

De beagle heeft gehoorzaamheidstraining nodig en volop actieve beweging. De beagle is een echte kleine atleet met een enorm uithoudingsvermogen en energie te over.

Zoals de meeste andere rassen heeft de beagle nood aan dagelijkse beweging om blij en gezond te blijven, maar omdat de beagle een uitstekend entertainer is, kan hij zich normaal gezien eindeloos vermaken in een goed afgeschermde tuin. Wees er je wel van bewust dat de activiteiten die de beagle uitkiest, niet altijd jouw favoriete tijdsbesteding is. Geef hem daarom voldoende uitdaging, zodat hij zelf z'n uitdagingen niet gaat uitkiezen.

Wees er je als baasje zeker van bewust dat een beagle geen schoothondje is en dat je er maar beter iedere dag eens mee op uit trekt.

Hou er zeker rekening mee dat beagles zich kunnen vervelen wanneer ze te lang alleen thuis gelaten worden. Als ze lang alleen gelaten worden in de tuin, zullen ze manieren vinden om zichzelf te amuseren, vaak door te beginnen, huilen, graven of een ontsnappingspoging te ondernemen.


Verzorging en voeding - hoe verzorg je een beagle?

De vacht van een beagle verzorgen

Dankzij hun korte, waterdichte vacht is het relatief eenvoudig om een beagle te verzorgen, ongeacht welk weer het is. Zelfs na een modderbad, krijg je ze makkelijk terug schoon moeten als je hen droogwrijft met een handdoek.
beagle_voor_dummies

Hun dichte, weerbestendige vacht en kleine, compacte voeten zorgen ervoor dat je beagle geen smeerboel van je huis maakt. Een occasionele kambeurt om de hernieuwing van de vacht te stimuleren en om overtollig haar in huis te voorkomen, is alles wat je nodig hebt om er voor te zorgen dat de vacht van je beagle er gezond en levendig blijft uitzien.

Over de voeding van een beagle

Beagles houden van eten.Bij beagles is het dus vooral kwestie van streng te zijn, versnaperingen tussen de maaltijd te vermijden en niet té veel eten te geven en draait het minder om het zoeken naar iets wat de beagle de moeite waard vindt om op te eten.


Gezondheid - hebben beagles veel last van kwaaltjes?

Ziektes bij beagles

Over het algemeen is de beagle een gezond ras, maar net zoals de meeste hondenrassen zijn er bepaalde kwaaltjes waar ze vatbaarder voor zijn.

 


De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de beagle zijn de volgende:
 
 • Hondenepilepsie
 • Hemofilie (= een tekort aan een specifiek stollingseiwit in het bloed, waardoor je beagle sneller zal bloeden)
 • Obesitas Cerebellaire Abiotrofie (NCCD) (=symptomen bestaan uit een gebrek aan balans en schudden van het hoofd)
 • Beagle pain syndrome (specifieke hersenvliesontsteking)

Vooral voor hondenepilepsie moet opgelet worden. Veel honden leven een gelukkig leven met deze aandoening, maar als het niet behandeld wordt, kan het wel degelijk levensbedreigend zijn. Zware of herhaaldelijke aanvallen kunnen hersenschade veroorzaken die uiteindelijk tot de dood kan leiden.

Obesitas is dan weer een groeiend probleem bij honden in het algemeen, maar in het bijzonder bij beagles, aangezien ze zowat alles eten, altijd hongerig zijn en altijd op zoek zijn naar lekkere hapjes, waar ze die ook maar kunnen vinden. Hou er dus zeker rekening mee dat je geen voedsel legt binnen handbereik – of liever pootbereik – van je beagle.


Uiterlijk van de beagle - de kleur en kenmerken van de vacht en ogen


Over de vacht van de beagle

De vacht is kort, dicht en weersbestendig.

De verschillende kleuren van de beagle

De vacht van de beagle komt voor in bijna alle houndkleuren. Ze komen voor in iedere erkende brakkenkleur, behalve de kleur leverkleurig.

De meest voorkomende kleur voor beagles is tricolor met een zwarte rug, witte pootjes, borst, buik, een witte staartpunt en een bruine kleur op de kop en rond het ‘zadel’ op de rug.


De tweede meest voorkomende kleurencombinatie bij de beagle is rood en wit in een ‘Irish spotting’ patroon op de kop, nek, pootjes en staartpunt.


Wat hun kleur ook is, hun staartpunt is meestal wit. Zo kunnen jagers hen zien wanneer ze worden gebruikt om te helpen jagen in hoog gras.


Over de ogen van de beagle

De ogen van de beagle zijn groot en donkerbruin of hazelnootkleurig, waardoor hij er meegaand en intelligent uitziet.


Levensverwachting - hoe oud wordt een beagle?


De beagle is een gezond ras dat meestal oud wordt. Een gezonde levenspanne varieert meestal tussen de 10 en de 15 jaar, maar er zijn ook beagles die 17 jaar geworden zijn. Veel hangt af van de levensstijl en het dieet van de beagle maar ook van welke gezondheidsproblemen hij heeft.

De levensverwachting van de beagle is in de afgelopen 25 jaar licht gestegen. In 1994 was de gemiddelde levensverwachting van een beagle namelijk tussen de 11 en de 12 jaar.


Het wereldrecord van de oudste beagle aller tijden staat op naam van de beagle Butch uit de Verenigde Staten, die maar liefst 27 jaar oud werd.


Hoe kies je de ideale beagle uit al die beagle pups?

Wanneer je je nieuwe speelkameraad wilt gaan uitzoeken in een nestje vol beagle pups, zijn er een aantal dingen waar je best op let om te garanderen dat je met een gezonde pup naar huis gaat. Uiteraard is het adopteren van een beagle in het asiel ook een uitstekende optie. Als je voor een pup gaat, let dan op volgende criteria:
beagle_voor_dummies
 
 • Een propere, gezonde en vriendelijke moeder
 • Gezondheidsinformatie over de ouders
 • De fokker kweekt maar één ras en niet meer dan twee nestjes tegelijkertijd
 • Een vlotte tred, zonder manken of zichtbare pijn
 • Droge, geurloze oren
 • Een propere huid bedekt door een vacht zonder kale plekken
 • Gezonde stoelgang
 • Een vriendelijke, maar niet hyperactieve persoonlijkheid

Is de beagle iets voor mij?

Beagles zijn erg geschikt als huisdier. Het zijn lieve, intelligente dieren die houden van knuffels en goed overweg kunnen met kinderen. Op de koop toe vergt hun vacht weinig onderhoud.

Maar ook al kan de beagle een ideale gezinshond zijn, neem voor aanschaf zeker nog eens in overweging dat de beagle veel beweging nodig heeft en zich snel verveelt. Hij blinkt niet uit in gehoorzaamheid, maar je kan hem wel dingen leren. Als dit voor jou echter geen probleem is, dan vervoeg je binnenkort misschien Koningin Elizabeth I in het rijtje van trotse beagle-eigenaars.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen